3 °C Budapest

Szerezd meg az álommunkát: a karrierguru 9 tippje

2015. április 25. 13:02

Több éves kihagyás után különösen nehéz újra munkába állni. Például a kismamák visszatérését a munkaerőpiacra pont ezért sokféle intézkedés segíti, például már vállalhatnak munkát a gyed folyósítása mellett, és egyre több cég alkalmaz részmunkaidős alkalmazottakat. Segítünk, hogyan lehet a legjobban felkészülni az álláskeresésre, és a megfelelkő megtalálására.

Különösen nehéz visszatérni a munkerőpiacra, ha az ember több évre parkolópályára került. Mindegy, milyen okból szüneteltettük a munkát, az álláskeresésre alaposan fel kell készülnünk. Ma már számos intézkedés segíti például a kisgyermekes anyák újra elhelyezkedését, a kismamák akár már a gyed mellett is dolgozhatnak. Még akkor is nehéz elhelyezkedni, jó állást találni, ha gyakorlatunk van benne, nemhogy akkor, ha több éves kihagyás után tér valaki vissza a munkaerőpiacra, vagy év mondjuk tíz év után váltana munkahelyet. Aimee Bateman karrierguru tippjei segítenek.

Légy naprakész!

1. Önéletrajz: Elképzelhető, hogy amíg nem dolgoztál, új önéletrajzformák jelentek meg, így kicsit elavulttá vált a tiéd. Érdemes egy kis kutatást végezni, milyen trendek vannak most, hogyan érdemes összeállítani, mire érdemes kihegyezni az adott pozíció kapcsán. Érdemes egy tárgyilagos magyarázatot is adni arra, miért telt az a pár év munka nélkül, hogy lássák, te nem akarsz rejtegetni semmit. Emellett pedig a fontos a kreativitás, tűnj ki a többi száz meg száz önéletrajz közül!

2. Használd a netet! Ma már szinte elképzelhetetlen a munkakeresés LinkedIn profil nélkül. Itt több információt oszthatsz meg magadról, más oldalaidat is bemutathatod, mint egy rövid és formális önéletrajzban. Sok fejvadász pásztázza ezeket a profilokat, és kapcsolatépítésre is használhatod, ki tudja mikor ki lesz segítségedre a munkakeresésben. Arról se feledkezz meg, hogy ma már mielőtt alkalmaznak, sokszor csekkolják a közösségi oldalas profilodat. Vagy korlátozd a hozzáférést bizonyos tartalmakhoz, vagy pedig pucold le azokat a fotókat és bejegyzéseket, amik rossz fényt vethetnek rád.

3. Kapcsolatépítés: érdemes azzal kapcsolatban is kutatást végezned, milyen tanfolyamok, munkavállalást segítő események, vagy ingyenes továbbképzések vannak a környékeden. Itt, ha magát a (vita)témát nem is tartod olyan izgalmasnak, a kapcsolatépítési lehetőségek miatt mindenképp hasznos lehet.

Remekelj az interjún!

1. Gondolkozz a munkaadó fejével! Amikor az interjúra készülsz, gondolj arra, mit várhatnak el tőled? Milyen tulajdonságokra van szükséged ahhoz, hogy az adott pozíciót betöltsd? Listázd a hirdetésben leírt elvárásokat, és mindegyikhez párosíts egy tapasztalatot, amit korábbi munkahelyeiden szereztél, vagy a hétköznapjaidban, egy tulajdonságodat, amivel megfelelhetsz nekik.

2. Csak nyugodtan!
Az, hogy milyen idegi, vagy lelki állapotban jelensz meg az interjún, legalább olyan fontos, mint az, hogy mennyire vagy felkészült. Sokat segíthet, ha közvetlenül az interjú előtt felhívsz egy családtagot vagy barátot, aki pillanatok alatt magabiztossá tesz egy-két jó szóval.

3. Készülj fel alaposan!
Ha megfelelően felkészülsz, nyugodtan és profin tudod majd kezelni a kapott kérdéseket. Tudj meg mindent a cégről, ahová jelentkeztél, az ott dolgozókról, és magáról a pozícióról.

Vállalkozz!

1.Vágj bele egyedül! Az önálló vállalkozás indítása ijesztő ötletnek tűnhet, de számos előnye van. Te leszel a saját főnököd, olyasmit csinálsz majd, amit igazán szeretsz, és te leszel a saját főnököd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2. Kutass! Ha van egy ötleted, végezz kutatómunkát, vajon van-e hasonló termék a piacon, mekkora rá a kereslet, ha van. Elfér-e még mellette a te terméked is? Regisztrált munkanélküliként személyes tanácsokat is kaphatsz ez ügyben.

3. Fejlessz és tervezz! Alaposan dolgozd ki az ötleted, nézd meg, hogyan lehetne megvalósítani. Készíts tervet a gyártásról, előállításról, arról, hogyan adható el, milyen marketingstratégát tudsz elképzelni a népszerűsítéséhez. Használd a családod és a barátaid, ismerőseid kontroll csoportként, mondják el őszintén a véleményüket a részletekről.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?