Hol, ki nyert az önkormányzati választásokon

Hol, ki nyert az önkormányzati választásokon

MTI
2014. október 13. 08:32

A közvélemény-kutatásokban jelzetteknek megfelelően, győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az idei önkormányzati választásokon; a Jobbik javított a négy évvel ezelőtti pozícióján, a legerősebb baloldali párt továbbra is az MSZP. A fővárosi kerületek többségében a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek, a főpolgármester Tarlós István maradt - derült ki a vasárnap késő este közölt választási eredményekből, amelyekről az MTI által megkérdezett elemzők azt mondták: nem változtak az önkormányzati politikai erőviszonyok.

A rendszerváltozás óta hetedik alkalommal tartottak önkormányzati választásokat Magyarországon. A választók polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhattak, a budapestiek főpolgármestert is választhattak. A nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok tagjait választották meg az önkormányzati voksolással egy napon. A képviselők mandátuma a korábbi négy helyett öt évre szól.

A megyei jogú városok túlnyomó többségében, 20-ban a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje nyert, csak Békéscsabán (független), Salgótarjánban (DK-Együtt-MSZP-TVE-ST) és Szegeden (DK-Együtt-MSZP-PM-Szegedért) nem kormánypárti jelölt győzött. A Fidesz-KDNP minden megyei közgyűlésben többséget szerzett.

Budapesten a 23 kerületből 17-ben nyert a Fidesz, a XIII. és a XIX. kerületben MSZP-s, a XIV. kerületben Együtt-PM-es, a XV. kerületben DK-s polgármester lesz. A XX. kerületben a baloldali pártok közös jelöltje nyert, a XXIII. kerületben újrázott a Civil Szervezetek delegáltja.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben a főpolgármester mellett a Fidesz-KDNP 20, a baloldal 10, a Jobbik és az LMP 1-1 képviselője dolgozik majd. Mellettük tagja lesz a közgyűlésnek Geiger Ferenc (Civil Szervezetek).

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváró rendezvényén úgy értékelt: "megvan a harmadik győzelmünk", Budapesten pedig "több mint kétharmadunk van".

A kormányfő úgy fogalmazott: a választás eredményének lényege, hogy Magyarország győzött, "győzött az összefogás, az együttműködés és az egység", és "alulmaradt a békétlenség, a széthúzás, a cinizmus és a reménytelenség".

Tarlós István, a Fidesz-KDNP újraválasztott főpolgármestere azt mondta: "tovább tudunk menni azon az úton, amelyet elkezdtünk", minden akadály ellenére. Gratulált a pártszövetség színeiben nyertes kerületi polgármestereknek, azt mondta, erősen számít rájuk és a kormányra is, s "a kormány is számíthat rám és ránk".

Bokros Lajos szerint az önkormányzati választáson az általa elért eredmény "a diktatúrában győzelemnek számít". A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott, második helyen végzett főpolgármester-jelöltje kijelentette: szívesen gratulálna Tarlós Istvánnak, ezt kívánná a demokrácia politikai kultúrája, de nem teheti, mert "a választás ugyan szabad volt, de nem volt tiszta".

Tóbiás József MSZP-elnök azt mondta, a párt vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint egy a korábbi pozíciókat alapvetően megőrző választás végén egy kis, a reméltnél érdemben kisebb lépést tettek előre. Az MSZP-nek és a DK-nak igaza volt, amikor teljes körű összefogást szeretett volna létrehozni Budapesten; az Együtt-PM viszont hajthatatlan volt, mert "a semminél több, a mindennél kevesebb" koordinált indulást szerettek volna - jelezte.

Szigetvári Viktor azt mondta, az Együtt-PM tisztességes kampányt folytatott, tiszta lelkiismerettel állt a választók elé. Folytatni kell az ellenzék megújítását - közölte az Együtt-PM szövetség társelnöke, aki szerint a szövetségnek kizárólag együtt van jövője.

Jelentős sikert ért el a Jobbik a párt elnöke szerint. Vona Gábor úgy fogalmazott: növelték képviselőik számát, és már nem északkelet-magyarországi pártként tartják őket számon, immár az ország minden pontján ott vannak. Hozzátette: 19 megyei közgyűlésből 17 helyen a második helyet szerezték meg és többszörösére nőtt polgármestereik száma.

Schiffer András szerint összességében helytállt az LMP az önkormányzati választáson. Az ellenzéki párt társelnöke az elért eredményüket úgy értékelte: az LMP annyi képviselői helyhez jutott az országban, hogy képes lesz megsokszorozni erejét.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a szavazókörök zárása után elmondta, sem az NVB-nek, sem a Nemzeti Választási Irodának (NVI) nem jutott tudomására olyan mértékű szabálytalanság, amely megkérdőjelezné a vasárnapi választás törvényességét és a majdani eredmény hitelességét.

Az NVI elnöke, Pálffy Ilona azt mondta, november 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?