8 °C Budapest

Hol, ki nyert az önkormányzati választásokon

MTI
2014. október 13. 08:32

A közvélemény-kutatásokban jelzetteknek megfelelően, győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az idei önkormányzati választásokon; a Jobbik javított a négy évvel ezelőtti pozícióján, a legerősebb baloldali párt továbbra is az MSZP. A fővárosi kerületek többségében a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek, a főpolgármester Tarlós István maradt - derült ki a vasárnap késő este közölt választási eredményekből, amelyekről az MTI által megkérdezett elemzők azt mondták: nem változtak az önkormányzati politikai erőviszonyok.

A rendszerváltozás óta hetedik alkalommal tartottak önkormányzati választásokat Magyarországon. A választók polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhattak, a budapestiek főpolgármestert is választhattak. A nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok tagjait választották meg az önkormányzati voksolással egy napon. A képviselők mandátuma a korábbi négy helyett öt évre szól.

A megyei jogú városok túlnyomó többségében, 20-ban a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje nyert, csak Békéscsabán (független), Salgótarjánban (DK-Együtt-MSZP-TVE-ST) és Szegeden (DK-Együtt-MSZP-PM-Szegedért) nem kormánypárti jelölt győzött. A Fidesz-KDNP minden megyei közgyűlésben többséget szerzett.

Budapesten a 23 kerületből 17-ben nyert a Fidesz, a XIII. és a XIX. kerületben MSZP-s, a XIV. kerületben Együtt-PM-es, a XV. kerületben DK-s polgármester lesz. A XX. kerületben a baloldali pártok közös jelöltje nyert, a XXIII. kerületben újrázott a Civil Szervezetek delegáltja.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben a főpolgármester mellett a Fidesz-KDNP 20, a baloldal 10, a Jobbik és az LMP 1-1 képviselője dolgozik majd. Mellettük tagja lesz a közgyűlésnek Geiger Ferenc (Civil Szervezetek).

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP önkormányzati választási eredményváró rendezvényén úgy értékelt: "megvan a harmadik győzelmünk", Budapesten pedig "több mint kétharmadunk van".

A kormányfő úgy fogalmazott: a választás eredményének lényege, hogy Magyarország győzött, "győzött az összefogás, az együttműködés és az egység", és "alulmaradt a békétlenség, a széthúzás, a cinizmus és a reménytelenség".

Tarlós István, a Fidesz-KDNP újraválasztott főpolgármestere azt mondta: "tovább tudunk menni azon az úton, amelyet elkezdtünk", minden akadály ellenére. Gratulált a pártszövetség színeiben nyertes kerületi polgármestereknek, azt mondta, erősen számít rájuk és a kormányra is, s "a kormány is számíthat rám és ránk".

Bokros Lajos szerint az önkormányzati választáson az általa elért eredmény "a diktatúrában győzelemnek számít". A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott, második helyen végzett főpolgármester-jelöltje kijelentette: szívesen gratulálna Tarlós Istvánnak, ezt kívánná a demokrácia politikai kultúrája, de nem teheti, mert "a választás ugyan szabad volt, de nem volt tiszta".

Tóbiás József MSZP-elnök azt mondta, a párt vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint egy a korábbi pozíciókat alapvetően megőrző választás végén egy kis, a reméltnél érdemben kisebb lépést tettek előre. Az MSZP-nek és a DK-nak igaza volt, amikor teljes körű összefogást szeretett volna létrehozni Budapesten; az Együtt-PM viszont hajthatatlan volt, mert "a semminél több, a mindennél kevesebb" koordinált indulást szerettek volna - jelezte.

Szigetvári Viktor azt mondta, az Együtt-PM tisztességes kampányt folytatott, tiszta lelkiismerettel állt a választók elé. Folytatni kell az ellenzék megújítását - közölte az Együtt-PM szövetség társelnöke, aki szerint a szövetségnek kizárólag együtt van jövője.

Jelentős sikert ért el a Jobbik a párt elnöke szerint. Vona Gábor úgy fogalmazott: növelték képviselőik számát, és már nem északkelet-magyarországi pártként tartják őket számon, immár az ország minden pontján ott vannak. Hozzátette: 19 megyei közgyűlésből 17 helyen a második helyet szerezték meg és többszörösére nőtt polgármestereik száma.

Schiffer András szerint összességében helytállt az LMP az önkormányzati választáson. Az ellenzéki párt társelnöke az elért eredményüket úgy értékelte: az LMP annyi képviselői helyhez jutott az országban, hogy képes lesz megsokszorozni erejét.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a szavazókörök zárása után elmondta, sem az NVB-nek, sem a Nemzeti Választási Irodának (NVI) nem jutott tudomására olyan mértékű szabálytalanság, amely megkérdőjelezné a vasárnapi választás törvényességét és a majdani eredmény hitelességét.

Az NVI elnöke, Pálffy Ilona azt mondta, november 10-éig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem