3 °C Budapest

Mennyit kapjanak a magyar olimpiai aranyérmesek? Szavazz!

Pénzcentrum
2012. augusztus 14. 11:07

A magyar csapat nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel a kilencedik helyen végzett az összesített olimpiai éremtáblázaton. Azt azonban két nappal a londoni játékok lezárása után sem lehet tudni, pontosan mekkora állami jutalomban is részesülnek a magyar sportolók - a Pénzcentrum.hu most erről kérdezi olvasóit.

A korábbi játékokhoz hasonlóan a sikeres olimpiai szereplést anyagi ösztönzőrendszerrel is támogatja az állam, hiszen azok, akik saját sportágukban a legjobb nyolc közé kerülnek, állami pénzjutalmat kapnak, a dobogós helyezettek pedig kiemelt juttatásban részesülnek. A legutóbbi, Pekingi olimpián az aranyéremért 20 millió forint, az ezüstért 18 millió, míg a bronzéremért 14 millió forint járt.


Londonba azonban úgy utaztak ki sportolóink, hogy nem tudhatták a pontos összegeket, mivel a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csak a játékok után hozza nyilvánosságra a hivatalos számokat. Annyi azonban biztos, hogy az első nyolc helyezett idén is kap pénzjutalmat, az aranyérmesek pedig legalább annyi juttatásra számíthatnak most is, mint négy éve. A többi helyezett esetében a MOB azt szeretné, hogy idén a pekinginél nagyobb különbség legyen az egyes helyezettek között a pénzjutalom tekintetében. A jutalmazás egyébként kormánydöntést igényel, az Olimpiai Bizottság csak javaslatot tehet rá.

Borkai Zsolt, Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az olimpiai jutalmakról hétfőn elmondta, azért nem döntöttek az ötkarikás játékok előtt, hogy megóvják a versenyzőket ettől a tehertől. "Az összeg a költségvetésben rendelkezésre áll. A MOB tesz javaslatot, s a kormány dönt" - fogalmazott az MTI-nek az elnök, aki jelezte, a jutalom várhatóan nagyobb lesz a pekinginél.


Fotó: london2012.com


A jutalmon kívül olimpiai járadékra is jogosultak érmeseink, amelyet 35 éves koruktól havi juttatás formájában kapnak. Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 ezer forint. Az ezüstérmes az aranyérmes 60 százalékát, a bronzérmes pedig a 40 százalékát kapja, a járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és az edzői is életük végéig. A többszörös aranyérmes minden első helyezéssel 20 százalékkal többet kap, 5 aranyérem felett pedig kétszeres járadékra jogosult.

Az oroszok 30 milliót kapnak

A résztvevő országok egyenként döntenek arról, hogyan jutalmazzák a sikeresen szereplő sportolókat. Nagy-Britanniában például nem kapnak pénzjutalmat az olimpikonok, viszont népszerűségüket kihasználva komoly reklámszerződéseket köthetnek.

Oroszországban 30 millió forintnyi rubellel gazdagodnak a londoni aranyérmesek, az Egyesült Államokban viszont "csak" 25 ezer dollár, azaz 5,6 millió forint jár a legsikeresebb versenyzőknek, míg Kína 11 millió forintnyi jüannal jutalmazza élsportolóit.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06