4 °C Budapest

Mennyit kapjanak a magyar olimpiai aranyérmesek? Szavazz!

Pénzcentrum
2012. augusztus 14. 11:07

A magyar csapat nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel a kilencedik helyen végzett az összesített olimpiai éremtáblázaton. Azt azonban két nappal a londoni játékok lezárása után sem lehet tudni, pontosan mekkora állami jutalomban is részesülnek a magyar sportolók - a Pénzcentrum.hu most erről kérdezi olvasóit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A korábbi játékokhoz hasonlóan a sikeres olimpiai szereplést anyagi ösztönzőrendszerrel is támogatja az állam, hiszen azok, akik saját sportágukban a legjobb nyolc közé kerülnek, állami pénzjutalmat kapnak, a dobogós helyezettek pedig kiemelt juttatásban részesülnek. A legutóbbi, Pekingi olimpián az aranyéremért 20 millió forint, az ezüstért 18 millió, míg a bronzéremért 14 millió forint járt.


Londonba azonban úgy utaztak ki sportolóink, hogy nem tudhatták a pontos összegeket, mivel a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csak a játékok után hozza nyilvánosságra a hivatalos számokat. Annyi azonban biztos, hogy az első nyolc helyezett idén is kap pénzjutalmat, az aranyérmesek pedig legalább annyi juttatásra számíthatnak most is, mint négy éve. A többi helyezett esetében a MOB azt szeretné, hogy idén a pekinginél nagyobb különbség legyen az egyes helyezettek között a pénzjutalom tekintetében. A jutalmazás egyébként kormánydöntést igényel, az Olimpiai Bizottság csak javaslatot tehet rá.

Borkai Zsolt, Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az olimpiai jutalmakról hétfőn elmondta, azért nem döntöttek az ötkarikás játékok előtt, hogy megóvják a versenyzőket ettől a tehertől. "Az összeg a költségvetésben rendelkezésre áll. A MOB tesz javaslatot, s a kormány dönt" - fogalmazott az MTI-nek az elnök, aki jelezte, a jutalom várhatóan nagyobb lesz a pekinginél.


Fotó: london2012.com


A jutalmon kívül olimpiai járadékra is jogosultak érmeseink, amelyet 35 éves koruktól havi juttatás formájában kapnak. Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 ezer forint. Az ezüstérmes az aranyérmes 60 százalékát, a bronzérmes pedig a 40 százalékát kapja, a járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és az edzői is életük végéig. A többszörös aranyérmes minden első helyezéssel 20 százalékkal többet kap, 5 aranyérem felett pedig kétszeres járadékra jogosult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az oroszok 30 milliót kapnak

A résztvevő országok egyenként döntenek arról, hogyan jutalmazzák a sikeresen szereplő sportolókat. Nagy-Britanniában például nem kapnak pénzjutalmat az olimpikonok, viszont népszerűségüket kihasználva komoly reklámszerződéseket köthetnek.

Oroszországban 30 millió forintnyi rubellel gazdagodnak a londoni aranyérmesek, az Egyesült Államokban viszont "csak" 25 ezer dollár, azaz 5,6 millió forint jár a legsikeresebb versenyzőknek, míg Kína 11 millió forintnyi jüannal jutalmazza élsportolóit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20