6 °C Budapest

Az állam etetné az egyetemistákat egy tervezet szerint

Pénzcentrum
2012. július 6. 09:32

Az eduline.hu a birtokába jutott felsőoktatási fejlesztési tervezet több változatára hivatkozva azt írja: az egyetemi, főiskolai menzákat, büféket, sportpályákat és kollégiumokat is államosítaná a kormány. A tervezet szerint az ezeket összefogó állami hálózatot Nemzeti Hallgatói Szolgáltatói Rendszernek (NESZ) neveznék, és egy állami gazdasági társaságot hoznának létre. Az eduline.hu emlékeztet rá, hogy az ötlet nem új. Már a tavaly decemberben elfogadott felsőoktatási törvény egy korábbi, kiszivárgott változatában is felbukkant. Bár a végső változatból kimaradt, tavaly októberben kormányhatározat rendelkezett egy munkacsoport felállításáról, melynek a feladata a NESZ-ről szóló előterjesztés elkészítése.

Az Index megkeresésére a fejlesztési minisztérium elismerte, hogy át szeretnék venni a hallgatói szolgáltatásokat, mert szerintük így javulna a színvonal. "A tárca azt vizsgálja, lehetséges-e a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat (például a lakhatás, az étkezés, a sportolási lehetőségek) a jelenleginél hatékonyabb és költségtakarékosabb módon megszervezni" - írta az eduline.hu-nak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. Arra a kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy mikortól és milyen formában működik majd a rendszer, egyelőre a megvalósíthatósági vizsgálat folyik.

A felsőoktatási fejlesztési tervezet egy korábbi változatára adott felsőoktatási intézményi reakciók alapján úgy tűnik, a rektorok nem örülnek az államosítási tervnek. A Semmelweis Egyetem vezetői szerint az átvétel miatt emelkednének az árak, a Kecskeméti Főiskolán attól tartanak, hogy ha az intézményeknek semmi közük nem lesz a szolgáltatásokhoz, a hallgatói közösségek sem úgy fognak működni, ahogy eddig, írja az eduline.hu. A főiskola vezetői szerint egy független üzemeltető által működtetett kollégium "munkásszálló jellegűvé" válhat, a saját fejlesztésű létesítmények, például a sportpályák és sportcsarnokok államosítása pedig jelentős bevételtől fosztja meg az egyetemeket és főiskolákat.

A Debreceni Egyetem vezetői szerint is romlana az államosítás után a szolgáltatások színvonala. Haraszti László, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke szerint fennáll a kollégiumi hagyományok sérülésének veszélye. Úgy becsüli, hogy 80-100 kollégiumot érintene a változás. Szerinte azok az intézmények járnának jól a központosítással, amelyeknek lelakott kollégiumai vannak, mert a költségeket az új üzemeltetőnek kellene állnia, ugyanakkor a már most is jó színvonalú kollégiumok csak akkor javulnának, ha az új rendszernek elég pénze lenne, ez viszont kérdéses.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?