8 °C Budapest

Az állam etetné az egyetemistákat egy tervezet szerint

Pénzcentrum
2012. július 6. 09:32

Az eduline.hu a birtokába jutott felsőoktatási fejlesztési tervezet több változatára hivatkozva azt írja: az egyetemi, főiskolai menzákat, büféket, sportpályákat és kollégiumokat is államosítaná a kormány. A tervezet szerint az ezeket összefogó állami hálózatot Nemzeti Hallgatói Szolgáltatói Rendszernek (NESZ) neveznék, és egy állami gazdasági társaságot hoznának létre. Az eduline.hu emlékeztet rá, hogy az ötlet nem új. Már a tavaly decemberben elfogadott felsőoktatási törvény egy korábbi, kiszivárgott változatában is felbukkant. Bár a végső változatból kimaradt, tavaly októberben kormányhatározat rendelkezett egy munkacsoport felállításáról, melynek a feladata a NESZ-ről szóló előterjesztés elkészítése.

Az Index megkeresésére a fejlesztési minisztérium elismerte, hogy át szeretnék venni a hallgatói szolgáltatásokat, mert szerintük így javulna a színvonal. "A tárca azt vizsgálja, lehetséges-e a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat (például a lakhatás, az étkezés, a sportolási lehetőségek) a jelenleginél hatékonyabb és költségtakarékosabb módon megszervezni" - írta az eduline.hu-nak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. Arra a kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy mikortól és milyen formában működik majd a rendszer, egyelőre a megvalósíthatósági vizsgálat folyik.

A felsőoktatási fejlesztési tervezet egy korábbi változatára adott felsőoktatási intézményi reakciók alapján úgy tűnik, a rektorok nem örülnek az államosítási tervnek. A Semmelweis Egyetem vezetői szerint az átvétel miatt emelkednének az árak, a Kecskeméti Főiskolán attól tartanak, hogy ha az intézményeknek semmi közük nem lesz a szolgáltatásokhoz, a hallgatói közösségek sem úgy fognak működni, ahogy eddig, írja az eduline.hu. A főiskola vezetői szerint egy független üzemeltető által működtetett kollégium "munkásszálló jellegűvé" válhat, a saját fejlesztésű létesítmények, például a sportpályák és sportcsarnokok államosítása pedig jelentős bevételtől fosztja meg az egyetemeket és főiskolákat.

A Debreceni Egyetem vezetői szerint is romlana az államosítás után a szolgáltatások színvonala. Haraszti László, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke szerint fennáll a kollégiumi hagyományok sérülésének veszélye. Úgy becsüli, hogy 80-100 kollégiumot érintene a változás. Szerinte azok az intézmények járnának jól a központosítással, amelyeknek lelakott kollégiumai vannak, mert a költségeket az új üzemeltetőnek kellene állnia, ugyanakkor a már most is jó színvonalú kollégiumok csak akkor javulnának, ha az új rendszernek elég pénze lenne, ez viszont kérdéses.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm