9 °C Budapest

Az állam etetné az egyetemistákat egy tervezet szerint

Pénzcentrum
2012. július 6. 09:32

Az eduline.hu a birtokába jutott felsőoktatási fejlesztési tervezet több változatára hivatkozva azt írja: az egyetemi, főiskolai menzákat, büféket, sportpályákat és kollégiumokat is államosítaná a kormány. A tervezet szerint az ezeket összefogó állami hálózatot Nemzeti Hallgatói Szolgáltatói Rendszernek (NESZ) neveznék, és egy állami gazdasági társaságot hoznának létre. Az eduline.hu emlékeztet rá, hogy az ötlet nem új. Már a tavaly decemberben elfogadott felsőoktatási törvény egy korábbi, kiszivárgott változatában is felbukkant. Bár a végső változatból kimaradt, tavaly októberben kormányhatározat rendelkezett egy munkacsoport felállításáról, melynek a feladata a NESZ-ről szóló előterjesztés elkészítése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Index megkeresésére a fejlesztési minisztérium elismerte, hogy át szeretnék venni a hallgatói szolgáltatásokat, mert szerintük így javulna a színvonal. "A tárca azt vizsgálja, lehetséges-e a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat (például a lakhatás, az étkezés, a sportolási lehetőségek) a jelenleginél hatékonyabb és költségtakarékosabb módon megszervezni" - írta az eduline.hu-nak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. Arra a kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy mikortól és milyen formában működik majd a rendszer, egyelőre a megvalósíthatósági vizsgálat folyik.

A felsőoktatási fejlesztési tervezet egy korábbi változatára adott felsőoktatási intézményi reakciók alapján úgy tűnik, a rektorok nem örülnek az államosítási tervnek. A Semmelweis Egyetem vezetői szerint az átvétel miatt emelkednének az árak, a Kecskeméti Főiskolán attól tartanak, hogy ha az intézményeknek semmi közük nem lesz a szolgáltatásokhoz, a hallgatói közösségek sem úgy fognak működni, ahogy eddig, írja az eduline.hu. A főiskola vezetői szerint egy független üzemeltető által működtetett kollégium "munkásszálló jellegűvé" válhat, a saját fejlesztésű létesítmények, például a sportpályák és sportcsarnokok államosítása pedig jelentős bevételtől fosztja meg az egyetemeket és főiskolákat.

A Debreceni Egyetem vezetői szerint is romlana az államosítás után a szolgáltatások színvonala. Haraszti László, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke szerint fennáll a kollégiumi hagyományok sérülésének veszélye. Úgy becsüli, hogy 80-100 kollégiumot érintene a változás. Szerinte azok az intézmények járnának jól a központosítással, amelyeknek lelakott kollégiumai vannak, mert a költségeket az új üzemeltetőnek kellene állnia, ugyanakkor a már most is jó színvonalú kollégiumok csak akkor javulnának, ha az új rendszernek elég pénze lenne, ez viszont kérdéses.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?