4 °C Budapest

Újabb településen teszik közzé az adósok nevét

Pénzcentrum
2012. április 12. 13:10

Közzéteszik az adósok névsorát a Heves megyei Makláron; az intézkedéstől az adófizetési morál javulását várja az önkormányzat - tájékoztatta a település polgármestere csütörtökön az MTI-t.

Havasi László (Együtt Maklárért Egyesület) közölte: a tartozók listája a polgármesteri hivatal faliújságán, illetve a 2500 lakosú község honlapján lesz olvasható.

Mint elmondta, a község lakói összesen mintegy 17 millió forinttal tartoznak az önkormányzatnak, s ez jelentős tétel a 300 millió forintos költségvetés mellett működő falu büdzséjében. Sokan annak ellenére nem fizetnek, hogy a családi házanként 2500 forintos kommunális adót négy éve, a környéken is alacsony mértékűnek számító iparűzési adót hat éve nem emelték. Ezen kívül még a gépjárműadó tekintetében halmoztak fel jelentős tartozást a makláriak.



Nagyobb térképre váltás

Ebben a helyzetben április közepére készítik el a listát és a jegyző levélben értesíti az adósokat. Ha az adósok ennek ellenére sem fizetnek, csak akkor teszik közzé a nevüket a képviselő-testület döntése alapján - ismertette a polgármester. Havasi László közlése szerint magánszemélyek esetében csak az 5 ezer forintnál, cégeknél pedig csak a 10 ezer forintnál nagyobb tartozás esetében intézkednek.

Korábban más települések - például Miskolc, Tiszavasvári, Tordas, Gyúró - önkormányzata is nyilvánosságra hozta a helyi adóhátralékosok listáját az ottani újságokban, a hivatal faliújságján, illetve néhol a helység honlapján is.

Mint arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, januártól közzétehetik az önkormányzatok a helyi adóval, gépjárműadóval tartozó magánszemélyek, vállalkozások egyéb szolgáltatók nevét, címét és az adótartozás összegét. A türelmi idő meglehetősen szűkre szabott: az adó megfizetésének határidejét követő 10. napon már mehetnek is a szégyenfalra a renitensek.

Magánszemélyek esetén már 1000 forintot meghaladó összegű tartozással a szégyenfalra lehet kerülni, más adózóknál 10 ezer forint a limit. A hivatalos indoklás szerint társadalmi szempontból elvárt, hogy minden adózó hozzájáruljon a közös teherviseléshez. Úgy véli, hogy a nyilvánosság ereje a jogkövető magatartást erősíti a helyi közösségek életében.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint ugyanakkor interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58