Újabb településen teszik közzé az adósok nevét

Pénzcentrum
2012. április 12. 13:10

Közzéteszik az adósok névsorát a Heves megyei Makláron; az intézkedéstől az adófizetési morál javulását várja az önkormányzat - tájékoztatta a település polgármestere csütörtökön az MTI-t.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Havasi László (Együtt Maklárért Egyesület) közölte: a tartozók listája a polgármesteri hivatal faliújságán, illetve a 2500 lakosú község honlapján lesz olvasható.

Mint elmondta, a község lakói összesen mintegy 17 millió forinttal tartoznak az önkormányzatnak, s ez jelentős tétel a 300 millió forintos költségvetés mellett működő falu büdzséjében. Sokan annak ellenére nem fizetnek, hogy a családi házanként 2500 forintos kommunális adót négy éve, a környéken is alacsony mértékűnek számító iparűzési adót hat éve nem emelték. Ezen kívül még a gépjárműadó tekintetében halmoztak fel jelentős tartozást a makláriak.Nagyobb térképre váltás

Ebben a helyzetben április közepére készítik el a listát és a jegyző levélben értesíti az adósokat. Ha az adósok ennek ellenére sem fizetnek, csak akkor teszik közzé a nevüket a képviselő-testület döntése alapján - ismertette a polgármester. Havasi László közlése szerint magánszemélyek esetében csak az 5 ezer forintnál, cégeknél pedig csak a 10 ezer forintnál nagyobb tartozás esetében intézkednek.

Korábban más települések - például Miskolc, Tiszavasvári, Tordas, Gyúró - önkormányzata is nyilvánosságra hozta a helyi adóhátralékosok listáját az ottani újságokban, a hivatal faliújságján, illetve néhol a helység honlapján is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, januártól közzétehetik az önkormányzatok a helyi adóval, gépjárműadóval tartozó magánszemélyek, vállalkozások egyéb szolgáltatók nevét, címét és az adótartozás összegét. A türelmi idő meglehetősen szűkre szabott: az adó megfizetésének határidejét követő 10. napon már mehetnek is a szégyenfalra a renitensek.

Magánszemélyek esetén már 1000 forintot meghaladó összegű tartozással a szégyenfalra lehet kerülni, más adózóknál 10 ezer forint a limit. A hivatalos indoklás szerint társadalmi szempontból elvárt, hogy minden adózó hozzájáruljon a közös teherviseléshez. Úgy véli, hogy a nyilvánosság ereje a jogkövető magatartást erősíti a helyi közösségek életében.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint ugyanakkor interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20