24 °C Budapest

Világszerte nő a munkanélküliek száma

MTI
2012. április 10. 20:37

A munkanélküliek száma várhatóan az idén és jövőre is tovább növekszik, így megközelíti majd a 210 milliót - véli a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezérigazgató-helyettese.

Guy Ryder szerint a világgazdaság állapota valószínűleg az idén sem javul, a fellendülés csak jövőre indul be, ezért a gazdasági helyzet alakulását ütemkéséssel követő munkanélküliség 2012-ben és 2013-ban is nő. Az idén a jelenlegi 200 millióról 204 millióra, jövőre pedig 209 millióra emelkedik a munkanélküliek száma - mondta Ryder a Die Welt című német lapnak.

Jelenleg világszerte 27 millióval több munkanélkülit tartanak számon, mint a válság előtt, mindazokkal együtt pedig, akiknek nincs állásuk, de nem tűnnek fel a statisztikákban, 56 milliós a növekedés 2008-ban elmélyült válságot megelőző időszakhoz képest- tette hozzá.

A fiatal nemzedék helyzete különösen nehéz, a 25 éven aluliak körében a globális munkanélküliségi ráta jelenleg 12,7 százalék, és egyre csak emelkedik. Dél-Európában drámai folyamatok zajlanak, Görögországban és Spanyolországban például már minden második fiatal állástalan. A fiatalkori munkanélküliség "időzített bomba hatalmas pusztító erővel", a jelenség súlyos társadalmi feszültségek forrása lehet - mondta.

"Egy egész generációt elveszíthetünk", hiszen végérvényesen kieshet a munkaerőpiacról, aki tanulmányai lezárását követően több mint három éven keresztül nem jut munkához. A korábbi válságok tapasztalata azt mutatja, hogy az ilyen fiatalok közül sokan "a társadalom peremére szorulnak, és egész életükben munkanélküliek lesznek", a politikának ezért minden erővel a munkahelyteremtésre kell törekednie - mondta Guy Ryder.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ILO egy korábbi - a januárban tartott davosi világgazdasági fórumra készített - elemzése szerint a 15 és 24 év közötti korosztályban a regisztrált munkanélküliek száma az idén várhatóan átlagosan 74,8 millió lesz, ez 4 milliós növekedés 2007-hez, a válság előtti utolsó teljes évhez viszonyítva. A fiatalkori munkanélküliséget csupán három fejlett ipari országban - Ausztriában, Németországban és Svájcban - sikerült visszaszorítani a 2007-es szint alá - mutatták ki az ENSZ szakosított szervezeteként működő ILO kutatói.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?