18 °C Budapest

A boltosok szerint maradhatna az étkezési utalványok jelenlegi rendszere

MTI
2011. október 26. 13:06

A kereskedők szerint nincs szükség az étkezési utalványok felhasználásának változtatására, az élelmiszerbolti beváltás korlátozására. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) megítélése szerint a jelenlegi utalványrendszer szolgálja legjobban az étkezési utalványokat felhasználó munkavállalók érdekeit.

Az OKSZ a szerdai közleményében emlékeztet, hogy a szövetség teljes mértékben támogatta a kormánynak azt a döntését, hogy 2011-ben a béren kívüli juttatások keretében egységes étkezési utalvány adására legyen lehetőség, felhagyva a meleg és a hideg utalványok régebbi megkülönböztetésével.

Döntő kérdés a rendszer célja: adókedvezménnyel segítsék a munkavállalók munkahelyi, munkaidő alatti étkezését. Meghatározó eleme továbbá a jelenlegi rendszernek, hogy a munkavállaló szabadon választhat az utalványbeváltásban az élelmiszerüzlet és a vendéglátóhely között.

A munkavállalók zöme otthonról hozott, vagy élelmiszerüzletben vásárolt élelmet fogyaszt a munkaidő alatt, vagy azért, mert a munkahelyek többségében, vagy éppen közelében nincs meleg étkeztetési lehetőség, illetve a tapasztalatok szerint a nehéz helyzetben élő, kispénzű munkavállalók a drágább vendéglátóhelyek helyett az élelmiszerboltokban váltják be utalványaikat.

Az étkezési utalvány bolti beváltásának korlátozása az alkalmazottaknál jövedelemcsökkenést is okozhat - érvel az OKSZ. Mivel az utalványjuttatás "olcsóbb" a bérnél, így nem véletlen, hogy a vállalkozások élnek ezzel a lehetőséggel, kérdéses azonban, hogy 2012-ben is megéri-e majd nekik. A kisvállalkozások sok esetben csak úgy tudnak a minimálbérnél többet adni alkalmazottaiknak, ha a cafeteria-rendszer lehetőségeit használják ki, ahol éppen a bolti és vendéglátóhely között szabadon választható étkezési utalvány a legnépszerűbb.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?