Harmad annyi juttatás az állami cégeknél: a multik nyerik a cafeteria versenyt

Pénzcentrum
2011. október 25. 10:04

Rengeteg béren kívüli juttatással kiegészíthető a fizetés, sokszor olyan értékes lehetőségekkel is, mint például az oktatás, mégis a melegétel-utalvány a legnépszerűbb. A legbőségesebb cafeteria-rendszert a külföldi cégek kínálják, az állami szektor és a magyar munkaadók is fukarabbak. A béren kívüli juttatásokban bizony különbség van beosztás és hierarchia szerint is: a segédmunkások fele, az adminisztratív alkalmazottak hetven százaléka, míg a felső vezetők körében 89 százalék részesült bármiféle juttatásban az év első felében - írja a Népszabadság.

A munkáltatók leggyakrabban melegétel-utalványt biztosítanak munkavállalóiknak a bért kiegészítendő juttatásként, de a válaszadóknak csak kevesebb mint a fele számolhat ezzel - áll a Fizetesek.hu internetes oldal legutóbbi felmérésében, melyet a magyarországi munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatásokról készítettek mintegy nyolcvanezer dolgozó megkérdezésével. Az önkéntes és anonim válaszadók csaknem háromnegyede részesült valamilyen juttatásban a fizetésén kívül, a válaszok alapján pedig megállapítható, hogy az alacsonyabb beosztásban dolgozók kevesebb cafeteriát kaptak, mint a közép- vagy felső vezetők.

Hidegétel-utalványt a dolgozók kilenc, üdülési csekket a munkavállalók 16 százaléka kapott: a melegétel-utalványon kívül ezek számítanak a legnépszerűbb juttatásnak, lévén bizonyos vásárlásoknál gyakorlatilag a pénzzel megegyező módon lehet azokat felhasználni. Céges mobiltelefont a középvezetők harmada, a felső vezetőknek pedig több mint a fele kap, s kiderült: a válaszadók értékes juttatásnak tekintik ennek magáncélú használatát is, erre a felmérésben részt vevők tizenöt százaléka kapott lehetőséget. Hasonló az arány a munkaidő rugalmas alakításával, valamint a helyi utazási bérlettel is.

Ingyenes italellátásban az alkalmazottak tizenegy százaléka részesült az év első negyedévében, míg a másodikban két százalékkal nőtt ez az arány. Sport és kulturális szolgáltatásban mindössze pár százalék részesült, s a felmérés szerint - bár ez nem tartozik a béren kívüli juttatások klasszikus körébe - a munkaadó által szervezett hétvégi rendezvényeken, akciókon a felmérésben részt vevők kevesebb mint három százaléka vett részt.

A munkahelyi hierarchia csúcsa felé haladva bizonyos juttatások nagyobb arányban járnak. Bár az oktatás mint juttatás általánosan igen ritkának mondható, a tendencia mégis észrevehető: míg a szakképzett alkalmazottaknak csupán négy százaléka vesz részt a vállalat által finanszírozott képzéseken, a középvezetőknek öt, a felső vezetőknek pedig nyolc százaléka bővítheti ismereteit úgy, hogy annak számláját a munkahelye állja. A notebook vagy a szolgálati kocsi mint juttatás igen ritka, a felső vezetőknek azonban a harmada kap ilyet juttatásként vagy munkaeszköznek.

A dolgozók számára igen fontos a munkaidő rugalmassága is, ám ez az előny is a felső vezetők körében a leggyakoribb. Csak minden tizedik adminisztratív dolgozó alakíthatja rugalmasan a munkaidejét, minden ötödik középvezető, ám a felső vezetőknek több mint a harmada.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A cégtulajdon szerinti összehasonlításból kiderül, hogy a legtöbb juttatást a külföldi magáncégek adják, alkalmazottaik kilencven százaléka kap valamilyen béren kívüli juttatást, az állami tulajdonúak alkalmazottainál háromnegyed ez az arány, míg a magyar magánszféra alkalmazottai 35 százalékának be kell érnie a fizetésével.

Míg az állami cégeknél a rugalmas munkaidő, a mobiltelefon, az ingyenes italellátás és a notebook a kevésbé gyakori juttatások közé tartozik, addig a külföldi vállalatok esetében pont ezek a legnépszerűbbek, legalább a dolgozók duplája, ha nem a háromszorosa részesül ilyenben, mint az állami cégeknél.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?