18 °C Budapest

Mégis nőhet a gyermekvállalási kedv?

2011. augusztus 26. 18:37

Nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig országszerte - jelentette be Soltész Miklós a főváros XVI. kerületében, ahol egy új bölcsődét avattak fel.

Várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelenik meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján a mintegy 40 bölcsőde támogatására elegendő forrást biztosító pályázati kiírás - közölte a szociális államtitkár. Megjegyezte: Salgótarjánnak például eddig nem volt bölcsődéje, de ezzel a pályázattal létesülhet.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy további 7 milliárd forint áll rendelkezésre 6 régióban családi napközik és egyéb gyermekjóléti ellátások fejlesztésére. A fejlesztések szintén 2013 végéig valósulhatnak meg. A pályázati kiírásokat szintén az NFÜ honlapján lehet majd elérni.

A szociális államtitkár az új bölcsőde kapcsán kiemelte, hogy nem csak az egészséges gyermekekre, hanem a sajátos nevelési igényű, fogyatékossággal élőkre is gondoltak a kialakításkor. Fontosnak tartotta, hogy az épület akadálymentes, és, hogy az építés során arra is gondoltak, a hallássérültek számára speciális eszközök álljanak rendelkezésre.

A családokat külön segíti az a játszóház, ahová akár néhány órára is bevihetik a gyermekeket. A XVI. kerületi Napsugár bölcsődében a 72 egészségesen fejlődő gyermek mellett 6-8 sajátos nevelési igényű, fokozott törődést és gondozás igénylő kisgyermek nevelésére is lehetőség nyílik. Ennek szakmai garanciáját szakgondozónők, és gyógypedagógusok jelentik.

A bölcsőde - amely szeptembertől várja a kicsiket - 31 új munkahelyet teremt a kerületben. A bölcsőde kialakításának teljes költsége 660 millió forint volt, ehhez pályázati úton mintegy 250 millió forintot nyert a kerület - mondta el Kovács Péter (Fidesz-KDNP) polgármester. A tervek között szerepel a bölcsőde mögötti területen a későbbiekben egy óvoda létesítése is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évben jelentősen, csaknem hatezerrel, 32 516 főre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma. Összesen 35 739 gyermeket irattak be, ami azt jelenti, hogy még mindig 109 százalékos a kihasználtság. Ez viszont már jóval kedvezőbb arány, mint az egy évvel korábbi 130 százalékos arány. A szociólogusok a gyermekvállalási kedv növekedésének gátját leginkább a bőcsödei férőhelyek alacsony számában látják, így a bővítés hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több gyermek születhessen.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?