17 °C Budapest

Ősszel népszámlálás: szabálysértést követ el, aki nem válaszol

2011. május 18. 10:02

Idén október 1. és 31. között lesz a népességszámlálás. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) arra számít, hogy az életvitelszerűen Magyarországon élők - tehát akiknek a törvény értelmében részt kell venniük az adatfelvételben - ötöde az interneten keresztül tölti ki a kétoldalnyi lakás-, és a négyoldalnyi személyi kérdőívet - értesült az InfoRádió.

Az internetes adatszolgáltatásra október 16-ig, egy előzetesen kiküldött azonosító kód begépelésével van lehetőség. Azokat a háztartásokat, amelyek így válaszolnak a kérdésekre, nem fogják felkeresni a kérdezőbiztosok.

Idén, a 2001-es népszámlálással ellentétben, újra szerepel majd a kérdőíveken az adatszolgáltató lakcíme; de a kérdőívek kitöltése most is anonim lesz. A tíz évvel ezelőtti adatfelvételhez képest nagyobb szerepet kap a társadalmi mobilitás vagy például az egészségi állapot felmérése, és kevesebbet a lakókörnyezet, a munkaidő vagy a házasságtörténet kikérdezése.

A népességszámlálásban nagyjából 40 ezer számlálóbiztos vesz részt. Az ő kiválasztásuk hamarosan elkezdődik, a biztosoknak tanfolyamon kell részt venniük, és minősítést kell szerezniük ahhoz, hogy a helyszínen dolgozhassanak.

Magyarországon a népszámlálást törvény írja elő. Azzal az állampolgárral szemben, aki nem engedi be lakására a kérdezőbiztost, vagy nem válaszol a kérdésekre, szabálysértési eljárást kell indítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Van néhány, úgynevezett szenzitív kérdés is, ezek megválaszolása nem kötelező. Ilyenek a nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, illetve a betegségekre és fogyatékosságokra vonatkozó kérdések. A népességszámlálás első rendszerezett adatait jövő év márciusa körül hozzák nyilvánosságra, és jövő év végére kerül valamennyi adat az adatbázisba. 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?