Itt a kormány új ötlete: mikor jönnek a szuperszemélyik?

2011. május 11. 09:50

Egy tavaly decemberben született kormányhatározat alapján a kabinet döntött a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) bevezetéséről. A cél az állam által kibocsájtott okmányok és kártyák egységesítése, számának csökkentése, valamint a spórolás.

Vetési Iván miniszteri biztos szerint egy átlag állampolgár jelenleg túl sokféle igazolvánnyal rendelkezik, ezért is van szükség egy egységes szabályrendszerre és szervezeti keret létrehozására. Hozzátette: szabad és korlátozásmentes, sokrétű igényeket kielégítő szolgáltatást kell, hogy biztosítson a Nemzeti Egységes Kártyarendszer mind az állam, mind pedig a gazdasági szereplők számára is. Az egyik legfontosabb, hogy a NEK személyazonosítást tegyen lehetővé, de emellett többek között e-taj funkciókat tudjon támogatni, vagy adókártyaként funkcionáljon - fogalmazott a miniszteri biztos.

Az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Idén elsőként a kormánytisztviselői kártyát vonják be az egységes nemzeti kártyarendszerbe, amivel öt-hat kártyát tudnak majd kiváltani. Egy idő után - az útlevél kivételével - eltűnnek a papír alapú okmányok, és minden igazolvány plasztik lesz.

A koncepció alapja az állami irányítás és felügyelet. A biztos szerint fontos a nyílt platform létrehozása, azaz, hogy gyártó független gyártást és egymással kompatibilis kártyatechnológiát valósítsunk meg. A NEK bevezetése a fokozatosság elvét fogja követni, ennek keretén belül a kormánytisztviselői kártya kerül először bevezetésre - mondta Vetési Iván. A Nemzeti Egységes Kártyarendszer struktúráját egy kártyamenedzsment-központ valósítja meg, ahol a kártyakibocsájtás, nyilvántartás és nyomon követés történik.

A tervek szerint a nemzeti egységes kártyarendszer 2012 végéig jön létre. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?