20 °C Budapest

Hétfőn indul az érettségi, itt a részletes menetrend

2011. április 27. 13:02

Hétfőn kezdődik az érettségi 2011. május 2-án, hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal megkezdődik a 2010/2011. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Ez a 14. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett kétszintű vizsgarendszerben - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága.

Május 2. és június 28. között a középiskolákban (és 7 kormányhivatal szervezésében) 1 187 vizsgahelyszínen 142 556 fő érettségizik. (A vizsgázók száma 3 100 fővel több az elmúlt évinél. A növekedés leginkább az ismétlő vizsgát tevő, már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők, valamint a szintemelő vizsgára jelentkezők és az előrehozott vizsgákat tevő tanulók nagyobb számából adódik.)

Az érettségizők közül mintegy 92 200 diák a "végzős" középiskolás, akik ezúttal tesznek "rendes" érettségit, és idén tavasszal szerezhetnek érettségi bizonyítványt. A vizsgák 3 723 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd.

Ez az érettségi vizsga 2005 óta - a művészet és a művészetközvetítés képzési terület kivételével - kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat is.

• A vizsgaidőszak kezdete május 2. (első vizsganap), a vége június 28. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja).
• Az írásbeli vizsgák május 2-ától május 23-áig tartanak.
• Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 2., vége június 8, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 14-28.

A diákok együttesen majdnem 485 000 vizsgát tesznek le. (Érettségi bizonyítványaikba és tanúsítványaikba további 58 800 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján.)

A 485 000 vizsgából (kerekítve) 31 000 vizsga emelt szintű, 454 000 pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma a tavalyhoz képest 14%-kal , 4 ezer vizsgával nőtt.

A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (pl. történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika stb. valamely idegen nyelven) külön számolva - 192 tárgyból lesz középszintű és 57 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mostani vizsgaidőszak újdonsága, hogy emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők. Így a korábbiakhoz képest jelentősen szűkült az emelt szintű vizsgákon választható tárgyak száma. (A lehetőségek és a diákok választásai következtében idén az elmúlt évi vizsgaidőszakhoz képest 32-vel csökkent az emelt szintű vizsgák tárgyainak száma).

Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb az ún. "rendes" érettségi vizsga: számuk 417 900, az összes vizsga 86 %-a. Évről évre egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előrehozott érettségire. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 41 230 ilyen vizsgát tesznek le idén tavasszal (a vizsgák 8,5 %-a). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 14,5 ezer ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (a vizsgák 3 %-a). Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 8100 szintemelő vizsga is, amely az elmúlt évihez képest 33 %-kal, 2000 vizsgával több. 

A 2011. évi május-júniusi érettségi vizsgák menetrendje

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?