19 °C Budapest

Így emelkednek a bérek idén

2011. január 13. 09:02

A Hay Group tanácsadócég legfrissebb, decemberi tanulmányából kiderül, hogy a vállalatok differenciáltabb béremelést hajtanak végre az adóváltozások hatása miatt. A kutatás szerint a vezető beosztásban lévők kevesebb béremelésre, míg az alacsonyabb szinten dolgozók, például az adminisztratív vagy fizikai munkát végzők nagyobb emelésre számíthatnak - írja a Világgazdaság.

A tavaly ősszel bejelentett szja módosítások hatására a cégek többsége mérsékelte a béremelésre vonatkozó elképzeléseit. Korábban még 4,2 százalékos átlagos emelést terveztek azonban a külső tényezők hatására ezt fél százalékkal 3,7-ra csökkentették.

A legkisebb emelést a gyorsan fogyó árukat előállító, forgalmazó (FMCG) szektor tervezte. A stabilan fizető szektorok, mint például a pénzügyi ágazat, valamint a gáz- és olajipar szintén átlag alatti béremelkedést tervez. Az autóipar és a termő ágazatok ellenben jóval az átlag feletti százalékokkal tervez.

Új jelenség, derül ki a "Bérstratégiák 2011" címet viselő jelentésből, hogy a vállaltok fele figyelembe veszi az szja-változásokat, amelyek a nagyobb keresettel rendelkezőknek kedveznek. Ennek következtében, míg korábban a vezetők és az alacsonyabb szinten dolgozók bérfejlesztései párhuzamos pályán mozogtak, addig a mostani felmérésben a kutatók azt tapasztalták, hogy a vezetők kisebb béremelést kapnak majd, viszont az alacsonyabb beosztásúak akár kétszer akkora növelést is várhatnak.

Bár a válaszadó cégek egyötöde még csak nem is tervezi a vezető pozícióban lévők bérének emelését, azonban a felsővezetők, kizárólag az adócsökkentésnek köszönhetően, még így is akár 5 millió forinttal vihetnek majd többet haza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?