33 °C Budapest

Hivatalos: tízmilliónál kevesebben vagyunk!

2010. szeptember 6. 12:02

Átlépte a lélektani határt a az V. kerületi Podmaniczky Frigyes térrel szemben felállított népességszámláló, így a számlálót felállító Nagycsaládosok Országos Egyesületének számítása szerint 10 millió fő alatti Magyarország népessége. Hétfőn 12.00-kor 999858 főt mutatott a számláló.

A demográfiai krízis 1981 óta tart. Magyarország népessége azóta nem képes a természetes reprodukcióra, amit az alacsony születésszám és a korai halálozás mellett az elvándorlási tendencia is súlyosbít.

 

Ezer lakosra jutó élveszületés és halálozás(Forrás: KSH)


A KSH adatai szerint a háború utáni Magyarországon 1980-ban éltek a legtöbben, 10 millió 709 ezren. A népesség száma azóta 6,5%-kal lett kevesebb, 2010. január 1-jén 10 millió 14 ezer fő volt. A népességszámot alakító tényezők közül a halandóság kedvező iránya 1965-től fordult meg, míg a születések száma az 1975-ös csúcs után kezdett csökkenni. A halálozások száma 1981-től haladja meg az élveszületésekét. A népesség fogyását a bevándorlási többlet sem tudta ellensúlyozni. A halandóság az 1993 óta tartó javuló tendencia mellett sem csökken évi 130 ezer alá, a születésszám több mint egy évtizede 100 ezer alatti.

 

A népesség száma (2010 január 1), ezer fő (Forrás: KSH)


2010. január 1-jén az ország népességének lélekszáma 10 millió 13 ezer fő volt, 18 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A népességszámot meghatározó népmozgalmi folyamatok közül csökkent a születések, kismértékben emelkedett a halálozások száma, a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege pedig alig maradt el az egy évvel korábbitól. Az előzetes adatok szerint 2009-ben 96 450 gyermek született, 130 350 lakos hunyt el, a nemzetközi vándorlásból adódó többlet 15 900 fő volt.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A népesség nem és korcsoport szerint, 2010. január 1. (Forrás: KSH)


Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutató Intézet igazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában már június közepén szinte biztosnak nevezte, hogy 10 milliónál kevesebben élnek Magyarországon. Mint mondta, a népesedési folyamatokról pontos képet csak a jövő ősszel esedékes népszámlálás után kaphatunk.

A szakember szerint hosszú távon a termékenység játssza a legnagyobb szerepet a népességszám alakulásában, a halálozási statisztikák az elmúlt időszakban stagnáltak, elvileg ebben a tekintetben még javulhat is Magyarország helyzete, mert még mindig jelentős a lemaradásunk nemzetközi összevetésben.


14 millióba kerül felnevelni egy gyereket?

A gyermeknevelés során az első egy évet követően a legnagyobb anyagi terhet sok szülő számára a gyermekek iskoláztatása jelenti - derül ki egy felmérésből. Az iskolakezdés minden évben több tízezer forintos költséget jelent, ráadásul a felsőoktatásban résztvevők arányának növekedésével ezek az anyagi terhek egészen a "gyerek" húszas éveinek közepéig kitolódnak. A megkérdezettek úgy látják, hogy egy gyermek felnevelése mai árakon 14 millió forintba is belekerülhet a főiskola elvégzéséig. Többek között ezért vállalnak kevesebb gyermeket a családok, és azt is csak később.

A felmérés részletes eredményéhez kattints!

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?