Jótanácsok az APEH-től: így kereshetsz adómentesen

Pénzcentrum
2010. augusztus 23. 05:22

A júliusban elfogadott és e hónapban kihirdetett adótörvényeknek köszönhetően 2010. augusztus 15-én megjelent az adórendszeren kívüli (adó- és járulékmentes) kereset fogalma. A részletszabályokról az állami adóhivatal tájékoztatót adott közre a múlt héten.

Az APEH tájékoztatójából kiderül, hogy adórendszeren kívüli keresetet a háztartási alkalmazottak szerezhetnek egy magánszemély háztatásában végzett munka után. Ilyen munka lehet: a lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Fontos, hogy a tevékenység a háztartási alkalmazott foglalkoztatója és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgálja.

A törvény értelmében nem tekinthető háztartási munkának a fenti munkák elvégzése, ha a háztartási alkalmazott ilyen tevékenységet folytató vállalkozó, vagy ilyen tevékenységet folytató vállalkozás tagja vagy munkavállalója, feltéve, hogy a tevékenységet e minőségével összefüggésben végzi. A háztartási alkalmazott tevékenysége továbbá csak akkor tekinthető háztartási munkának, ha a munka nem szolgál üzletszerű célokat, és ha a foglalkoztató semmilyen juttatásban sem részesül mástól a háztartási alkalmazott által nyújtott szolgáltatás ellenértékeként.

A törvényes foglalkoztatásról

Ahhoz, hogy adó- és járulékmentesen legálisan foglalkoztathasson, valaki háztartási alkalmazottat a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie a foglalkoztató adóazonosító jelét, a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét, és a tényleges foglalkoztatás kezdőnapját az APEH-nak.

A bejelentés történhet elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül, telefonon az APEH telefonos ügyfélszolgálatán vagy SMS-ben. Utóbbi opció azonban csak 2010. december 1-jétől él majd. Elektronikus bejelentés esetén az APEH honlapjáról letölthető 10T1043H jelű bejelentőt kell használni. Papír alapú vagy személyesen történő bejelentésre nincsen mód!

A háztartási alkalmazottak bejelentése a bejelentés napját is magában foglaló hónap utolsó napjáig érvényes. Amennyiben a foglalkoztatás átnyúlik a következő hónapra is, úgy a hónap első napján újabb bejelentést kell tennie a foglalkoztatónak. A bejelentés regisztrációjának díja havonként és alkalmazottanként 1000 forint. A regisztrációs díjat mindig a bejelentés hónapját követő hónap 12. napjáig kell az APEH-nak megfizetni. Egy átmeneti rendelkezés értelmében a regisztrációs díjfizetési kötelezettséget csak szeptember 15-étől kell teljesíteni, így az első regisztrációs díjakat 2010. október 12-ig kell megfizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További fontos tudnivalók

Az adórendszeren kívüli keresettel összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a háztartási alkalmazottat nem terheli. A háztartási alkalmazott az őt megillető adórendszeren kívüli bevétel összegéről a bevétel megszerzése időpontjában igazolást kérhet a foglalkoztatótól. Amennyiben a háztartási alkalmazottat ugyanaz a foglalkoztató egy adott hónapban több napon is foglalkoztatja, a háztartási alkalmazott az igazolást az adott hónapban az utolsó munkavégzéssel töltött napon kérheti. Az igazolásminta az APEH honlapján a "Letöltések" menü, "Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták" menüpontjából lesz elérhető.

A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem keletkeztet, és a háztartási munkára alkalmazott személy a Tbj. vonatkozásában nem minősül biztosítottnak. E jogcímen tehát egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak sem minősül a háztartási alkalmazott.

Ha a foglalkoztató elmulasztja a regisztrációs díjfizetési kötelezettségét és/vagy a bejelentési kötelezettségét teljesíteni, a mulasztással érintett naptári hónapokban a háztartási alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes összege után az személyi jövedelemadó-törvény szerint adót és a Tbj törvény szerinti járulékokat kell megfizetnie. Emellett a foglalkoztató 100 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, amennyiben a bejelentési, és a regisztrációs díjfizetési kötelezettségének teljesítését elmulasztja.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem