24 °C Budapest

A végzettek harmada nem kap diplomát Magyarországon

Pénzcentrum
2010. augusztus 2. 09:47

Csaknem minden harmadik felsőoktatásban végzett magyar diák nem jut hozzá a diplomájához, mert nincs nyelvvizsgája. Az illetékes minisztérium nem szeretne enyhíteni az oklevél megszerzésének feltételein, inkább a középiskola nyelvoktatást erősítené.

A felsőoktatásban végzett hallgatók 30 százaléka nem kap diplomát, mert nincs nyelvvizsgája - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adataiból. A Népszabadság írása szerint a legrosszabb a helyzet az agrár- és a művészeti felsőoktatási intézményekben, mert ezeknél átlagosan a hallgatók fele nem vette át az oklevelét. Az ELTE, a Budapesti Corvinus Egyetem és Rendőrtiszti Főiskolán ugyanakkor ez az arány 10 százalék alatti.

Tanulságosak az Állami Számvevőszék adatai is. Ezekből az derül ki, hogy a beiskolázott hallgatóknak csak a fele jut diplomához az előírt képzési időn belül. Az okok egyszerűek. Sok felvett diák csak később vagy egyátalán nem iratkozik be a korábban kiválasztott intézménybe, vagy csak néhány hónapot töltenek el ott. Sokan a rossz tanulmányi eredmények miatt nem tudnak diplomát szerezni. Több hallgatóval előfordul, hogy lustaságból vagy rossz szervezés miatt az indokoltnál jóval több időt töltenek el a felsőoktatásban.

A legtöbben azonban az utolsó évben buknak el, melynek fő oka az ÁSZ szerint is a nyelvvizsga hiánya. A végzett, ám diplomával nem rendelkező diákok helyzete nem könnyű. Az elhelyezkedésre kevés az esélyük, hiszen a legtöbb munkahelyen alapkövetelmény az oklevél. Ha mégis állást adnak a végzősnek, diploma nélkül általában kevesebb fizetést kap. A felsőoktatási tanulmányok befejezése után megszűnik a diák tb jogviszonya és el kell kezdenie törleszteni a diákhitelt is.

A riasztó adatok ellenére a nem lehet arra számítani, hogy a kormányzat enyhít a diploma megszerzésének feltételein, hiszen a magyarok a környező országok lakóinál jóval kisebb arányban beszélnek idegen nyelvet - írja a Népszabadság. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ezért a középiskolai nyelvoktatás megerősítését tervezi, mert a felsőoktatásban inkább a szakmai nyelvtudást szeretnék fejleszteni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?