Kinek jár a 44 ezer forintos iskolakezdési támogatás?

2010. július 22. 08:32

Az iskolakezdési támogatás értékhatára a minimálbérhez kötött, a kedvezményes adózással adható összeg a mindenkori minimálbér 30%-a, vagyis tavaly ez 21 450 forint volt, idén 22 050 forint. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 44 100 forinttal is támogathatják - mutat rá a Sodexo.

Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a munkáltató az adót a kifizetett nettó juttatás után fizeti. 25%-ot 22 050 forintig, felette pedig a normál adózású cafeteria elemekre vonatkozó 97,89%-os adót. Amennyiben tehát a munkáltató a lehető legmagasabb kedvezményesen adózó nettó értéket, szeretné a munkavállalójának adni, akkor ez összesen 27 563 forintjába kerül majd.

Hazánkban jelenleg az a munkavállaló igényelhet iskolakezdési támogatást, akinek gyermeke nem idősebb 23 évesnél. De a családok támogatásáról szóló törvény 2010. augusztus 30.-i hatállyal módosul és eszerint a juttatást már csak 20 éves korú gyermek esetében lehet igénybe venni. További feltétel a szülő jogosultsága családi pótlékra, valamint a munkáltatónak rendelkeznie kell a munkavállaló által aláírt nyilatkozattal, mely szerint a feltételeknek megfelel.

Még a szigorúbb feltételekkel is jobban járnak a magyar diákok szülei, mint a szomszédos országokban élőké. Északi szomszédunknál nincs is ilyen juttatás, a sógoroknál pedig csak a gyerekek óvodai elhelyezését, vagy a bébiszittert támogathatja utalvánnyal a munkáltató. Ez utóbbi szolgáltatás múlt év áprilisában indult a Sodexo osztrák leányvállalatánál, és ennek segítségével a gyermek 10 éves koráig évente 500 euróig adómentesen támogatható az alkalmazott.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24