A nők kevesebbet keresnek, de miért elégedettek vele?

2010. július 11. 07:02

Egy Németországban nemrégiben napvilágot látott felmérés szerint a nők bizony elégedettek fizetésükkel, annak ellenére, hogy férfitársaiknál kevesebbet keresnek. Szakértők azonban kritizálják a kutatást.

Kisebb felháborodást keltett Németországban az a minap megjelent kutatás, amely szerint Európa szerte beletörődtek, sőt elégedettek a nők a férfiakétól jóval alacsonyabb fizetésükkel is.

Egy nemzetközi fejvadászcég, a Board Consultants International (BCI) szakértője szerint teljesen nonszensz a fenti kijelentés, elképzelhetetlen ugyanis, hogy a nők önként elfogadnák a fizetések terén a nemi diszkriminációt. Különösen valószínűtlen, hogy vezető beosztásban lévő nők beletörődjenek, sőt eleve kevesebb fizetést várjanak el, mint ugyanabban a pozícióban lévő férfi társaik.

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) által készített felmérés szerint azonban a nők igenis korrektnek tartják a férfiak fizetése háromnegyedének megfelelő összegget. A DIW 2005 óta, évente több mint 10 ezer háztartásban figyeli meg a fizetéseket, amiből megállapították, hogy fizetési színvonaltól, gazdasági ágazattól függetlenül igaz a fenti állítás. Sőt, azt is megfigyelték, hogy a nők tendenciózusan kevesebb fizetést kérnek állásinterjúk során, mint a férfiak.

Amennyiben ez igaz, úgy a nők tulajdonképpen magukat hibáztathatják, amiért majd minden országban jóval alacsonyabb az átlagfizetésük, mint a férfiaknak - bár a DIW nem írja le ilyen drasztikusan a helyzetet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy másik, a kölni gazdaságkutató intézet kutatása szerint a 8,5 eurónál alacsonyabb órabérért dolgozó férfiak 61,8 százaléka elégedetlenkedik fizetésével, míg a nőknek alig több, mint fele (50,3%). Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy míg a nők a háztartás összbevételével, fizetésével foglalkoznak inkább, addig a férfiak egyedül a saját fizetésüket tekintik mérvadónak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?