28 °C Budapest

Felnőttképzés - minek az?

2009. november 11. 10:17

Magyarországon még mindig kevesen tették magukévá az egész életen át tartó tanulás koncepcióját, miközben a multinacionális cégek hatása alig érvényesül a gazdaság egészében - így összegezhető azon elemzések tanulsága, amelyeket tegnap mutatott be az Állami Számvevőszék Kutató Intézete. A témakörök a felnőttképzést, a megváltozott képességű személyek támogatási rendszerét, valamint az állam célszerű gazdasági szerepvállalását ölelték fel.

Követelmények a felnőttképzésben
- azok vegyenek részt benne, akiknek erre a legnagyobb szükségük van
- kevesen morzsolódjanak le
- a képzés befejezése után magas legyen az elhelyezkedők aránya
- a támogatási költséghatékonyság javítása az eredményes képzésekre való összpontosítással
Forrás: ÁSZ Kutató Intézete

A felnőttképzésen belül az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés - amelybe beletartozik az álláskeresők és a pályakezdők számára szervezett oktatás mellett a munkaviszonyban állók szakmai továbbképzése is - vizsgálata során a szervezet megállapította: a hazai felnőttképzés egyik súlyos problémája, hogy az egész életen át tartó tanulásban a magyar 25-64 éves népesség mindössze 3,1 százaléka vesz részt, szemben az EU25 9,6 százalékos átlagával. A gyakorlatban ezenkívül kevés az úgynevezett "általános célú" felnőttképzés, és a kínálat sem alkalmazkodik elég rugalmasan a kereslet változásához - írta a Világgazdaság.

A második témakör, vagyis a megváltozott munkaképességű személyek támogatási rendszerének tanulmányozásakor az derült ki, hogy a támogatási rendszer potenciális célcsoportja 250-300 ezer főre becsülhető, szemben a jelenleg éves szinten foglalkoztatást segítő támogatásban részesülő 110-130 ezer fővel. Pedig a jelenleg rendelkezésre álló költségvetési előirányzatokból lényegesen több megváltozott munkaképességű személy munkába helyezését lehetne megoldani, ha a foglalkoztatás nagyobb arányban integrált formában valósulna meg, vagy ha a védett szervezeti foglalkoztatást védett vagy szociális foglalkoztatással lehetne felváltani.

Nem kecsegtet túl sok jóval az állam célszerű gazdasági szerepvállalásáról készült tanulmány sem, amely szerint a magyar gazdaság jelenlegi állapota nem egy rövid időszak alatt, hirtelen kialakult válsághelyzet, hanem hosszabb időszakon át tartó kedvezőtlen folyamatok, felhalmozott feszültségek következménye. Hazánknak a fejlett nyugati államok intézményrendszerébe történő gyors integrálódása ellenére sem jött létre a magyar gazdaság egészének felzárkózása. Az országban megtelepedett külföldi vállalatok szervesebben kötődnek a globális, mint az itteni gazdasághoz, és ezért húzó hatásuk a nemzetgazdaság egészére alig érvényesült.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?