Felnőttképzés - minek az?

2009. november 11. 10:17

Magyarországon még mindig kevesen tették magukévá az egész életen át tartó tanulás koncepcióját, miközben a multinacionális cégek hatása alig érvényesül a gazdaság egészében - így összegezhető azon elemzések tanulsága, amelyeket tegnap mutatott be az Állami Számvevőszék Kutató Intézete. A témakörök a felnőttképzést, a megváltozott képességű személyek támogatási rendszerét, valamint az állam célszerű gazdasági szerepvállalását ölelték fel.

Követelmények a felnőttképzésben
- azok vegyenek részt benne, akiknek erre a legnagyobb szükségük van
- kevesen morzsolódjanak le
- a képzés befejezése után magas legyen az elhelyezkedők aránya
- a támogatási költséghatékonyság javítása az eredményes képzésekre való összpontosítással
Forrás: ÁSZ Kutató Intézete

A felnőttképzésen belül az iskolarendszeren kívüli felnőttképzés - amelybe beletartozik az álláskeresők és a pályakezdők számára szervezett oktatás mellett a munkaviszonyban állók szakmai továbbképzése is - vizsgálata során a szervezet megállapította: a hazai felnőttképzés egyik súlyos problémája, hogy az egész életen át tartó tanulásban a magyar 25-64 éves népesség mindössze 3,1 százaléka vesz részt, szemben az EU25 9,6 százalékos átlagával. A gyakorlatban ezenkívül kevés az úgynevezett "általános célú" felnőttképzés, és a kínálat sem alkalmazkodik elég rugalmasan a kereslet változásához - írta a Világgazdaság.

A második témakör, vagyis a megváltozott munkaképességű személyek támogatási rendszerének tanulmányozásakor az derült ki, hogy a támogatási rendszer potenciális célcsoportja 250-300 ezer főre becsülhető, szemben a jelenleg éves szinten foglalkoztatást segítő támogatásban részesülő 110-130 ezer fővel. Pedig a jelenleg rendelkezésre álló költségvetési előirányzatokból lényegesen több megváltozott munkaképességű személy munkába helyezését lehetne megoldani, ha a foglalkoztatás nagyobb arányban integrált formában valósulna meg, vagy ha a védett szervezeti foglalkoztatást védett vagy szociális foglalkoztatással lehetne felváltani.

Nem kecsegtet túl sok jóval az állam célszerű gazdasági szerepvállalásáról készült tanulmány sem, amely szerint a magyar gazdaság jelenlegi állapota nem egy rövid időszak alatt, hirtelen kialakult válsághelyzet, hanem hosszabb időszakon át tartó kedvezőtlen folyamatok, felhalmozott feszültségek következménye. Hazánknak a fejlett nyugati államok intézményrendszerébe történő gyors integrálódása ellenére sem jött létre a magyar gazdaság egészének felzárkózása. Az országban megtelepedett külföldi vállalatok szervesebben kötődnek a globális, mint az itteni gazdasághoz, és ezért húzó hatásuk a nemzetgazdaság egészére alig érvényesült.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?