25 °C Budapest

Rettegés és reménysugár: végre csökkent munkanélküliek száma

2009. június 9. 05:50

Érdekes adatokkal szolgál az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb munkaerőpiaci helyzetképe. 5 ezer fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, de még így is elképesztő szinten van a munkanélküliség Magyarországon.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat május végén összesített adataiból kiderül, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma 2009. május 31-én 568,9 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest enyhe 0,9%-os (5 ezer fős) csökkenést mutat. Megdöbbentő azonban, hogy az előző év azonos időszakához képest 32,8 százalékkal, azaz mintegy 140 ezer(!) fővel többen keresnek most állást.

A statisztikák szerint az álláskeresők száma az előző év szeptembere óta emelkedett, ez a nyolchónapos trend most májusban megtört. A csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy jelentősen nőtt a támogatott foglalkoztatásba, elsősorban a közcélú munkahelyekre elhelyezkedő álláskeresők száma. Ráadásul a szezonális jellegű állások szintén kedvezően befolyásolják a munkaerő-piaci trendeket (igaz, idén eddig ez is elmaradt a korábbi évekhez képest).

Az is örömre adhat okot, hogy az elmúlt hónap alatt különösen a 25 évesnél fiatalabb, a szakképzettséggel nem rendelkező és a tartósan regisztrált álláskeresők száma csökkent. A pályakezdő álláskeresők száma egy hónap alatt szintén csökkent, minden megyében és régióban. A hónap végi zárónapon 42,9 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, egy hónap alatt 4,9%-kal (2,2 ezer fővel) lettek kevesebben.

Régiós különbségek

Közép-Magyarország kivételével az ország valamennyi régiójában kevesebb álláskeresőt tartott nyilván az ÁFSz, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb csökkenés Észak-Alföldön következett be, de 1% feletti volt a csökkenés mértéke további három régióban: Észak-Magyarországon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön. A központi régióban, egyedül a régiók közül, tovább emelkedett az álláskeresők létszáma, áprilishoz képest több mint 4000 fővel, 6,0%-kal.

 

Az álláskeresők számának egy év alatti növekedése - a válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően - továbbra is Közép-Dunántúlon (71,7%), Nyugat-Dunántúlon (66,2%) és Közép-Magyarországon (51,1%) a legnagyobb.

40 ezer új álláshely

Májusban a bejelentett új álláshelyek száma 39,6 ezer darab volt - támogatott álláshelyek tették ki az összes új bejelentett állás csaknem kétharmadát. A támogatott álláshelyek leginkább közfoglalkoztatás keretében biztosított egyszerű, szakképzettséget nem igénylő fizikai illetve kisebb számban adminisztratív jellegű szellemi munkalehetőségek.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?