25 °C Budapest

Rettegés és reménysugár: végre csökkent munkanélküliek száma

2009. június 9. 05:50

Érdekes adatokkal szolgál az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb munkaerőpiaci helyzetképe. 5 ezer fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, de még így is elképesztő szinten van a munkanélküliség Magyarországon.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat május végén összesített adataiból kiderül, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma 2009. május 31-én 568,9 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest enyhe 0,9%-os (5 ezer fős) csökkenést mutat. Megdöbbentő azonban, hogy az előző év azonos időszakához képest 32,8 százalékkal, azaz mintegy 140 ezer(!) fővel többen keresnek most állást.

A statisztikák szerint az álláskeresők száma az előző év szeptembere óta emelkedett, ez a nyolchónapos trend most májusban megtört. A csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy jelentősen nőtt a támogatott foglalkoztatásba, elsősorban a közcélú munkahelyekre elhelyezkedő álláskeresők száma. Ráadásul a szezonális jellegű állások szintén kedvezően befolyásolják a munkaerő-piaci trendeket (igaz, idén eddig ez is elmaradt a korábbi évekhez képest).

Az is örömre adhat okot, hogy az elmúlt hónap alatt különösen a 25 évesnél fiatalabb, a szakképzettséggel nem rendelkező és a tartósan regisztrált álláskeresők száma csökkent. A pályakezdő álláskeresők száma egy hónap alatt szintén csökkent, minden megyében és régióban. A hónap végi zárónapon 42,9 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, egy hónap alatt 4,9%-kal (2,2 ezer fővel) lettek kevesebben.

Régiós különbségek

Közép-Magyarország kivételével az ország valamennyi régiójában kevesebb álláskeresőt tartott nyilván az ÁFSz, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb csökkenés Észak-Alföldön következett be, de 1% feletti volt a csökkenés mértéke további három régióban: Észak-Magyarországon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön. A központi régióban, egyedül a régiók közül, tovább emelkedett az álláskeresők létszáma, áprilishoz képest több mint 4000 fővel, 6,0%-kal.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az álláskeresők számának egy év alatti növekedése - a válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően - továbbra is Közép-Dunántúlon (71,7%), Nyugat-Dunántúlon (66,2%) és Közép-Magyarországon (51,1%) a legnagyobb.

40 ezer új álláshely

Májusban a bejelentett új álláshelyek száma 39,6 ezer darab volt - támogatott álláshelyek tették ki az összes új bejelentett állás csaknem kétharmadát. A támogatott álláshelyek leginkább közfoglalkoztatás keretében biztosított egyszerű, szakképzettséget nem igénylő fizikai illetve kisebb számban adminisztratív jellegű szellemi munkalehetőségek.

 

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm