Rettegés és reménysugár: végre csökkent munkanélküliek száma

2009. június 9. 05:50

Érdekes adatokkal szolgál az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb munkaerőpiaci helyzetképe. 5 ezer fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, de még így is elképesztő szinten van a munkanélküliség Magyarországon.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat május végén összesített adataiból kiderül, hogy a nyilvántartott álláskeresők száma 2009. május 31-én 568,9 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest enyhe 0,9%-os (5 ezer fős) csökkenést mutat. Megdöbbentő azonban, hogy az előző év azonos időszakához képest 32,8 százalékkal, azaz mintegy 140 ezer(!) fővel többen keresnek most állást.

A statisztikák szerint az álláskeresők száma az előző év szeptembere óta emelkedett, ez a nyolchónapos trend most májusban megtört. A csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy jelentősen nőtt a támogatott foglalkoztatásba, elsősorban a közcélú munkahelyekre elhelyezkedő álláskeresők száma. Ráadásul a szezonális jellegű állások szintén kedvezően befolyásolják a munkaerő-piaci trendeket (igaz, idén eddig ez is elmaradt a korábbi évekhez képest).

Az is örömre adhat okot, hogy az elmúlt hónap alatt különösen a 25 évesnél fiatalabb, a szakképzettséggel nem rendelkező és a tartósan regisztrált álláskeresők száma csökkent. A pályakezdő álláskeresők száma egy hónap alatt szintén csökkent, minden megyében és régióban. A hónap végi zárónapon 42,9 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, egy hónap alatt 4,9%-kal (2,2 ezer fővel) lettek kevesebben.

Régiós különbségek

Közép-Magyarország kivételével az ország valamennyi régiójában kevesebb álláskeresőt tartott nyilván az ÁFSz, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb csökkenés Észak-Alföldön következett be, de 1% feletti volt a csökkenés mértéke további három régióban: Észak-Magyarországon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön. A központi régióban, egyedül a régiók közül, tovább emelkedett az álláskeresők létszáma, áprilishoz képest több mint 4000 fővel, 6,0%-kal.

 

Az álláskeresők számának egy év alatti növekedése - a válság kitörése óta megfigyelt trendnek megfelelően - továbbra is Közép-Dunántúlon (71,7%), Nyugat-Dunántúlon (66,2%) és Közép-Magyarországon (51,1%) a legnagyobb.

40 ezer új álláshely

Májusban a bejelentett új álláshelyek száma 39,6 ezer darab volt - támogatott álláshelyek tették ki az összes új bejelentett állás csaknem kétharmadát. A támogatott álláshelyek leginkább közfoglalkoztatás keretében biztosított egyszerű, szakképzettséget nem igénylő fizikai illetve kisebb számban adminisztratív jellegű szellemi munkalehetőségek.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?