21 °C Budapest

Itt a Bajnai-bejelentés: max. 2 milliót kereshetnek az állami cégvezérek (2.)

2009. május 18. 12:15

Azt kezdeményezem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, hogy az állami tulajdonban lévő társaságok igazgatótanácsi, illetve felügyelő bizottsági tagjainak havi tiszteletdíját 50%-kal csökkentsük a társadalmi szolidaritás jegyében, míg ezen cégek menedzsereinél egy havi bruttó 2 millió forintos plafont húzzunk a kereseteknél - jelentette be a ma délre sebtében összehívott sajtónyilatkozatában Bajnai Gordon. A miniszterelnök hozzátette: a 2 milliós plafon úgy értendő, hogy az e határ feletti részt az érintetteknek vagy vissza kell utalniuk az MNV felé, vagy a Kiss Péter szociális ügyi miniszter által még a héten megnevezendő,a válságkezeléssel összefüggő társadalmi célra kell felajánlani. 2009.05.18 11:39 Bajnai Gordon rendkívüli nyilatkozatra készül - élőben jelentkezünk Néhány vezetőt érint érzékenyen Mint ismert, április elején tette közzé az MNV az állami vállalatok vezető tisztségviselőinek havi fizetési összeállítását. Ebből kiderült, hogy a legjobban kereső cégvezetők több mint 3.5 millió forintot keresnek, de csak néhány vezető havi bruttó bére haladja meg a ma jelzett 2 milliós plafont. Az áprilisi összeállításból kiderült: a negyven vezérigazgató és ügyvezető igazgató összes havi jövedelme 55,7 millió forint. Az igazgatósági és felügyelő-bizottsági vezetők összesen további havi 17,3 milliót kapnak, vagyis összesen 73 millió forint a havi fix juttatásuk. Ez egy év alatt 876 millió forintot jelent. Ma Bajnai Gordon a 2 millió forintos plafon mellett arról nem szólt, hogy érinti-e változás az éves prémiumkifizetéseket is. Az érintett negyven vezérigazgató és ügyvezető igazgató csaknem fele jogosult ugyanis az éves keresetének jellemzően 80 százalékát elérő prémiumra (a tényleges kifizetésről nem közölt áprilisban adatokat az MNV). Miért ez a sietség? A ma déli sajtónyilatkozatot (annak igen gyors összehívását) az indokolta, hogy a ma 1 órakor kezdődő parlamenti ülésnapon szavaznak a T. Ház tagjai a többi, a miniszterelnök által a társadalmi szolidaritás jegyében már korábban kezdeményezett javaslatról. Ezeket egészítette most ki a fenti két elemmel a kormányfő.   Közvélemény-kutatási adatok szerint a Bajnai-kormány megszorító, takarékossági célú csomagjából messze a legnagyobb népszerűségnek a miniszteri, illetve állami cégvezetői keresetek megnyirbálási javaslatai örvendenek. Az ingatlanadó bevezetéséről szóló hírek között egy ilyen, most kiegészített lépéssorozat nyilván enyhítheti a kormányt bíráló hangokat. Milyen egyéb javaslatai voltak Bajnainak?

Mint ismert, a kormányfő a takarékosabb állami gazdálkodás jegyében egyrészt havi 1 forintért vállalta az egy évre szóló miniszterelnöki feladatokat (a fizetését így gyakorlatilag teljes egészében visszautalja a Magyar Államkincstárnak), miközben a miniszteri fizetések 15%-kal, a külföldi napidíjak 50%-kal történő csökkentését szorgalmazta. Ezen felül arra is javaslatot tett, hogy az államtitkárok esetén a javadalmazásnál ne lehessen felfelé eltérni a korábban megállapított plafon értékektől, illetve arra is, hogy az állami vezetőknél eltörlik az ún. jubileumi jutalmakat. Mindezekről ma szavaz a parlament.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem