5 °C Budapest

Itt a Bajnai-bejelentés: max. 2 milliót kereshetnek az állami cégvezérek (2.)

2009. május 18. 12:15

Azt kezdeményezem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, hogy az állami tulajdonban lévő társaságok igazgatótanácsi, illetve felügyelő bizottsági tagjainak havi tiszteletdíját 50%-kal csökkentsük a társadalmi szolidaritás jegyében, míg ezen cégek menedzsereinél egy havi bruttó 2 millió forintos plafont húzzunk a kereseteknél - jelentette be a ma délre sebtében összehívott sajtónyilatkozatában Bajnai Gordon. A miniszterelnök hozzátette: a 2 milliós plafon úgy értendő, hogy az e határ feletti részt az érintetteknek vagy vissza kell utalniuk az MNV felé, vagy a Kiss Péter szociális ügyi miniszter által még a héten megnevezendő,a válságkezeléssel összefüggő társadalmi célra kell felajánlani. 2009.05.18 11:39 Bajnai Gordon rendkívüli nyilatkozatra készül - élőben jelentkezünk Néhány vezetőt érint érzékenyen Mint ismert, április elején tette közzé az MNV az állami vállalatok vezető tisztségviselőinek havi fizetési összeállítását. Ebből kiderült, hogy a legjobban kereső cégvezetők több mint 3.5 millió forintot keresnek, de csak néhány vezető havi bruttó bére haladja meg a ma jelzett 2 milliós plafont. Az áprilisi összeállításból kiderült: a negyven vezérigazgató és ügyvezető igazgató összes havi jövedelme 55,7 millió forint. Az igazgatósági és felügyelő-bizottsági vezetők összesen további havi 17,3 milliót kapnak, vagyis összesen 73 millió forint a havi fix juttatásuk. Ez egy év alatt 876 millió forintot jelent. Ma Bajnai Gordon a 2 millió forintos plafon mellett arról nem szólt, hogy érinti-e változás az éves prémiumkifizetéseket is. Az érintett negyven vezérigazgató és ügyvezető igazgató csaknem fele jogosult ugyanis az éves keresetének jellemzően 80 százalékát elérő prémiumra (a tényleges kifizetésről nem közölt áprilisban adatokat az MNV). Miért ez a sietség? A ma déli sajtónyilatkozatot (annak igen gyors összehívását) az indokolta, hogy a ma 1 órakor kezdődő parlamenti ülésnapon szavaznak a T. Ház tagjai a többi, a miniszterelnök által a társadalmi szolidaritás jegyében már korábban kezdeményezett javaslatról. Ezeket egészítette most ki a fenti két elemmel a kormányfő.   Közvélemény-kutatási adatok szerint a Bajnai-kormány megszorító, takarékossági célú csomagjából messze a legnagyobb népszerűségnek a miniszteri, illetve állami cégvezetői keresetek megnyirbálási javaslatai örvendenek. Az ingatlanadó bevezetéséről szóló hírek között egy ilyen, most kiegészített lépéssorozat nyilván enyhítheti a kormányt bíráló hangokat. Milyen egyéb javaslatai voltak Bajnainak?

Mint ismert, a kormányfő a takarékosabb állami gazdálkodás jegyében egyrészt havi 1 forintért vállalta az egy évre szóló miniszterelnöki feladatokat (a fizetését így gyakorlatilag teljes egészében visszautalja a Magyar Államkincstárnak), miközben a miniszteri fizetések 15%-kal, a külföldi napidíjak 50%-kal történő csökkentését szorgalmazta. Ezen felül arra is javaslatot tett, hogy az államtitkárok esetén a javadalmazásnál ne lehessen felfelé eltérni a korábban megállapított plafon értékektől, illetve arra is, hogy az állami vezetőknél eltörlik az ún. jubileumi jutalmakat. Mindezekről ma szavaz a parlament.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?