19 °C Budapest

Középiskolai felvételik: idén megszaporodhatnak a panaszok!

Pénzcentrum
2009. április 14. 10:15

Az idei felvételi eljárás során a 6, illetve 8 osztályos gimnáziumokban már csak a központi írásbeli eredményét, és a korábbi jegyeket lehet figyelembe venni a felvételi során, saját szóbelit, vagy írásbelit nem hirdethetnek az iskolák. Sokhelyütt azonban visszaélést tapasztaltak, amit az Oktatási Hivatalhoz érkező panaszok is igazolnak.

Akadnak olyan iskolák, ahol a szülők vagyoni helyzetéről igyekeznek bővebb információhoz jutni, másutt olyan bemutatkozó levelet iratnak a gyerekekkel, amiben arra buzdítják a szülőket, ők is segítsenek a megírásban, ezáltal felmérve a szülők képességeit is.

Az idei felvételi módosításnak az volt a célja, hogy megakadályozza az iskolákat abban, hogy a jobb szociális hátterű diákokat fölözzék le maguknak, azonban néhánya igyekeznek kibúvót találni ez alól.

A nyílt napot, vagy felvételi előkészítőt szervező iskolák is sokszor arra használják ezeket a programokat, hogy jobban megismerjék a diákokat, és ebben családi hátterüket is.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerint a bemutatkozó levélről csak akkor lehetne megállapítani, hogy jogsértő-e, ha kiderülne, hogy mennyiben járult hozzá a felvétel sikerességéhez.

Törvényileg ugyanis azonos pontszámot elérő diákok esetén az élvez elsőbbséget, aki halmozottan hátrányos helyzetű, a körzetben lakik, vagy akinek a testvére oda jár, de ezeket a felvételi tájékoztatóban közölniük kell.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eddigi néhány tucat panasz alapján volt olyan iskola, ahol szaktárgyi vetélkedőt rendeztek, másutt olyan kérdőívet töltettek ki, ami a szülők fizetését, vagyonát firtatta.

Bakonyi egyébként arra számít, hogy idén megszaporodnak majd a panaszok, melyekről ha beigazolódik, hogy valóban sérült az esélyegyenlőség elve, a hivatal akár tanulói jogviszonyt is létesíthet a diáknak az iskolában.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem