16 °C Budapest

Középiskolai felvételik: idén megszaporodhatnak a panaszok!

Pénzcentrum
2009. április 14. 10:15

Az idei felvételi eljárás során a 6, illetve 8 osztályos gimnáziumokban már csak a központi írásbeli eredményét, és a korábbi jegyeket lehet figyelembe venni a felvételi során, saját szóbelit, vagy írásbelit nem hirdethetnek az iskolák. Sokhelyütt azonban visszaélést tapasztaltak, amit az Oktatási Hivatalhoz érkező panaszok is igazolnak.

Akadnak olyan iskolák, ahol a szülők vagyoni helyzetéről igyekeznek bővebb információhoz jutni, másutt olyan bemutatkozó levelet iratnak a gyerekekkel, amiben arra buzdítják a szülőket, ők is segítsenek a megírásban, ezáltal felmérve a szülők képességeit is.

Az idei felvételi módosításnak az volt a célja, hogy megakadályozza az iskolákat abban, hogy a jobb szociális hátterű diákokat fölözzék le maguknak, azonban néhánya igyekeznek kibúvót találni ez alól.

A nyílt napot, vagy felvételi előkészítőt szervező iskolák is sokszor arra használják ezeket a programokat, hogy jobban megismerjék a diákokat, és ebben családi hátterüket is.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerint a bemutatkozó levélről csak akkor lehetne megállapítani, hogy jogsértő-e, ha kiderülne, hogy mennyiben járult hozzá a felvétel sikerességéhez.

Törvényileg ugyanis azonos pontszámot elérő diákok esetén az élvez elsőbbséget, aki halmozottan hátrányos helyzetű, a körzetben lakik, vagy akinek a testvére oda jár, de ezeket a felvételi tájékoztatóban közölniük kell.

Az eddigi néhány tucat panasz alapján volt olyan iskola, ahol szaktárgyi vetélkedőt rendeztek, másutt olyan kérdőívet töltettek ki, ami a szülők fizetését, vagyonát firtatta.

Bakonyi egyébként arra számít, hogy idén megszaporodnak majd a panaszok, melyekről ha beigazolódik, hogy valóban sérült az esélyegyenlőség elve, a hivatal akár tanulói jogviszonyt is létesíthet a diáknak az iskolában.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?