Megfizet az APEH a buta jogszabályért!

2009. március 20. 09:15

A vállalkozások készpénzfizetését korlátozó jogszabály hatályon kívül helyezése számos kérdést vet fel. Mi történik azokkal a cégekkel, amelyek megszegték a már visszavont jogszabályt, illetve mi lesz a sorsa a már befizetett bírságoknak? A válasz megérkezett! 

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) egyik 2009. február 1-től hatályos bekezdése szerint: "Ha jogszabály alapján bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték megfizetése 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történik, a kifizetés teljesítőjére az adóhatóság ügyletenként, a 250 ezer forint összeghatárt túllépő kifizetés értékének 20%-ával megegyező összegű mulasztási bírságot szab ki. Az egy ügylethez tartozó kifizetéseket e szabály alkalmazásakor össze kell számítani. Amennyiben az ügylet folyamatos teljesítésű, minimum egy havi teljesítési időtartamra kell a kifizetéseket összeszámítani."

A vállalkozásokat korlátozó törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló  törvény a kihirdetését követő 3. naptól, azaz 2009. március 13-tól hatályon kívül helyezte az Art. fenti bekezdését, tehát ezen időponttól az adózók közötti 250 ezer Ft-ot meghaladó kifizetés korlátozásáról szóló törvényi rendelkezés nem alkalmazható.

A hatályon kívül helyezés alapján nincs lehetőség a mulasztási bírság kiszabására ha a bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték megfizetése 2009. február 1. és e törvény hatálybalépésének napja közötti időszakban 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történt.

Korábban: APEH jutalmak! Újabb titokra derült fény!

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a fent idézett bekezdés megsértése miatt kiadott, mulasztási bírság kiszabását elrendelő határozatokat az adóhatóság a törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül saját hatáskörben hivatalból visszavonja, illetve a felügyeleti szerv hivatalból megsemmisíti, és a már teljesített bírság összegét az adóhatóság az adózónak visszatéríti.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?