22 °C Budapest

Végre! Vihetünk a repülőre bármennyi folyadékot!

2009. március 13. 17:00

Úgy tűnik, eljutott végre a repülőgép-utasok és a reptéri vámmentes boltok tulajdonosainak panaszáradata az illetékesek fülébe: az Egyesült Királyság kormánya visszavonná a fedélzetre vihető folyadék mennyiségi korlátozását, ha végre új röntgengépeket telepítenek a repülőterekre.

Újfajta röntgengépekkel kísérleteznek Németországban a kutatók, melyek képesek kiszűrni a csomagvizsgálaton azokat a folyadékokat - például a hidrogén-peroxidot - melyek bombagyártásra alkalmasak lehetnek. Ha a kísérletek sikerülnek, fél-egy éven belül elkezdik felszerelni velük a brit repülőtereket, ahol ezek után fel is oldják a folyadékokra vonatkozó limitet.

A fedélzetre kézipoggyászban felvihető folyadékok mennyiségét 2006 augusztusában korlátozták le 100 milliliterre, miután állítólag terroristák fel akartak robbantani több brit tengerentúli járatot. Az ügyben nyolc embert tartóztattak le, akiket azzal vádolnak, hogy hét, alig néhány órás időtávon belül induló járatot akartak felrobbantani az óceán fölött.

A folyadékok betiltása eddig mintegy 100 millió fontjába került a brit légiiparnak, a megszigorított biztonsági ellenőrzések és a vámmentes boltok forgalmának kiesése miatt. Egyedül a hét angol repteret működtető BAA 3500 új dolgozót volt kénytelen felvenni a biztonsági szolgálatába. Havi két tonna alkoholt koboznak el a repülőtereken és se szeri, se száma a parfümös és egyéb kozmetikai üvegeknek, melyektől kénytelenek megválni tulajdonosaik. (Érthetetlen egyébként, miért nem lehet a duty-free boltokban vásárolt italokat felvinni a fedélzetre, ha azokat a boltosok maguk ragasztják le tasakokba. A világ számtalan országában működik ez a rendszer.)

A szigorításoknak köszönhetően nap, mint nap történnek furcsa esetek a brit repülőtereken. Egy férfi például fagyasztott állapotban szeretett volna vizet felvinni a repülőgépre, arra hivatkozva, hogy annak halmazállapota szilárd. Ennek ellenére elvették tőle. Egy másik férfi a biztonsági szolgálat szeme láttára ivott meg egy üveg vodkát, hogy kárba ne vesszen, ám indulás előtt leszállították a gépről, mert túl részeg volt.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?