Végre! Vihetünk a repülőre bármennyi folyadékot!

2009. március 13. 17:00

Úgy tűnik, eljutott végre a repülőgép-utasok és a reptéri vámmentes boltok tulajdonosainak panaszáradata az illetékesek fülébe: az Egyesült Királyság kormánya visszavonná a fedélzetre vihető folyadék mennyiségi korlátozását, ha végre új röntgengépeket telepítenek a repülőterekre.

Újfajta röntgengépekkel kísérleteznek Németországban a kutatók, melyek képesek kiszűrni a csomagvizsgálaton azokat a folyadékokat - például a hidrogén-peroxidot - melyek bombagyártásra alkalmasak lehetnek. Ha a kísérletek sikerülnek, fél-egy éven belül elkezdik felszerelni velük a brit repülőtereket, ahol ezek után fel is oldják a folyadékokra vonatkozó limitet.

A fedélzetre kézipoggyászban felvihető folyadékok mennyiségét 2006 augusztusában korlátozták le 100 milliliterre, miután állítólag terroristák fel akartak robbantani több brit tengerentúli járatot. Az ügyben nyolc embert tartóztattak le, akiket azzal vádolnak, hogy hét, alig néhány órás időtávon belül induló járatot akartak felrobbantani az óceán fölött.

A folyadékok betiltása eddig mintegy 100 millió fontjába került a brit légiiparnak, a megszigorított biztonsági ellenőrzések és a vámmentes boltok forgalmának kiesése miatt. Egyedül a hét angol repteret működtető BAA 3500 új dolgozót volt kénytelen felvenni a biztonsági szolgálatába. Havi két tonna alkoholt koboznak el a repülőtereken és se szeri, se száma a parfümös és egyéb kozmetikai üvegeknek, melyektől kénytelenek megválni tulajdonosaik. (Érthetetlen egyébként, miért nem lehet a duty-free boltokban vásárolt italokat felvinni a fedélzetre, ha azokat a boltosok maguk ragasztják le tasakokba. A világ számtalan országában működik ez a rendszer.)

A szigorításoknak köszönhetően nap, mint nap történnek furcsa esetek a brit repülőtereken. Egy férfi például fagyasztott állapotban szeretett volna vizet felvinni a repülőgépre, arra hivatkozva, hogy annak halmazállapota szilárd. Ennek ellenére elvették tőle. Egy másik férfi a biztonsági szolgálat szeme láttára ivott meg egy üveg vodkát, hogy kárba ne vesszen, ám indulás előtt leszállították a gépről, mert túl részeg volt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem