18 °C Budapest

Pénztárgéppel trükköző csalót leplezett le az APEH!

Pénzcentrum
2008. december 11. 14:30

Több százmillió forintnyi bevételt akart eltitkolni egy kereskedő egy olyan szoftver "segítségével", ami egy pénztárgépen belül két külön programot futtatott a bevétel könyvelésére, és első látszatra teljesen szabályos nyugtát állított ki a vásárlásról.

Az Észak-alföldi APEH revizorai hónapokon keresztül vizsgálták az ügyletet, és a majdnem 2 millió adat feldolgozása során derült ki, hogy a pénztárgépeken belül futó egyik adattárpár rögzíti a hatóságoknak szánt könyvelését, míg a másik két adattárpár az eltitkolt forgalmat regisztrálja. Az ellenőrzésben nem csak a kereskedő, hanem a szoftver előállítója is megbukott.

A revizorok a vizsgálat során megállapították, hogy a fekete forgalmazás regisztrálására kifejlesztett adattárban rögzített forgalom havi szinten átlagosan mintegy 10 millió forintot tartalmaz.

Az eddig szokatlanul trükkös, ám szabálytalan "kettős könyvelésre" úgy derült fény, hogy az ellenőrök egy egyéni vállalkozónál az idei év második félévében többször is végeztek próbavásárlást, és ellenőrzést. Az eljárás során szabályos nyugta helyett "áru összesítő" bizonylatot kaptak. Az "áru összesítő" bizonylat nagyrészt tartalmazta azokat az adatokat, amelyeket a jogszabály a nyugtával szemben támaszt, éppen ezért laikus számára a nyugtára megtévesztésig hasonlított.

A kérdéses "bizonylat" azonban nem volt belső bizonylatnak tekinthető, mivel kifejezetten a vevők számára készült, még a "Köszönjük, hogy nálunk vásárolt." sablonszöveget is szerepeltették rajta. A jogszerű bizonylatra utaló AP jel azonban nem volt megtalálható, és ez egyértelműen arra utalt, hogy az azon szereplő bevétel nem kerül be adóhatóság által jóváhagyott pénztárgép adómemóriájába, így az adóalapba sem.

A vizsgálat során a revizorok megállapították: a kereskedő üzletében három értékesítő pultnál elhelyezett pénztárgép számítástechnikai eszközzel van összeköttetésben, az értékesítést bárkód leolvasó segítette, illetve az adatok monitoron megjelentek. A vásárolt termékek adatai a bárkód leolvasó útján kerültek be a számítógépbe, ahol egy billentyű megnyomásával lehetett elkészíteni a hamis "áru összesítő" bizonylatot, illetve egy másik billentyű lenyomásával akár szabályos pénztárgépi nyugtát is ki lehetett állítani.

A nem rendhagyó ügyletben a revizorok a jogsértés gyakoriságának feltárására a digitális formában tárolt adatokat is átvizsgálták. Az adatok előzetes elemzését követően igazolódott, hogy az alkalmazottak dönthették el milyen módon kívánják a készletváltozást bizonylatolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az eladók a "hamis" bizonylatokat általában az esti órákban, illetve a hétvégi időpontokban állították ki, azaz leginkább akkor, amikor a hivatali munkaidők lejártak, és az embereknek volt idejük vásárolni.

A trükkös "kettős könyvelés" vizsgálatakor a számítógépes rendszer fejlesztőjét is megtalálta az APEH, illetve azt is, hogy a kérdéses számlázó programot kik vásárolhatták még meg. Ezért az ügy itt még nem ér véget, és az APEH további ellenőrzésekre készül, illetve van, amit már meg is indított, és időközben olyan vállalkozást is találtak az ellenőrök, ahol az adatbázisnak a fekete forgalmazást tartalmazó adatbázispárosa olyan szövegezést tartalmaz, ami egyértelműen utal az adóelkerülésre.

Forrás: apeh.hu

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem