11 °C Budapest

A 2008-évi adófizetés a megváltozott üzleti és pénzügyi környezet tükrében

Pénzcentrum
2008. november 10. 15:01

A megváltozott üzleti és pénzügyi környezetben számos új, az adófizetési kötelezettséget is érintő tényezővel kell számolnia a vállalkozásoknak, például a társasági adó, a szolidaritási adó és az ÁFA területén. A Deloitte összegyűjtötte azokat a szempontokat, amelyek a megváltozott környezetben hozzájárulhatnak a vállalkozások hatékony adótervezéséhez, és az új kihívások kezeléséhez.

Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója elmondta: A jelenlegi gazdasági környezet arra sarkallja a vállalkozásokat, hogy újragondolják, és felülvizsgálják a rövid és hosszú távú pénzügyi terveiket. Ennek keretében azt is meg kell vizsgálniuk, hogy a megváltozott gazdasági helyzetnek, az újragondolt pénzügyi terveknek, és a hazai gazdaság aktuális állapotának milyen hatásai lehetnek az adókötelezettségekre. A körültekintő vizsgálat elengedhetetlen, mert a nagy mértékben változó devizaárfolyamok, és az egyes cégek romló gazdasági helyzete olyan kihívások elé állítják a vállalkozásokat, amelyekkel idáig nem találkoztak.

Az adótervezési, és adómegtakarítási lehetőségek feltérképezése a hatékonyságnövelés, és a profitabilitás megőrzésének egyik fontos eszköze lehet. Az adóoptimalizálás során előnyt jelenthet az adóteher átmeneti vagy végleges csökkentése, illetve az adókötelezettség halasztása esetén elérhető pozitív cash flow hatás. Bár elemeiket tekintve természetesesen függenek az adott vállalkozás helyzetététől, ezek az adótervezési lehetőségek a Deloitte tapasztalatai szerint minden társaságnál tetten érhetőek. Éppen ezért fontos, hogy élni is tudjanak velük - hangsúlyozta Oszkó.

Társasági és szolidaritási adó

Árfolyam-ingadozások
Veszprémi István, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere felhívta a figyelmet arra, hogy azoknál a vállalkozásoknál, ahol a devizás ügyletek nagyságrendje kiemelkedő, a jelentős ingadozást mutató forintárfolyamok lényegesen eltéríthetik a számviteli eredményt a tervezettől, illetve a társasági adóalaptól.

A társasági adóalapban az árfolyam-különbözetek hatását néhány esetben semlegesíteni lehet. Ennek egy példája, hogy az év végi értékelés kapcsán el lehet halasztani az összes befektetett eszközre, és a hosszú lejáratú kötelezettségre elszámolt, nem realizált árfolyam-különbözet társasági adóban való érvényesítését - bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ilyen feltétel például, hogy az említett eszközökhöz és kötelezettségekhez társuló kockázatok csökkentéséhez nem kapcsolódik fedezeti ügylet.

Másik példa, hogy a társasági adóalapban nem érvényesíthető ráfordításként a vállalkozások devizában fennálló, bejelentett részesedéseihez, vagy ellenőrzött külföldi társaságban levő részesedéseihez kapcsolódóan elszámolt árfolyamveszteség. Az ezektől eltérő esetekben a társasági adóalapot is érintik az árfolyam-ingadozás miatt elszámolt nyereség- és veszteség jellegű tételek - tette hozzá a Deloitte szakértője.

Veszprémi István elmondta: A szolidaritási adó - különadó - esetében a devizában fennálló eszközök és kötelezettségek miatt felmerülő árfolyamveszteség, vagy árfolyamnyereség az adóalapra olyan hatással van, mint a számviteli eredményre. Amennyiben viszont az üzleti év során a vállalkozás a devizában fennálló bejelentett részesedése kapcsán árfolyamveszteséget, vagy árfolyamnyereséget számol el, ennek hatását a szolidaritási adó alapjában semlegesíteni kell.

A vállalkozásoknak feltöltési kötelezettsége van, vagyis az év során befizetett adóelőlegeiket az adóévre fizetendő adók összegéig ki kell egészíteniük, méghozzá közvetlenül az üzleti év fordulónapja előtt. Az adóhiány és bírság elkerülése, valamint a kifizetések optimalizálása érdekében a feltöltési kötelezettség számításához, mindenképpen ajánlatos figyelembe venni az árfolyam-ingadozásokhoz kapcsolódóan alkalmazható társasági adóalap-módosító tételeket - hangsúlyozta a szakértő.

Részesedések
Veszprémi István elmondta: Az aktuális gazdasági környezetben nőtt az esélye annak, hogy egyes vállalkozások vagyoni, pénzügyi helyzete megromlik, amelynek következményeként a tulajdonosoknál a részesedésekre értékvesztést kell elszámolni. A társasági és a szolidaritási adóalap ezt a ráfordítást elismeri, kivéve a bejelentett részesedésekre elszámolt értékvesztéseket. Semlegesíteni kell továbbá a társasági adóalap vonatkozásában az ellenőrzött külföldi társaságban levő részesedésre elszámolt, értékvesztés miatti ráfordítást.

Amennyiben a cégek a bejelentett, vagy ellenőrzött külföldi társaságokban levő részesedéseiket árfolyamveszteséggel értékesítik, a társasági adóalapban ezt a veszteséget sem érvényesíthetik. A szolidaritási adó csak a bejelentett részesedéseknél nem ismeri el a veszteséget. Az ilyen részesedések kapcsán az értékvesztés elszámolására felmerülő igényt, az esetleges árfolyamveszteséget a negatív jogkövetkezmények elkerülése érdekében már a feltöltési kötelezettség teljesítésénél célszerű figyelembe venni,- hívta fel a figyelmet Veszprémi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Követelések
A Deloitte szakértője kiemelte: A jelenlegi gazdasági helyzetben megnövekedett a vevői követelések realizálásának kockázata. A követelések év végi értékelése kapcsán a vállalkozásoknak megnövekedett értékvesztési igénnyel kell számolnia, amely különbözetet okoz a társasági adóalap és a számviteli eredmény között. A negatív adóhatás csökkentése érdekében a vállalkozás dönthet, hogy a kétes követeléseket vagy engedményezi, vagy pedig igazolja az egyes követelések behajthatatlanságát.

Mivel a minősítendő követelések száma várhatóan növekedni fog. Javasolt, hogy az ezekkel kapcsolatos döntéseket a feltöltés előtt hozzák meg a vállalkozások, a követelések különböző kezelésének ugyanis eltérő hatásai vannak az adóalapra. A feltöltési kötelezettségnél egy hatékony adókötelezettség teljesítéséhez vizsgálni kell a követelésekkel kapcsolatos döntések hatásait - tette hozzá.

Alultőkésítés
Veszprémi István ismertette: A jelenlegi gazdasági környezet a tőke költségeinek drágulásához is vezetett. Ezzel párhuzamosan, a forint árfolyamváltozásával a devizás kölcsöntartozások értéke növekszik. Ezen tényezők hatással vannak a vállalkozások alultőkésítési arányára, illetve megnövelhetik a társasági adóalapban el nem számolható kamatráfordítást, és az adófizetési kötelezettséget is. A feltöltési kötelezettségnél ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni az adófizetés kiszámításához.

Feltöltési kötelezettség
A Deloitte szakértője hozzátette: Tapasztalataink szerint a jelenlegi gyakorlat az, hogy a cégek a várható adó alapján számított minimális feltöltési kötelezettséget teljesítik, ami a várható adó 90 százalékát jelenti. Ennek az oka, hogy a feltöltés napja és az üzleti év fordulónapja egymáshoz nagyon közel álló időpontok, és a két időpont között már nem várhatóak jelentős tranzakciók. A jelenlegi gyorsan változó pénzügyi helyzet miatt azonban javasolt, hogy a vállalkozások még körültekintőbben teljesítsék a feltöltési kötelezettségüket a 2008-as adóévhez. Az eredményre, és adóalapra ható egyes tényezők kiszámíthatatlansága (pl. árfolyam-ingadozás) ugyanis az adófizetési kötelezettség növekedéséhez, és így a hiányos feltöltés miatti mulasztási bírsághoz vezethet - figyelmeztetett Veszprémi.

Általános forgalmi adó


Veszprémi István elmondta: Pénzügyi kockázatot jelenthet, hogy az adóhatóságnak bevallott és megfizetett ÁFA - az árfolyamcsökkenés miatt - alacsonyabb összegben térül meg. Azaz a vevő által kifizetett összeg forintra átszámított értéke kevesebb, mint a teljesítés napján érvényes árfolyam alkalmazásával számított, és bevallott ÁFA összege.

Veszprémi közölte: A külföldi pénznemben lebonyolított adóköteles ügyleteknél kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy az ÁFA átszámítása az alkalmazott árfolyam-törvénynek megfeleljen. A helytelen teljesítési időpont szerinti árfolyam alkalmazása ugyanis jelentősen eltérítheti a fizetendő ÁFA összegét, ÁFA-hiányt okozva ezzel.

A külföldi pénznemben kiállított, bejövő, előzetesen felszámított ÁFÁ-t tartalmazó számla befogadásakor szintén szükséges mérlegelni a számlán feltüntetett teljesítési időpont, illetve az adó kiszámításához alkalmazott árfolyam szabályszerűségét. Ez azért fontos, hogy az ÁFA levonás összege ne legyen magasabb, mint amit a jogszabályi előírás megenged. Figyelembe kell venni azt is, hogy a levonásba helyezhető ÁFA, és a szállítónak a számla pénzügyi rendezésekor megtérített ÁFA összege is okozhat veszteséget, amennyiben a teljesítés időpontjában érvényes forintárfolyam alacsonyabb, mint a pénzügyi rendezéskor érvényes árfolyam -tette hozzá a Deloitte szakértője.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm