Sötét időszak elé nézünk: kevesebb munkahely

Pénzcentrum
2008. november 4. 15:00

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint az unió gazdasága csupán feleannyira fog növekedni, mint amit előzetesen vártak a jövő évtől.

A gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos, Joaquin Almunia úgy nyilatkozott, hogy az idei évben a várakozások szerint a GDP-növekedés idén 1,4 százalékos lesz az unióban, s 1,2 százalék az eurozónában, ami a 2006-os és 2007-es évek adatának kevesebb, mint fele. A jövőt a biztos a sötét novemberi időkhöz hasonlította.

Három tagállam esetében már ebben az évben a gazdaság csökkenésével számolnak, várhatóan ez lesz a helyzet Írországban (-1,6%), Észtországban (-1,3%), Lettországban (-0,8%), míg az Egyesült Királyság (-1,0%) és Spanyolország (-0,2%) jövőre számítat csökkenésre.

Az EU nagyobb gazdaságai számára sem jobb a helyzetet, nekik stagnálással, vagy csak minimális növekedéssel kell szembenézniük, így az idei évben már Franciaországnak, Olaszországnak, jövőre pedig Németországnak. Almunia szerint a mélypontot jövő év közepén érjük majd el, s akkortól kezdődhet meg a talpra állás. A cél pedig az, hogy minél rövidebb ideig tartson a lassulás, s ennek a munkaerőpiacra gyakorolt hatásait minimálisra csökkentsék.

Ez azonban egyelőre úgy tűnik, nehéz feladat lesz, ugyanis a piaci turbulenciák, s azok hatása a gazdasági növekedésre az uniós tagállamokban igenis komoly hatással bír majd a munkaerőpiacra is, a várakozások szerint a 2007-es 7,5 százalékos munkanélküliség jövőre 8,7 százalékra emelkedhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Enyhet adhat, hogy legalább az inflációval kapcsolatosan nem kell aggódni, mivel az jelenleg a kívánatos irányba halad. Jövőre az idei évi 3,9 százalékról 2,4 százalékra lassul a fogyasztói árak emelkedése, 2010-re pedig 2,2 százalékot jeleznek előre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem