19 °C Budapest

Sötét időszak elé nézünk: kevesebb munkahely

Pénzcentrum
2008. november 4. 15:00

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint az unió gazdasága csupán feleannyira fog növekedni, mint amit előzetesen vártak a jövő évtől.

A gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos, Joaquin Almunia úgy nyilatkozott, hogy az idei évben a várakozások szerint a GDP-növekedés idén 1,4 százalékos lesz az unióban, s 1,2 százalék az eurozónában, ami a 2006-os és 2007-es évek adatának kevesebb, mint fele. A jövőt a biztos a sötét novemberi időkhöz hasonlította.

Három tagállam esetében már ebben az évben a gazdaság csökkenésével számolnak, várhatóan ez lesz a helyzet Írországban (-1,6%), Észtországban (-1,3%), Lettországban (-0,8%), míg az Egyesült Királyság (-1,0%) és Spanyolország (-0,2%) jövőre számítat csökkenésre.

Az EU nagyobb gazdaságai számára sem jobb a helyzetet, nekik stagnálással, vagy csak minimális növekedéssel kell szembenézniük, így az idei évben már Franciaországnak, Olaszországnak, jövőre pedig Németországnak. Almunia szerint a mélypontot jövő év közepén érjük majd el, s akkortól kezdődhet meg a talpra állás. A cél pedig az, hogy minél rövidebb ideig tartson a lassulás, s ennek a munkaerőpiacra gyakorolt hatásait minimálisra csökkentsék.

Ez azonban egyelőre úgy tűnik, nehéz feladat lesz, ugyanis a piaci turbulenciák, s azok hatása a gazdasági növekedésre az uniós tagállamokban igenis komoly hatással bír majd a munkaerőpiacra is, a várakozások szerint a 2007-es 7,5 százalékos munkanélküliség jövőre 8,7 százalékra emelkedhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Enyhet adhat, hogy legalább az inflációval kapcsolatosan nem kell aggódni, mivel az jelenleg a kívánatos irányba halad. Jövőre az idei évi 3,9 százalékról 2,4 százalékra lassul a fogyasztói árak emelkedése, 2010-re pedig 2,2 százalékot jeleznek előre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?