3 °C Budapest

PWC: "Problémás lehet az APEH új jogköre!"

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 11:55

A 2009-es adótervek bemutatása jelzi, hogy ugyan elkezdődött egy üdvözlendő folyamat a magyar adórendszert érintően, de ez egyelőre még nem elégséges, ha valódi változást akar elérni az állam...

A PricewaterhouseCoopers sajtótájékoztatóján elemezte a kihirdetett 2009-es adóterveket, ami annak ellenére, hogy már egy jó irányba halad, számos olyan változást tartalmaz, ami nem feltétlenül szolgálja a gazdaság kifehérítését. Erdős Gabriella, a PWC cégtársa szerint a tervezet egyszerűsödést hoz, viszont nem lendíti előre az országot a regionális adóversenyben. Az adócsomag a vállalkozások összterheinek csökkentésére nem elegendő és számos további kérdést is felvet.

Az adócsomag még kiszámíthatatlanabb, mint eddig, ahogy már az utóbbi napokban is tapasztalható volt, még számos változás várható. Probléma ugyanis, hogy az adótervek nem egy társadalmi vita eredményeként jöttek létre, nem kompromisszumos megoldáson alapulnak, bár már üdvözlendő, hogy egyáltalán 1 héttel a benyújtás előtt közzétették.

Alapvető probléma, hogy kevesen fizetnek jelenleg Magyarországon sok adót, és a mostani tervezet nem nyújt továbbra sem megoldást azok ellen, akik egyáltalán be sem jelentik magukat az APEH-nél, úgy folytatnak tevékenységet, elzárkózva minden nemű adófizetési kötelezettségtől.

Új jogkörök az APEH-nek

Legelőször is problémásnak tartják az APEH jogkörének bővítését. A tervezet számos pontban megfordítaná a bizonyítási folyamatot, vagyis egyre több esetben kellene az ellenőrzött cégnek bizonyítania, hogy márpedig ő jól csinált mindent. A legjelentősebb talán a költségeknél van, ugyanis 2009-től a cégnek kellene bizonyítania, hogy egy adott beruházás miért került mondjuk 100 millió forintba és miért nem csak 70 millióba. A gond azzal van, hogy miközben az APEH jogköre szélesedik, az adózóknak nem áll rendelkezésére új lehetőség, amivel a saját igazukat tudnák bizonyítani. Egy beruházás költségeire adott papíros igazolások már jelenleg is az adóhatóság rendelkezésére állnak, az adózóknak így nincs lehetőségük további bizonyítékokkal szolgálni.

Egy büntetés vitatása pedig nagyon nehézkes, a fellebbviteli bíróságon van rá mód, ami nagyon költséges, és ráadásul bizonytalan eredménnyel is jár, ezt sokszor nem vállalják a cégek még akkor sem ha igazuk van - mondta el Erdős Gabriella.

Élőmunka terhei

A versenyképesség javítása érdekében mindenképpen szükséges lenne az élőmunka terheinek csökkentése, amit meg is próbált a kormány megvalósítani, de ez elmarad a kívánatos mértéktől. Szakmai körökben már régóta folyik a vita, hogy miért nem lehet egy egykulcsos személyi jövedelemadót befizetni, ami külföldön már bevált.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Horváthné Szabó Beáta, a PWC adóosztályának igazgatója azt is hozzátette, hogy a személyi jövedelemadó törvényben bekövetkező változások inkább csak pontosítások, bár azért is vannak üdvözlendő lépések, mint az alsó kulcs határának 2 millió forintra történő emelése. Ez minden adózónál, akinek a jövedelme korábban elérte a 1,7 millió forintot, 54 ezer forint bevétel növekedést eredményezne. Nagy hiba azonban az, hogy a 4 százalékos különadó megmarad, ami azokat sújtja leginkább, akik becsületesen bevallják a magas jövedelmet. Ennek megtartása mellett az volt az érv, hogy olyan kevesen fizetnek a magas jövedelemi határ miatt ilyen adót, hogy az elhanyagolható. A PWC szakértője viszont azt hangsúlyozta, hogy akkor miért ragaszkodnak ennyire hozzá, ha már egyszer megígérték, hogy eltörik.

Jó irányba mutat az is, hogy a minimálbér kétszereséig a 29 százalékos TB járulék helyett a munkáltató csak 26,5 százalékot lesz köteles fizetni, bár ezt szintén azoknak kedvez, akik alacsonyabb jövedelemre jelentik be a dolgozóikat.

A munkavállalói, munkaadói járulék és a szakképzési hozzájárulás esetén azonban új alapra helyezik a fizetési kötelezettséget, 2009-től elvileg azt is a járulékok alapja után kell majd fizetni. Ez valamivel egyszerűsíti a helyzetet.

Bizonyos formában a számlagyűjtés is bekerülhet a törvények közé, ugyanis bizonyos szolgáltatások (a törvény részletesen felsorolja) számla ellenében levonhatóak lesznek a személyi jövedelemadóból, bár ennek is van egy felső korlátja.

Cégautóadó

Problémásnak tartják a cégautók adózását érintő változásokat is, ami ha megvalósul, a költségtérítés többszörös adóztatásához vezethet, ráadásul nem azt sújtja, akinek az érdekében az adó felmerült. Az új szabályozás kiterjeszti az érintettek körét, és meg is növeli a terheiket, viszont a már eddig jól bevált visszaéléseknek nem fog tudni gátat vetni. Egy pozitívum azért van benne, a külföldi rendszámú autókra is kiterjedne a hatálya, így ez a kiskapu bezárulna.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57