21 °C Budapest

Bosszantanak a focista fizetések? Nem csak téged!

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 18:00

Valószínűleg sokan irigykedve néznek a focistákra, nem csak sikereik és hírnevük miatt, de az "ölükbe hulló" csillagászati fizetések láttán is, hiszen amit egy dolgos ember egy évi munkával szerez meg magának, azt egy-egy játékos egy hét alatt is megkeres.

Persze a futballszövetségek számára sem könnyű a kérdés, hogy mennyit költsenek játékosaik fizetésére, hiszen egy-egy jobb játékos megszerzésével jelentősen emelkedhet a profitjuk, igaz a jegyek árai is emelkedni szoktak a mérkőzésekre. Persze érhető a focisták hozzáállása is, hiszen ha a befektetők egyre többet invesztálnak a csapatba, akkor miért ne kérjen ő is magasabb fizetést?

Ugyanakkor egyre távolabb áll a mai foci attól, amit korábban állítottak róla, miszerint ez a középosztály sportja, amit mindenki megengedhet magának, hiszen akadnak olyan európai klubok, melyek mérkőzéseire akár 25-30 ezer forintot is elkérnek.

Évek óta vita folyik arról szakmai és szurkolói körökben egyaránt, hogy mi jelenthet megoldást a jelenségre, hogyan lehetne ismét normalizálni a helyzetet, amit a rekord nagyságú fizetések, és a játékosok levadászása indukált.

Sokan úgy gondolják, hogy csak hozhat megoldást, ha maximalizálják a klubok által fizetésre fordítható összegeket, és így a kisebbeknek is esélyt adnának a felzárkózásra, mert bár százalékos formában kifejezve nagyjából egyezik a klubok által fizetésre fordított kiadások nagysága, összegszerűen természetesen óriási az eltérés. (2006/2007-ben a Chelsea volt a listavezető, a maga mintegy 132 millió fontnyi éves fizetésállományával.)

Az említett fizetési plafon nem ismeretlen a sportszakmában, hiszen a nemzetközi színtéren akad egy-egy olyan sportklub, amelyik ezt már bevezette, azonban Európában a futballszövetségek többsége még nem alkalmazza ezt.

Alapvetően ez azt határozza meg, hogy éves szinten mennyit költhet egy klub sportolói és a háttérben dolgozók fizetésére, legyen ez összeg szintjén, vagy bevételarányosan kifejezve. A legtöbben egy ilyen rendszer bevezetésétől azt remélik, hogy a játékosok nem pénzügyi megfontolásból választanak majd csapatot, hiszen a vagyonosabb klubok számára is limitálva lenne az elcsábítás lehetősége.

Észak-Amerikában több sportágban sikeresen működik ez a rendszer, igaz ott általában csak egy klub működik az egész kontinensen (kosárlabda - NBA, amerikai foci - NFL, baseball - MLB), ezért a nincsen "bérverseny" közöttük, ezzel szemben Európában minden ország első osztálya igyekszik elcsábítani a másiktól a legjobb játékosokat, a nagyobb profit reményében, ezért ha az egyik bevezetné a bérplafon intézményét, minden bizonnyal komoly hátrányba kerülne a többiekkel szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mostani helyzet azonban a kisebb klubok számára komoly anyagi megterhelést jelent, hiszen nem ritka, hogy a nagyobb csapatok fizetéseivel versenyre kelők csődöt jelentnek. Másrészt viszont jogosan merül fel a kérdés az új rendszerrel szemben ágálók fejében, hogy miért kellene korlátozni a focisták által megkereshető fizetéseket, hiszen más szakmák esetén sem fordul elő ilyen Európában. Ráadásul jövedelemadó formájában az állam is részesülhet a magas fizetés előnyeiből.

Problémát okozhatna bérplafonnal az is, hogy nyílván más értéket határoznának meg a különböző szintű csapatok esetén, ami leminősítésnél indokolatlanul előnyös helyzetbe hozhatná a klubot.

Százalékban kifejezett plafon esetén pedig nyílván a bevételeket kívánná növelni a klub, hogy minél többet költhessen fizetésre, így várhatóan emelné a jegyárakat, ami ismételten oda vezetne, ahonnan az egész probléma kiindul. Mások

Megoldást jelenthetne, ha nem a fizetések lennének alapból magasak, hanem bónusz formájában részesülnének a játékosok elismerésben, vagy szponzori pénzből kapnák fizetésüket. Mások úgynevezett luxusadó kivetését forszírozzák, ahol szintén lenne egy fizetési határ, amit túlléphetnének ugyan a futballklubok, de cserébe adót fizetnének a "túlköltekezés" után, amit a sportba lehetne visszaforgatni. Persze ez sem szüntetné meg a szakadékot a szegényebb és a gazdagabb sportklubok között.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem