8 °C Budapest

Itt egy vállalkozási ötlet! - Ha szereted a focit...

Pénzcentrum
2006. július 7. 12:15

Érdekes, már-már extrém befektetéseket eszközöl egy portugál fedezeti alap, mely focisták játékjogába fektet, nem kis sikerrel! Az ötlet teljesen életképes és elvileg nincs akadálya, hogy hazánkban is megvalósuljon, ehhez csak egy dolog kell: bizalom a magyar foci fellendülésében, vagy legalább egy-két játékos sikerében. Lássuk, miről is van szó!



A Wall Street Journal beszámolójában szereplő portugál üzletember 3 hedge fundot üzemeltet, melyek együttesen mintegy 14 millió dollár értékben fektetnek a focisták játékjogába. (Egész pontosan a játékjog használati jogáról van szó, hiszen a játékjog magáé a focistáé, annak használati jogát bocsátja a játékos klubja rendelkezésére.)

Az üzlet mögött az a ráció, hogy amennyiben a kiválasztott 10-15 játékosból egy is bejön és egy nagy klub ajánlatot tesz rá, akkor a vételi és eladási ár közötti hatalmas különbözetből a hedge fund is részesül. Azért csak részesül, mert a játékjogot csak részben szerzi meg, a többség a focistát alkalmazó klub kezében marad, amint azt látni fogjuk egy konkrét ügylet bemutatásánál.

A befektetés különlegessége nem kérdőjelezhető meg, mint ahogy létjogosultságához sem férhet kétség, hiszen manapság természetes, hogy a fedezeti alapok (funkciójukból adódóan) olyan befektetési formákat keresnek, melyek árfolyama nem mozog együtt a többi piaccal.

A szóban forgó üzlet sajátossága tehát, hogy az alap vezetője igyekszik minden percben képben lenni a játékosokról szóló pletykákkal kapcsolatban, vadászik a szunnyadó tehetségekre, miközben a már portfoliójában tudott focisták egészségi állapotát és pályán kívüli életét is folyamatosan követi.

Nem volt például szerencsés - befektetői szempontból - amikor Christiano Ronaldo klubja BL-búcsújakor kinyújtott középsőujjal érzékeltette az ellenfél szurkolóival mit is gondol róluk. Az ilyen akciók jelentősen csökkentik egy játékos piaci értékét, eddigre azonban az alap már túladott a portugál játékos jogain, ahogy erre mindjárt vissza is térünk...

Általában a hedge fund a nagyobb portugál csapatok fiataljaiba fektet, tipikusan a játékjog 15%-át szerzi meg, míg a többi a klubnál marad. Ez jó a csapatnak is, hiszen csökketik annak kockázatát, hogy a focistából nem lesz semmi és hiába ölnek bele pénzt és erőfeszítést, illetve ha a szerződésének lejárta után ingyen igazolhatóvá válik, a klub nem veszíti el a teljes összeget. Utóbbi kockázatot az alap viszont futja: amennyiben a Bosman-szabály alatt ingyen eligazol a játékos, a hedge fund a befektetett összeget teljes egészében elbukja. Ha azonban sikerül felkelteni egy nagy csapat érdeklődését és magas áron megveszik a játékost, akkor a vételár 15%-a is az alapot illeti meg.

Az esetleges káreseményekre (sérülés, halál) az alap biztosítást köt, a kockázat azonban így is óriási marad, hiszen előfordulhat, hogy egy kiválasztott játékosból sosem lesz sztár, vagy éppen kitölti szerződését és ingyen igazol másik csapathoz. Mindezeknek megfelelően ez egy kiemelkedő kockázatú és magas hozammal kecsegtető üzlet, amint az a következő, konkrét példán is látszik.

Christiano Ronaldo-ra 2001-ben figyelt fel az alap, majd megkeresték a játékos klubját, a Sporting Lisbont. A felek 1.3 millió dollárra értékelték a focista játékjogát, ennek megfelelően a hedge fund 256 ezer dollár fizetett egy 20%-os részesedésért, majd egy évvel később 384 ezerért 35%-ra növelték szeletüket. 2003-ban a Manchester United egy emlékezetes edzőmeccs után bejelentkezett a középpályásért és 19.2 millió dollárt fizetett érte. Ennek 35%-át, 6.7 milliót az alap kapta, így 640 ezer dolláros befektetésén 6.1 milliós profitot termelt.

A fenti természetesen kirívó eset, a három alap éves átlagos hozama 15% fölé tehető az elmúlt 3 évben.

A modell elvileg működőképes lehet hazánkban is, kérdés persze, hogy lát-e valaki fantáziát a magyar játékosokban és a klubok belemennek-e egy ilyen üzletbe, arról már nem is beszélve, hogy sporttörvényünk milyen akadályokat gördíthet az üzlet útjába...
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem