-4 °C Budapest

Itt egy vállalkozási ötlet! - Ha szereted a focit...

Pénzcentrum
2006. július 7. 12:15

Érdekes, már-már extrém befektetéseket eszközöl egy portugál fedezeti alap, mely focisták játékjogába fektet, nem kis sikerrel! Az ötlet teljesen életképes és elvileg nincs akadálya, hogy hazánkban is megvalósuljon, ehhez csak egy dolog kell: bizalom a magyar foci fellendülésében, vagy legalább egy-két játékos sikerében. Lássuk, miről is van szó!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Wall Street Journal beszámolójában szereplő portugál üzletember 3 hedge fundot üzemeltet, melyek együttesen mintegy 14 millió dollár értékben fektetnek a focisták játékjogába. (Egész pontosan a játékjog használati jogáról van szó, hiszen a játékjog magáé a focistáé, annak használati jogát bocsátja a játékos klubja rendelkezésére.)

Az üzlet mögött az a ráció, hogy amennyiben a kiválasztott 10-15 játékosból egy is bejön és egy nagy klub ajánlatot tesz rá, akkor a vételi és eladási ár közötti hatalmas különbözetből a hedge fund is részesül. Azért csak részesül, mert a játékjogot csak részben szerzi meg, a többség a focistát alkalmazó klub kezében marad, amint azt látni fogjuk egy konkrét ügylet bemutatásánál.

A befektetés különlegessége nem kérdőjelezhető meg, mint ahogy létjogosultságához sem férhet kétség, hiszen manapság természetes, hogy a fedezeti alapok (funkciójukból adódóan) olyan befektetési formákat keresnek, melyek árfolyama nem mozog együtt a többi piaccal.

A szóban forgó üzlet sajátossága tehát, hogy az alap vezetője igyekszik minden percben képben lenni a játékosokról szóló pletykákkal kapcsolatban, vadászik a szunnyadó tehetségekre, miközben a már portfoliójában tudott focisták egészségi állapotát és pályán kívüli életét is folyamatosan követi.

Nem volt például szerencsés - befektetői szempontból - amikor Christiano Ronaldo klubja BL-búcsújakor kinyújtott középsőujjal érzékeltette az ellenfél szurkolóival mit is gondol róluk. Az ilyen akciók jelentősen csökkentik egy játékos piaci értékét, eddigre azonban az alap már túladott a portugál játékos jogain, ahogy erre mindjárt vissza is térünk...

Általában a hedge fund a nagyobb portugál csapatok fiataljaiba fektet, tipikusan a játékjog 15%-át szerzi meg, míg a többi a klubnál marad. Ez jó a csapatnak is, hiszen csökketik annak kockázatát, hogy a focistából nem lesz semmi és hiába ölnek bele pénzt és erőfeszítést, illetve ha a szerződésének lejárta után ingyen igazolhatóvá válik, a klub nem veszíti el a teljes összeget. Utóbbi kockázatot az alap viszont futja: amennyiben a Bosman-szabály alatt ingyen eligazol a játékos, a hedge fund a befektetett összeget teljes egészében elbukja. Ha azonban sikerül felkelteni egy nagy csapat érdeklődését és magas áron megveszik a játékost, akkor a vételár 15%-a is az alapot illeti meg.

Az esetleges káreseményekre (sérülés, halál) az alap biztosítást köt, a kockázat azonban így is óriási marad, hiszen előfordulhat, hogy egy kiválasztott játékosból sosem lesz sztár, vagy éppen kitölti szerződését és ingyen igazol másik csapathoz. Mindezeknek megfelelően ez egy kiemelkedő kockázatú és magas hozammal kecsegtető üzlet, amint az a következő, konkrét példán is látszik.

Christiano Ronaldo-ra 2001-ben figyelt fel az alap, majd megkeresték a játékos klubját, a Sporting Lisbont. A felek 1.3 millió dollárra értékelték a focista játékjogát, ennek megfelelően a hedge fund 256 ezer dollár fizetett egy 20%-os részesedésért, majd egy évvel később 384 ezerért 35%-ra növelték szeletüket. 2003-ban a Manchester United egy emlékezetes edzőmeccs után bejelentkezett a középpályásért és 19.2 millió dollárt fizetett érte. Ennek 35%-át, 6.7 milliót az alap kapta, így 640 ezer dolláros befektetésén 6.1 milliós profitot termelt.

A fenti természetesen kirívó eset, a három alap éves átlagos hozama 15% fölé tehető az elmúlt 3 évben.

A modell elvileg működőképes lehet hazánkban is, kérdés persze, hogy lát-e valaki fantáziát a magyar játékosokban és a klubok belemennek-e egy ilyen üzletbe, arról már nem is beszélve, hogy sporttörvényünk milyen akadályokat gördíthet az üzlet útjába...
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?