12 °C Budapest

Mire ment el a befizetett járulék? Íme az idei mérleg!

Pénzcentrum
2008. augusztus 26. 14:00

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság ebben a hónapban is kiadta a Nyugdíjbiztosítási Alap idei bevételeinek és kiadásainak részletes listáját az első 7 hónapra vonatkozóan. Az adatok felkeltik a figyelmet, furcsa belegondolni, hogy mekkora összegek röpködnek Magyarországon évente járulékok, nyugdíjak, hozzájárulások formájában. Egy dolog viszont biztos, az egyenleg negatív, közel 24,4 milliárd forinttal...

A költségvetés bevételei mindig érdekes adatok, mivel ezeket mi fizetjük meg, hogy aztán cserébe ebben az esetben valamilyen nyugellátásra legyünk jogosultak, a mostani nyugdíjasoknak pedig legyen miből megkapniuk a nyugdíjukat. Az első hét hónapban az összes nyugdíjhoz kötődő költségvetési bevétel elérte az 1 645,4 milliárd forintot, ami a tervezett éves 2 872,2 milliárd forintnak az 57,28 százaléka. A következő táblázatba egy-két konkrét számot is kiragadtunk...


A felsorolt tételekhez még számos más össze is tartozik, mint például a központi költségvetési hozzájárulások, ami a GYES-ben, GYED-ben, GYET-ben, és rehabilitációs járadékban részesülők utáni központi költségvetési térítésből, a magánnyugdíjpénztárba átlépők miatti járulékkieses pótlására adott költségvetési támogatásból, a központi költségvetésben tervezett pénzeszköz átadásból és a korkedvezmény-biztosítási járulék címen átvett pénzeszközökből tevődik össze, és 284,8 milliárd forintot tesz ki, ami alig haladja meg a tervezett összeg 50 százalékát.

A kiadások ezzel szemben talán még érdekesebbek, így ugyanis világossá válik, hogy mire is költötték a nehezen befolyó forintokat. A kifizetések minden nyugdíj típusnál az idei évre tervezett összeg 56-59 százalékát tették ki, a legmagasabb összeget az első 7 hónapban nem meglepő módon az öregségi nyugdíjra fizették ki, de komoly összegeket képviselnek a rokkantsági és a hozzátartozói nyugellátások is.


Az egyéb kiadások között olyan tételek szerepelnek, mint például a postaköltség, ami 3,4 milliárd forintot tett ki a 3,8-ból. A működésre fordított kiadások is rontanak az összesített mérlegen, 14,39 milliárd forintot tesznek ki, így az összes kiadás eléri az 1 669,691 milliárd forintot. A bevételekkel összevetve viszont az első hét hónapra így negatív egyenleget kapunk, mégpedig 24,350938 milliárd forintot.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem