Adócsökkentést akar a Big 4: 1100 milliárdot!

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 16:11

Ma mutatták be azt a szakértői anyagot, amit a KPMG, a Deloitte, az Ernst & Young, és a PricewaterhouseCoopers készített az adóreformokra vonatkozóan. A javaslat többéves adócsökkentési programot is tartalmaz, aminek egyes elemeit már 2009-ben hatályba kellene léptetni a szakértők szerint. Lehet, hogy egy 1200 milliárd forintos adócsökkentésnek leszünk tanúi?

A javaslatot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága is támogatja.

A tervezet azonban nem mindenkinek kedvez, mivel az összesen 1100 milliárdos adócsökkentési javaslat úgy áll össze, hogy lenne adócsökkentés és adóemelés is, aminek az eredménye összességében csökkentést adna ki. Ezt a tervek szerint az állami kiadások visszaszorításából kellene finanszírozni, László Csaba, a KPGM szakértője szerint lenne miből. A konkrét megvalósítás viszont már a pénzügyi tárca feladata, erre vonatkozóan nem dolgoztak ki pontos és részletes megoldási javaslatot a tanácsadó cégek.

Jöjjenek a részletek:

A személyi jövedelemadó két kulcsát 18 és 36 százalékról 20 és 30 százalékra módosítanák, és az 1,75 milliós határt 15 millióra emelnék - mondta el Lőcsei Tamás a PricewaterhouseCoopers szakértője. Emellett megszűnne a minimálbér adómentessége az ezt biztosító adójóváírással együtt, de eltörölnék a különadót is, amit a magánszemélyeknek 6 millió forintos éves jövedelem felett kell fizetniük. A tervek szerint az iparűzési adót csak a terv második ütemében kellene eltörölni, vagyis 3-4 éven belül. Szerepel a javaslatban viszont egy 3 százalékos áfaemelés is.

Lőcsei Tamás azt is elmondta, hogy a munkáltatóknál 10 százalékos járulékcsökkentést hajtanának végre, viszont a jelenlegi 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást 8 ezer forintra emelnék. A javaslat szerint 15 milliós éves jövedelem esetén lépne be az egységes járulékplafon.

A 10 százalékos csökkentést úgy érnék el, hogy a munkáltató által a dolgozó után fizetett nyugdíjjárulékot 24 százalékról 19 százalékra csökkentenék, az egészségbiztosítási járulékot pedig 5 százalékról nullára. A munkavállalói és munkaadói járulékon is változtatnának, a munkaadói járulékot eltörölnék úgy, hogy a munkavállalói járulék százalékát megnövelnék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Úgy tűnik, hogy a tanácsadó cégek nincsenek kibékülve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (ekho), az egyéni vállalkozók és az őstermelők átalányadózásával sem, mind a hármat megszüntetnék.

Emellett szóba került az is, hogy a szociális ellátórendszert erősíteni kellene, aminek akár kétszer olyan lehetne a hatékonysága, mint a megszüntetésre ítélt adójóváírásnak. Egy dolgot azonban mindenképpen meg kell tenni, el kell választani a szociális ellátórendszert az adórendszertől.

A kisadók is csak a bonyodalmat növelik, mivel hatékonytalanok és bürokratikusak Rencz Botond, az Ernst & Young szakértője szerint, így megszüntetnék az innovációs járulékot, a szakképzési hozzájárulást és a rehabilitációs járadékot is.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm