Adócsökkentést akar a Big 4: 1100 milliárdot!

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 16:11

Ma mutatták be azt a szakértői anyagot, amit a KPMG, a Deloitte, az Ernst & Young, és a PricewaterhouseCoopers készített az adóreformokra vonatkozóan. A javaslat többéves adócsökkentési programot is tartalmaz, aminek egyes elemeit már 2009-ben hatályba kellene léptetni a szakértők szerint. Lehet, hogy egy 1200 milliárd forintos adócsökkentésnek leszünk tanúi?

A javaslatot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága is támogatja.

A tervezet azonban nem mindenkinek kedvez, mivel az összesen 1100 milliárdos adócsökkentési javaslat úgy áll össze, hogy lenne adócsökkentés és adóemelés is, aminek az eredménye összességében csökkentést adna ki. Ezt a tervek szerint az állami kiadások visszaszorításából kellene finanszírozni, László Csaba, a KPGM szakértője szerint lenne miből. A konkrét megvalósítás viszont már a pénzügyi tárca feladata, erre vonatkozóan nem dolgoztak ki pontos és részletes megoldási javaslatot a tanácsadó cégek.

Jöjjenek a részletek:

A személyi jövedelemadó két kulcsát 18 és 36 százalékról 20 és 30 százalékra módosítanák, és az 1,75 milliós határt 15 millióra emelnék - mondta el Lőcsei Tamás a PricewaterhouseCoopers szakértője. Emellett megszűnne a minimálbér adómentessége az ezt biztosító adójóváírással együtt, de eltörölnék a különadót is, amit a magánszemélyeknek 6 millió forintos éves jövedelem felett kell fizetniük. A tervek szerint az iparűzési adót csak a terv második ütemében kellene eltörölni, vagyis 3-4 éven belül. Szerepel a javaslatban viszont egy 3 százalékos áfaemelés is.

Lőcsei Tamás azt is elmondta, hogy a munkáltatóknál 10 százalékos járulékcsökkentést hajtanának végre, viszont a jelenlegi 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást 8 ezer forintra emelnék. A javaslat szerint 15 milliós éves jövedelem esetén lépne be az egységes járulékplafon.

A 10 százalékos csökkentést úgy érnék el, hogy a munkáltató által a dolgozó után fizetett nyugdíjjárulékot 24 százalékról 19 százalékra csökkentenék, az egészségbiztosítási járulékot pedig 5 százalékról nullára. A munkavállalói és munkaadói járulékon is változtatnának, a munkaadói járulékot eltörölnék úgy, hogy a munkavállalói járulék százalékát megnövelnék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Úgy tűnik, hogy a tanácsadó cégek nincsenek kibékülve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (ekho), az egyéni vállalkozók és az őstermelők átalányadózásával sem, mind a hármat megszüntetnék.

Emellett szóba került az is, hogy a szociális ellátórendszert erősíteni kellene, aminek akár kétszer olyan lehetne a hatékonysága, mint a megszüntetésre ítélt adójóváírásnak. Egy dolgot azonban mindenképpen meg kell tenni, el kell választani a szociális ellátórendszert az adórendszertől.

A kisadók is csak a bonyodalmat növelik, mivel hatékonytalanok és bürokratikusak Rencz Botond, az Ernst & Young szakértője szerint, így megszüntetnék az innovációs járulékot, a szakképzési hozzájárulást és a rehabilitációs járadékot is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?