12 °C Budapest

Átalakuló társaság tagjainak társasági adó- és különadó-kötelezettsége

Pénzcentrum
2008. július 24. 09:04

"A" és "B" társaságnak, valamint magánszemély tulajdonosoknak részesedésük volt egy Magyarországon bejegyzett korlátolt felelősségű társaságban (a továbbiakban: kiválással érintett gazdasági társaság). "A" társaság, valamint egyes magánszemély tagok kiválással létrehoztak egy másik korlátolt felelősségű társaságot, miközben a kiválással érintett gazdasági társaságban meglévő részesedésüket megszüntették. A kiválás könyv szerinti értéken történt, átértékelésre nem került sor. "B" társaság és a fennmaradó magánszemély tagok - kiválással érintett gazdasági társaságban fennálló - üzletrésze az ügylet során - a tulajdonosi szerkezetet tekintve - arányában igen, de értékében nem növekedett.

Külön rendelkezés hiányában "B" társaság üzletrésze arányának a növekedése önmagában nem keletkeztet adóköteles eredményt "B" társaság könyveiben; vagyis az - adóalap meghatározásának kiindulópontját képező - adózás előtti eredményre nincs hatással. Ez azt jelenti, hogy "B" társaságnak a kiválással kapcsolatban sem társasági adó-, sem különadó-fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

"A" társaság a kiválással érintett gazdasági társaságban fennálló részesedését megszünteti, egyben tulajdonrészt szerez a kiválással létrejövő gazdasági társaságban. "A" társaság az ügylet során rendkívüli eredményt mutat ki [a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 86. § (6) bekezdés d) pontja és a (3) bekezdés c) pontja értelmében], amely eredmény az általános szabályok szerint az adózás előtti eredmény része. Ez azt jelenti, hogy amennyiben "A" társaság az ügylet során pozitív eredményt realizál, akkor az ügylettel összefüggésben társasági adó- és különadó-fizetési kötelezettsége keletkezik.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?