16 °C Budapest

Hogyan kerüljük el a brit társasági adót: akiknek sikerült...

Pénzcentrum
2008. május 20. 15:00

Néhány tőzsdén szereplő brit nagyvállalat 2007-ben alig vagy egyáltalán nem fizetett társasági adót, a legtöbbjük olyan cég, akik külföldre telepítették székhelyüket az alacsonyabb adókulcsok reményében, de sokan brit székhellyel sem fizetnek semmit a brit államkasszába...

A The Times adataiból kiderül, hogy 2007-ben a Cadbury, a Standard Chartered és a British American Tobacco, összesen 11 ezer alkalmazottal és 6 milliárdos globálisan elért profittal egy cent adót nem fizetett tavaly. Habár nincs szó semmilyen félreértésről vagy csalásról, a nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy Nagy-Britannia legnagyobb és legismertebb vállalatai megdöbbentően kismértékben járulnak hozzá a kincstár bevételeihez a társasági adók terén.

A legtöbb szóban forgó multi ugyanis a nyereségének oroszlánrészét a tengerentúlon szerzi, aminek eredményeképpen a társasági adó nagy részét is a szigetországon kívül fizetik, kibújva a brit társasági adó fizetési kötelezettség alól. Emiatt sok vállalat egyáltalán nem fizet semmit a nyeresége után a szigetországban.

Más brit székhelyű nagyvállalatok akik legalább valamekkora adót fizetnének, mentességre jogosultak, például kutatás-fejlesztési tevékenység miatt. Mindezek miatt a brit kormány már gondolkodik a megoldáson, hogy hogyan lehetne megadóztatni ezeknek a cégeknek a külföldön szerzett jövedelmeit, mivel az alacsonyabb adókulcsok miatt külföldre áttelepült brit cégek a munkaerőt és a befektetéseket is külföldre viszik, amivel a brit gazdaság helyzetét rontják.

Szakértők szerint a brit adórendszer "bőkezű", így sürgősen reformokra van szükség, hogy azok a cégek, akik a tevékenységük jelentős részét a szigetországban végzik, ne fizethessék az adójuk nagy részét külföldön.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Vodafone, 18 millió brit ügyféllel a háta mögött sem 2007-ben, sem a korábbi években nem fizetett Nagy-Britanniában adót a nyeresége után. A Rolls-Royce a világon 38 600 embert foglalkoztat, akik közül 22 900 a szigetországban él, viszont 2007-ben mindössze 13 milliárd font adót fizetett, mivel a 733 milliárd font adózás előtti eredménye nagy részét a tengerentúli eladásokból szerezte.

Számos vállalat a vizsgáltak közül bár nem fizet társasági adót, más módon hozzájárulnak az államkasszához, számos más címen fizetnek ugyanis jelentős összegű adót. Bár az nem változtat sokat azon a dolgon, hogy ezek a nagyvállalatok nagyon komoly pénzeket fizetnek ki inkább külföldön adóként, mint a szigetországban, és a szakértők szerint ez a mai gazdasági helyzetben nem megengedhető...

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?