18 °C Budapest

A tévéadóról egyeztetett az APEH és az ORTT elnöke

Pénzcentrum
2008. június 18. 08:54

A televízió készülékek üzemben tartási díjával kapcsolatos előírások hatékonyabb betartatásáról egyeztetett hétfőn dr. Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke és dr. Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke. Mint ismeretes a médiatörvény alapján televízió készülék üzemben tartási díjat kell fizetni annak, aki vendéglátóhelyen, szállodában, vagy más kereskedelmi egységben nyilvános területen televízió készüléket üzemeltet. Az APEH a jövőben az önkormányzati adóhatóságok bevonásával egyezteti majd a bejelentések alapján, kinek kellene, és ki fizet ténylegesen Tv üzemben tartási díjat.

Az APEH-hoz érkező adatok alapján úgy tűnik, hogy sokan "elfelejtik" teljesíteni ezt a kötelezettségüket, és nem fizetnek televízió készülék üzemben tartási díjat. Az ORTT számításai szerint pedig lényegesen nagyobb befizetés lenne az indokolt a kereskedelmi egységekben, vendéglátóhelyeken, szállodákban üzemeltetett televízió készülékek után. A kiemelkedő érdeklődésre számot tartó események, mint például a most zajló Futball Európa Bajnokság, vagy a Forma 1-es futamokkor ugyanis éttermek, kávézók vendégcsalogatásra használják a közvetítések nagy képernyős kivetítését, de a díjfizetés a készülék üzemeltetése után már nem feltétlenül jelenik meg a "közös kasszában".

Az állami költségvetésről szóló törvény, valamint a médiatörvény az APEH - mint az üzemben tartási díj beszedésével megbízott - számára kötelezettséget ír elő arra, hogy a televízió készülék üzemben tartási díjat beszedje, és azt továbbítása a Műsorszolgáltatási Alapba.

A televízió készülék üzemben tartási díjat az APEH által rendszeresített nyomtatványon a - választott - bejelentés gyakoriságnak megfelelően kell teljesíteni a kötelezetteknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?