2 °C Budapest

"Egyszerűsített" adózás: feketén, fehéren...

Pénzcentrum
2007. december 14. 05:55

Kevesebbett fizetünk? A kiválasztottak... Mást sem hallunk a hírekből az utóbbi hónapokban, mint az adóváltozás részleteit. Egyre kevésbé világos, hogy éppen mennyi adót fogunk cégként, vagy magánszemélyként fizetni, de az biztos, hogy többet mint szeretnénk. Emellett az APEH, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, valamint a Vám- és Pénzügyőrség csak azt nyilatkozza, hogy szigorúbb ellenőrzésekre lehet számítani, remélve, hogy ezzel csökkenteni tudják a teljesen vagy részben feketén foglalkoztatottak számát. Valószínűleg ezt a célt szolgálta az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) 2006-os bevezetése is...

Ugyan csak 2006 januárjában vezették be, de tavaly nyáron már folytak az egyeztetések, és szó volt az eltörléséről is, de végül csak pontosításra került sor. A változások között a leglényegesebb a 2007 márciustól életbe lépő javaslat volt, miszerint a minimálbér (65 500 forint) után mindenképpen meg kell fizetni a szokásos terheket, és csak az a feletti összeg adózható ekhós konstrukcióban.

Magyarországon azok a munkaviszonyban vagy vállalkozási, megbízási szerződés alapján folytatók, valamint munkaadóik teljesíthetik a bérek után a közteherviselési kötelezettségeket egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) formájában, akik többek között könyv- és lapkiadó szerkesztőjeként, újságíróként, képzőművészként, iparművészként, rendezőként, operatőrként, fotóriporterként, korrektorként, designerként, képszerkesztőként, művészeti vezetőként, vagy akár hangmérnökként dolgoznak.

A magánszemély az ekho alapja után 15 százalékot fizet be, de abban az esetben ha az illető nyugdíjas, vagy igazolta, hogy a befizetései már elérték a járulékplafont, akkor csak 11 százalékot köteles fizetni. A munkáltató fizetési kötelezettsége 20 százalék az ekho alapja után.

Az alkalmazottat terhelő ekhóból az adóalap 11 százaléka személyi jövedelemadónak, 4 százaléka nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztártag esetében az alap 0,1 százaléka nyugdíjjáruléknak, az alap 3,9 százaléka magánnyugdíjpénztári tagdíjnak minősül. A kifizetőt terhelő ekhóból pedig az alap 9 százaléka egészségbiztosítási járuléknak, 11 százaléka nyugdíjbiztosítási járuléknak minősül.

Az eredeti ötlet szerint az ekho a személyi jövedelemadót, és a társadalombiztosítási járulékot váltotta volna ki. Az ekho alapját képező bevételre más adót és járulékot nem kell fizetnie sem a dolgozónak, sem a bér kifizetőjének, viszont a tételes egészségügyi hozzájárulást nem váltja ki, de mivel a tételes eho megszűnt, januártól ezen a címen 1,6 százalék természetbeni egészségügyi járulékot fizethetnek majd a dolgozók.

A kevesebb járulékfizetés ellenére a befizetett ekho alapján egészségügyi szolgáltatásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, baleseti járadékra és nyugdíjbiztosítási ellátásra is jogosult az alkalmazott. Továbbá az ekho alapját képező bevételre a 15 illetve 11 százalékos fizetési kötelezettségeken túlmenően egyéb adót és más közteherrel összefüggő fizetési kötelezettséget kiróni nem lehet.

Aki jogosult erre a fajta adózási módra, annak választására, és mértékére vonatkozó nyilatkozatát az adóévben bármikor megteheti, azzal, hogy a munkáltató a nyilatkozatot a még nem számfejtett összegre veszi figyelembe. A cég ezután mindaddig a dolgozó említett nyilatkozata szerint jár el, amíg a magánszemély vissza nem vonja az ekho választására vonatkozó nyilatkozatát.

Mindössze 15 százalék? Ilyen egyszerű lenne?

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?