16 °C Budapest

10 tipp, hogy ne kerüljön "sokk"-ba a vásárlás!

Pénzcentrum
2007. június 18. 16:00

Bár hazánkban még nem bír a Nyugat-Európára jellemző fontossággal az Internet, mint értékesítési csatorna, az online vásárlás itthon is hasonló veszélyeket rejt magában, amelyek az óvatlan vásárlónak pénztárcáját kellemetlen tíz, rosszabb esetben százezrek forinttal rövidíthetik meg.

Hogy van-e ellenszer a végzetes csapás ellen? A szakértők egyhangúan azt állítják, száz százalékos biztonságot nem lehet elérni, azonban sok olyan apró lépést tehetünk, melyekkel jelentős mértékben leredukálható az adatlopás és az vírusok által okozott kár mértéke. Lássuk, melyek ezek a lépések!

1. Mindenképpen használjunk vírusirtó programot! Az azonban nem elég, ha egy Internet letöltött feltört változattal próbálkozunk, egyrészt mert a tevékenység kalózkodásnak minősül, tehát illegális, másrészt, mert szükségünk van a folyamatos frissítésre, amelyet már az Internetről tölthetünk le.


2. Második lépésként a tűzfalak alkalmazását emelik ki a szakmabeliek, amelyet azonban nem csupán feltelepíteni kell, de alkalmazni is, így jobb, ha felkészülünk a tűzfal használatához szükséges információk elsajátítására. A tűzfal szerepe, hogy a segítségével ellenőrizhetővé válnak a számítógépen futó programok, amelyek az Internethez kapcsolódnak.


3. Soha be írjuk le az internet banking szolgáltatáshoz illetve az online vásárláshoz kapcsolódó jelszavakat, ez alatt persze nem papírt és ceruzát értünk, hanem szövegfájlokat. Jelszavaink ilyen formában való rögzítése megegyezik azzal, ha a bankkártya PIN kódját a tokba írjuk bele, hogy el ne felejtsük.


4. Ne nyissunk meg olyan e-mail csatolmányát, amely ismeretlen feladótól érkezik, mert az olyan vírust aktiválhat, amely a későbbiekben komoly problémákhoz vezethet!


5. Soha ne válaszoljunk olyan levélre, amelyben a bankunk, vagy egy internetes áruház arra kér bennünket, hogy egy adott linkre kattintva adjunk meg személyes és pénzügyi adatokat! Sem a bank, sem pedig az áruház nem kér ilyet tőlünk.


6. Ne hagyjuk a számítógépet felügyelet nélkül, ha valamilyen tranzakciót végzünk, főként ne tegyük ezt, ha nem otthon tesszük ezt, hanem egy Internetkávézóban! A tranzakció végeztével lépjünk ki a felhasználói felületről és csukjuk be a keresőt!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


7. Nem árt, ha gyakran ellenőrizzük számlánkat, hogy nem történt-e róla olyan utalás, amely szokatlan, ha valamelyik tranzakció felkelteti gyanúnkat, azonnal értesítsük róla számlavezető bankunkat!


8. Minden alkalommal, amikor személyes információt adunk ki az Interneten keresztül, nézzünk meg, hogy a képernyő alján látható-e egy zárt lakatot formázó szimbólum, illetve, hogy //http: helyett a //https: látható-e, amely arra utal, hogy az információ bizalmas.


9. Kerüljük a kémprogramokat, melyek terjedését egyrészt keresők használtával tudjuk megakadályozni, másrészt az illegális letöltések mellőzésével.


10. Fontos, hogy rendszeres mentést készítsünk a legfontosabb dokumentumokról, amelyeket nem tudunk pótolni, vagy amelyek pótlása rengeteg energiába, pénzbe és időbe kerül.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm