4 °C Budapest

Megdöbbentő számok: rengeteg a milliárdos Kínában

Pénzcentrum
2007. október 11. 09:24

Egy év alatt hétszeresére emelkedett Kínában az egymilliárd dollár (mintegy 180 milliárd forint) feletti vagyonnal rendelkező személyek száma - adta hírül az éves rendszerességű Hurun jelentés. A számban nemcsak annak növekedési üteme döbbenetes, hanem az is, hogy ezzel Kína már a második abban a rangsorban, mely az adott országban lévő dollármilliárdosok száma alapján készül: csak az USA előzi meg a maga 400 főjével.

Közzétette rendszeres éves jelentését Rupert Hoogewerf, akit Kínában csak "Hurun"-ként ismer a közvélemény. A dokumentum szerint a Nagy Fal hazájában a dollármilliárdosok száma mára 106 főre emelkedett (szemben a tavaly számolt 15-tel) mellyel az országok rangsorában Kína már a második a 400 dollármilliárdost magáénak mondható USA mögött.

A vagyonosok számának dinamikus növekedése várhatóan a jövőben is folytatódni fog, a Hurun listát 1999 óta készítő Rupert Hoogewerf szerint ugyanis már most is több mint 200-an lehetnek Kínában a dollármilliárdosok, csak nem mindenki jelenti be vagyonelemeit. A szakértő arra is figyelmeztetett: a tőzsdei szárnyalás jelentősen hozzájárult a gazdagodáshoz.

A Hurun listán egyébként 800 kínai szerepel, akiknek összesített vagyona 457 milliárd dollárt tesz ki és egyenként mindegyikük vagyona meghaladja a 105 millió dollárt. Az átlagos vagyon a tavalyihoz képest szintén a duplájára emelkedett, jelenleg 562 millió dollár.

A ranglista első helyezettje 17.5 milliárd dollárral az a 26 éves Jang Huj-Jen, aki ingatlanfejlesztéssel foglalkozó apjától örökölte vagyonát.

  
Mint ismeretes, az elmúlt években egyre erősödött a vita a közgzdászok között abban a kérdésben, hogy a globális gazdasági növekedés talpon tud-e majd maradni, ha az USA egyszer újra recesszióba süllyed.

Míg az elmúlt években a legtöbb szakértő amellett foglalt állást, hogy ilyen helyzetben a világgazdasági növekedés is jelentősen visszaesik, addig napjainkban egyre többen vannak azon a véleményen, hogy az olyan dinamikusan növekvő fejlődő országok, mint a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országok, vagy az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió ellensúlyozzák majd az USA lassulását. A legfőbb érv éppen a fenti hírhez kapcsolódik: az elemzők-közgazdászok szerint a fejlődő országok export tevékenysége mellett a belső fogyasztásuk növekedése egyre komolyabb méreteket ölt, kösöznhetően az életszínvonal emelkedésének.

A fentiek mára már tükröződnek a részvénypiacok értékeltéségében is: a fejlődő piacok P/E alapon már prémiummal forognak a globális piachoz képest. Az optimizmus közepette arról sem feledkezhetünk azonban meg, hogy a vagyonosodás és az életszínvonal emelkedése a fejlődő országokban egyelőre csak bizonyos rétegeket érint, a társadalmi szakadékok a szegények és a gazdagok között mindeközben egyre mélyebbek és szélesebbek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?