Megdöbbentő számok: rengeteg a milliárdos Kínában

Pénzcentrum
2007. október 11. 09:24

Egy év alatt hétszeresére emelkedett Kínában az egymilliárd dollár (mintegy 180 milliárd forint) feletti vagyonnal rendelkező személyek száma - adta hírül az éves rendszerességű Hurun jelentés. A számban nemcsak annak növekedési üteme döbbenetes, hanem az is, hogy ezzel Kína már a második abban a rangsorban, mely az adott országban lévő dollármilliárdosok száma alapján készül: csak az USA előzi meg a maga 400 főjével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Közzétette rendszeres éves jelentését Rupert Hoogewerf, akit Kínában csak "Hurun"-ként ismer a közvélemény. A dokumentum szerint a Nagy Fal hazájában a dollármilliárdosok száma mára 106 főre emelkedett (szemben a tavaly számolt 15-tel) mellyel az országok rangsorában Kína már a második a 400 dollármilliárdost magáénak mondható USA mögött.

A vagyonosok számának dinamikus növekedése várhatóan a jövőben is folytatódni fog, a Hurun listát 1999 óta készítő Rupert Hoogewerf szerint ugyanis már most is több mint 200-an lehetnek Kínában a dollármilliárdosok, csak nem mindenki jelenti be vagyonelemeit. A szakértő arra is figyelmeztetett: a tőzsdei szárnyalás jelentősen hozzájárult a gazdagodáshoz.

A Hurun listán egyébként 800 kínai szerepel, akiknek összesített vagyona 457 milliárd dollárt tesz ki és egyenként mindegyikük vagyona meghaladja a 105 millió dollárt. Az átlagos vagyon a tavalyihoz képest szintén a duplájára emelkedett, jelenleg 562 millió dollár.

A ranglista első helyezettje 17.5 milliárd dollárral az a 26 éves Jang Huj-Jen, aki ingatlanfejlesztéssel foglalkozó apjától örökölte vagyonát.

  
Mint ismeretes, az elmúlt években egyre erősödött a vita a közgzdászok között abban a kérdésben, hogy a globális gazdasági növekedés talpon tud-e majd maradni, ha az USA egyszer újra recesszióba süllyed.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Míg az elmúlt években a legtöbb szakértő amellett foglalt állást, hogy ilyen helyzetben a világgazdasági növekedés is jelentősen visszaesik, addig napjainkban egyre többen vannak azon a véleményen, hogy az olyan dinamikusan növekvő fejlődő országok, mint a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országok, vagy az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió ellensúlyozzák majd az USA lassulását. A legfőbb érv éppen a fenti hírhez kapcsolódik: az elemzők-közgazdászok szerint a fejlődő országok export tevékenysége mellett a belső fogyasztásuk növekedése egyre komolyabb méreteket ölt, kösöznhetően az életszínvonal emelkedésének.

A fentiek mára már tükröződnek a részvénypiacok értékeltéségében is: a fejlődő piacok P/E alapon már prémiummal forognak a globális piachoz képest. Az optimizmus közepette arról sem feledkezhetünk azonban meg, hogy a vagyonosodás és az életszínvonal emelkedése a fejlődő országokban egyelőre csak bizonyos rétegeket érint, a társadalmi szakadékok a szegények és a gazdagok között mindeközben egyre mélyebbek és szélesebbek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?