Adókönnyítés nagycsaládosoknak: mégis ők húzzák a rövidebbet...

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 13:00

Maryland kormányzója bejelentette, hogy emelik az eladásokhoz kötődő forgalmi adót, mivel megkönnyítvén a nagycsaládosok helyzetét, az ingatlanadó csökkentését tervezik, így a kiesett bevételt valamivel pótolni kell.

A tervezett változtatásokkal az adórendszer progresszivitását szeretné növelni a kormányzó, vagyis elérni azt, hogy a családosokra kevesebb nyomás nehezedjen, viszont a magasabb jövedelemmel rendelkezők magasabb összeggel járuljanak hozzá az állami bevételekhez, ezért 5-ről 6 százalékra növelnék a forgalmi adó mértékét.

A kormányzó véleménye szerint ezzel a lépéssel az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, és nagy családosok, vagyis Maryland jelentős többsége lényegesen kevesebb adót fizetne. Az adózók négy ötöde így kevesebb adót fizetne, ami 1,7 milliárd dolláros (306 milliárd forint) kiesést jelentene, viszont a becslések szerint a forgalmi adó terheinek növekedésével dollármilliókra tehetnek szert.

A kalkulációban ráadásul még nem is szerepelnek azok a javaslatok, hogy kétszeresére emelnék a dohánytermékek jövedéki adóját, növelnék az autók regisztrációs adóját, vagy a vállalati, foglalkoztatáshoz és termékárakhoz kötődő, adók növelését.

A republikánus ellenzék már régóta kritikákat fogalmaz meg a kormányzó adóreformjaival kapcsolatban, hogy valóban szükséges-e a reformok bevezetése, és az milyen rétegeket fog ténylegesen érinteni. Egy liberális képviseleti csoport véleménye szerint az új adók bevezetése mindössze a lakosság kevesebb mint 15 százalékát érintené, bár sokan gondolják, hogy ez nem így van, és a hatások igenis érinteni fogják a szegényebb rétegeket is.

A kormányzó támogatói szerint az új adók nem terjednének ki az élelmiszerekre, és a gyógyszerekre, ami leginkább érintené a kevesebb jövedelemmel rendelkezőeket. Az adóköteles szolgáltatások köre leginkább a luxus igények felé bővülne, vagyis többek között a masszázs, a szauna, a gőzfürdő, és az ingatlankezelési szolgáltatásokra. Az olyan szolgáltatások, mint a fodrász, a cipész, a kábeltelevízió, és hasonló mindenki számára szükséges szolgáltatások továbbra is adómentesek maradnának.

A bejelentéssel együtt egy tanulmányt is kiadott a kormányzó, melyben szakértők vizsgálták az adóváltozások okozta hatásokat. A becslések szerint azok, akik évi 75 ezer dollárnál (13,5 millió forint) kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, kevesebb adót is fizetnének, ez a határ két gyerekes családoknál 250 ezer dollár (45 millió forint).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlanadót 100 dolláronként (18 ezer forint) 3 centtel (5,4 forint) csökkentenék, ami egy átlagos értékű házat tekintve 28 és 126 dollár (5 040-22 680 forint) közötti megtakarítást jelentene évente. A kalkulációval csak az a probléma, hogy a családok 83,5 százaléka úgy fizetne kevesebb adót, hogy a kalkuláció során a házának becsült értékét vették figyelembe, és nem annak tényleges értékét.

Egyes üzleti csoportok a többi, vállalatokra vonatkozó javaslatot is megvizsgálták, és az eredmények alapján nem túl rózsás a helyzet. Ugyanis ha a forgalmi adókulcs 5-ől 6 százalékra emelkedne, a vállalatok nyereségadója pedig 7-ről 8 százalékra, az munkahelyek százaiba fog kerülni a bevezetés után.

A forgalmi adó emelése viszont ha nem is közvetlenül, de közvetetten biztos, hogy befolyásolni fogja a családosokat is, ugyanis a bérleti díjakba bele fogják építeni a lakástulajdonosok a megnövekedett adókulcsot, így havonta drágábban lehet majd lakást bérelni, így azok akiknek nincs saját lakása, nem fognak semmilyen könnyítést élvezni az ingatlanadó csökkentéséből. Vagyis várhatóan a bevezetendő adónemek többsége előbb utóbb áthárul a lakosságra, így ők fogják kifizetni a megemelt kulcsokat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?