Adókönnyítés nagycsaládosoknak: mégis ők húzzák a rövidebbet...

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 13:00

Maryland kormányzója bejelentette, hogy emelik az eladásokhoz kötődő forgalmi adót, mivel megkönnyítvén a nagycsaládosok helyzetét, az ingatlanadó csökkentését tervezik, így a kiesett bevételt valamivel pótolni kell.

A tervezett változtatásokkal az adórendszer progresszivitását szeretné növelni a kormányzó, vagyis elérni azt, hogy a családosokra kevesebb nyomás nehezedjen, viszont a magasabb jövedelemmel rendelkezők magasabb összeggel járuljanak hozzá az állami bevételekhez, ezért 5-ről 6 százalékra növelnék a forgalmi adó mértékét.

A kormányzó véleménye szerint ezzel a lépéssel az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, és nagy családosok, vagyis Maryland jelentős többsége lényegesen kevesebb adót fizetne. Az adózók négy ötöde így kevesebb adót fizetne, ami 1,7 milliárd dolláros (306 milliárd forint) kiesést jelentene, viszont a becslések szerint a forgalmi adó terheinek növekedésével dollármilliókra tehetnek szert.

A kalkulációban ráadásul még nem is szerepelnek azok a javaslatok, hogy kétszeresére emelnék a dohánytermékek jövedéki adóját, növelnék az autók regisztrációs adóját, vagy a vállalati, foglalkoztatáshoz és termékárakhoz kötődő, adók növelését.

A republikánus ellenzék már régóta kritikákat fogalmaz meg a kormányzó adóreformjaival kapcsolatban, hogy valóban szükséges-e a reformok bevezetése, és az milyen rétegeket fog ténylegesen érinteni. Egy liberális képviseleti csoport véleménye szerint az új adók bevezetése mindössze a lakosság kevesebb mint 15 százalékát érintené, bár sokan gondolják, hogy ez nem így van, és a hatások igenis érinteni fogják a szegényebb rétegeket is.

A kormányzó támogatói szerint az új adók nem terjednének ki az élelmiszerekre, és a gyógyszerekre, ami leginkább érintené a kevesebb jövedelemmel rendelkezőeket. Az adóköteles szolgáltatások köre leginkább a luxus igények felé bővülne, vagyis többek között a masszázs, a szauna, a gőzfürdő, és az ingatlankezelési szolgáltatásokra. Az olyan szolgáltatások, mint a fodrász, a cipész, a kábeltelevízió, és hasonló mindenki számára szükséges szolgáltatások továbbra is adómentesek maradnának.

A bejelentéssel együtt egy tanulmányt is kiadott a kormányzó, melyben szakértők vizsgálták az adóváltozások okozta hatásokat. A becslések szerint azok, akik évi 75 ezer dollárnál (13,5 millió forint) kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, kevesebb adót is fizetnének, ez a határ két gyerekes családoknál 250 ezer dollár (45 millió forint).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ingatlanadót 100 dolláronként (18 ezer forint) 3 centtel (5,4 forint) csökkentenék, ami egy átlagos értékű házat tekintve 28 és 126 dollár (5 040-22 680 forint) közötti megtakarítást jelentene évente. A kalkulációval csak az a probléma, hogy a családok 83,5 százaléka úgy fizetne kevesebb adót, hogy a kalkuláció során a házának becsült értékét vették figyelembe, és nem annak tényleges értékét.

Egyes üzleti csoportok a többi, vállalatokra vonatkozó javaslatot is megvizsgálták, és az eredmények alapján nem túl rózsás a helyzet. Ugyanis ha a forgalmi adókulcs 5-ől 6 százalékra emelkedne, a vállalatok nyereségadója pedig 7-ről 8 százalékra, az munkahelyek százaiba fog kerülni a bevezetés után.

A forgalmi adó emelése viszont ha nem is közvetlenül, de közvetetten biztos, hogy befolyásolni fogja a családosokat is, ugyanis a bérleti díjakba bele fogják építeni a lakástulajdonosok a megnövekedett adókulcsot, így havonta drágábban lehet majd lakást bérelni, így azok akiknek nincs saját lakása, nem fognak semmilyen könnyítést élvezni az ingatlanadó csökkentéséből. Vagyis várhatóan a bevezetendő adónemek többsége előbb utóbb áthárul a lakosságra, így ők fogják kifizetni a megemelt kulcsokat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm