-3 °C Budapest

Jövőre még keményebb lesz az APEH

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 08:00

A jövő évi adócsomag számos pontja is a nagyobb szigorról szól. Ha például valaki valótlan adatot közöl vagy késve teljesíti bejelentkezési, változásbejelentési, bevallási kötelezettségeit, nem vezeti megfelelően a könyvelést, nem tudja igazolni az általa forgalmazott áru eredetét, nehezíti az APEH- ellenőrzést, üzletbezárást vagy végrehajtást, a korábbinál jóval nagyobb büntetést is kaphat. A magánszemélyeknél 100-ról 200-ra, másoknál 200-ról 500 ezer forintra nő jövőre a mulasztási bírság felső határa. A feketén foglalkoztatók és a számlát nem adók bírsága akár egymillió forint is lehet - írja a Népszabadság.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke, a Versenyképességi Kerekasztal adózásért felelős tagja szerint az egymilliós bírságnak már lehet hatása, ám kérdéses, valóban alkalmazzák-e majd ezt, illetve hogy ezt következetesen teszik-e, és ténylegesen a szándékos adóelkerülőkkel szemben. A szakértő szerint jó lett volna, ha a nagyobb büntetési tételek mellé komolyabb jogorvoslati lehetőség is társul, mint ma.

Az újonnan alakuló cégek - előírás szerint ötödének - ellenőrzése kapcsán szkeptikus Zara: azt mondja, aki illegális tevékenységre hozna létre céget, így is megteszi majd, csak kivárja az ellenőrzést. Hogy a közbeszerzéseknél az alvállalkozók kifizetését (100 ezer forint felett) nullás adóigazoláshoz kötnék, jó kezdeményezésnek tartja a szakértő, de hozzáteszi: ennek a hatékonysága is a megvalósításon múlik. Az adócsomag több pontján is megjelenő egyetemleges felelősség (például láncügyletnél az egymással kapcsolatban álló cégeknél vagy közbeszerzésnél az alvállalkozói viszonyban álló kapcsolt vállalkozásoknál) érvényesítése szerinte munkaigényes, és fontos, hogy gyors legyen a hatóság, nehogy előbb eltüntessék a cégekből a pénzeket.

A felelősségi viszonyok bizonyos mértékű átrendezésével együtt jár az is, hogy a jövőben sokkal jobban utána kell járni annak, kivel is köt szerződést a vállalkozó. Ebben segítségére lesz az APEH honlapja is, a tartósan 100 milliós adótartozást felhalmozó cégek, eva- és áfaalanyok mellett azon adózók adatai is megjelennek, amelyekkel szemben az adóhatóság végrehajtási eljárást folytat, valamint valamennyi jogi személyé is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm