13 °C Budapest

Jövőre még keményebb lesz az APEH

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 08:00

A jövő évi adócsomag számos pontja is a nagyobb szigorról szól. Ha például valaki valótlan adatot közöl vagy késve teljesíti bejelentkezési, változásbejelentési, bevallási kötelezettségeit, nem vezeti megfelelően a könyvelést, nem tudja igazolni az általa forgalmazott áru eredetét, nehezíti az APEH- ellenőrzést, üzletbezárást vagy végrehajtást, a korábbinál jóval nagyobb büntetést is kaphat. A magánszemélyeknél 100-ról 200-ra, másoknál 200-ról 500 ezer forintra nő jövőre a mulasztási bírság felső határa. A feketén foglalkoztatók és a számlát nem adók bírsága akár egymillió forint is lehet - írja a Népszabadság.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke, a Versenyképességi Kerekasztal adózásért felelős tagja szerint az egymilliós bírságnak már lehet hatása, ám kérdéses, valóban alkalmazzák-e majd ezt, illetve hogy ezt következetesen teszik-e, és ténylegesen a szándékos adóelkerülőkkel szemben. A szakértő szerint jó lett volna, ha a nagyobb büntetési tételek mellé komolyabb jogorvoslati lehetőség is társul, mint ma.

Az újonnan alakuló cégek - előírás szerint ötödének - ellenőrzése kapcsán szkeptikus Zara: azt mondja, aki illegális tevékenységre hozna létre céget, így is megteszi majd, csak kivárja az ellenőrzést. Hogy a közbeszerzéseknél az alvállalkozók kifizetését (100 ezer forint felett) nullás adóigazoláshoz kötnék, jó kezdeményezésnek tartja a szakértő, de hozzáteszi: ennek a hatékonysága is a megvalósításon múlik. Az adócsomag több pontján is megjelenő egyetemleges felelősség (például láncügyletnél az egymással kapcsolatban álló cégeknél vagy közbeszerzésnél az alvállalkozói viszonyban álló kapcsolt vállalkozásoknál) érvényesítése szerinte munkaigényes, és fontos, hogy gyors legyen a hatóság, nehogy előbb eltüntessék a cégekből a pénzeket.

A felelősségi viszonyok bizonyos mértékű átrendezésével együtt jár az is, hogy a jövőben sokkal jobban utána kell járni annak, kivel is köt szerződést a vállalkozó. Ebben segítségére lesz az APEH honlapja is, a tartósan 100 milliós adótartozást felhalmozó cégek, eva- és áfaalanyok mellett azon adózók adatai is megjelennek, amelyekkel szemben az adóhatóság végrehajtási eljárást folytat, valamint valamennyi jogi személyé is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18