12 °C Budapest

Mit lehet tenni szabálytalan túlórázás ellen?

Pénzcentrum
2007. július 3. 09:30

Meglepő módon nem is a nagy multinacionális cégek azok, amelyeknél rendszeresen előfordul a túlmunkáztatás, hanem a hazai kis- és középvállalkozások, ahol gyakran megszegik a jogszabályokat is - olvasható a Népszabadságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szegedi Károly szolnoki ügyvéd szerint a mértéktelen, s nem ritkán meg nem fizetett túlórázásból csak akkor lesz jogvita általában, mikor a dolgozót már elbocsátották, s az utólag szeretné megkapni a ki nem fizetett túlóradíjat, vagy pedig akkor, ha az alkalmazott anyagilag vagy egészségileg már annyira tönkrement, hogy mindegy neki.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőég (OMMF) sokszor egyébként a dolgozóktól kapja a tippet, hol érdemes ellenőrzést végezni, de olyan is előfordul, hogy a családtagok jelentik, a családfenntartó nem jöhetett haza. Gerőfi László, az OMMF Közép-magyarországi Munkaügyi Főfelügyelőségének igazgatója elmondta, a bejelentők kiléte titokban marad, a munkavállalót pedig semmilyen hátrány nem érheti, mivel az OMMF csak a munkaadóval szemben lép fel.

Amennyiben a bíróság elé kerül az ügy, ott a munkaadók már ritkán tudják letagadni a szabálytalanságokat. Akkor is könnyű a bizonyítás, ha például valaki napi négy órára vesz fel például egy eladót. Ekkor elég az üzlet nyitva tartását megnézni, és megkérdezni, ki váltotta az adott dolgozót.

A túlóra egyébként akkor sem lépheti át az évi 200 órát, ha megfizetik, év közben munkaidő pedig a heti 48, illetve a napi 12 órát, s mindenkinek jár a heti két pihenőnap (ez alól akad kivétel, például a szezonális mezőgazdasági munka). Gyakori az a helytelen gyakorlat is, hogy a pénteki négy órás túlmunka után hétfőn ennyivel később kezdhetnek a dolgozók- vagyis csúsztatnak. Ekkor ugyanis a pénteki túlmunka idejére jár az alapbér.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munka előkészítése, valamint az az utáni takarítás is beleszámít a munkaidőbe. A munka törvénykönyvének egyes rendelkezéseitől még abban az esetben sem lehet eltérni, ha ebbe a munkavállaló is beleegyezik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?