7 °C Budapest

Mit lehet tenni szabálytalan túlórázás ellen?

Pénzcentrum
2007. július 3. 09:30

Meglepő módon nem is a nagy multinacionális cégek azok, amelyeknél rendszeresen előfordul a túlmunkáztatás, hanem a hazai kis- és középvállalkozások, ahol gyakran megszegik a jogszabályokat is - olvasható a Népszabadságban.

Szegedi Károly szolnoki ügyvéd szerint a mértéktelen, s nem ritkán meg nem fizetett túlórázásból csak akkor lesz jogvita általában, mikor a dolgozót már elbocsátották, s az utólag szeretné megkapni a ki nem fizetett túlóradíjat, vagy pedig akkor, ha az alkalmazott anyagilag vagy egészségileg már annyira tönkrement, hogy mindegy neki.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőég (OMMF) sokszor egyébként a dolgozóktól kapja a tippet, hol érdemes ellenőrzést végezni, de olyan is előfordul, hogy a családtagok jelentik, a családfenntartó nem jöhetett haza. Gerőfi László, az OMMF Közép-magyarországi Munkaügyi Főfelügyelőségének igazgatója elmondta, a bejelentők kiléte titokban marad, a munkavállalót pedig semmilyen hátrány nem érheti, mivel az OMMF csak a munkaadóval szemben lép fel.

Amennyiben a bíróság elé kerül az ügy, ott a munkaadók már ritkán tudják letagadni a szabálytalanságokat. Akkor is könnyű a bizonyítás, ha például valaki napi négy órára vesz fel például egy eladót. Ekkor elég az üzlet nyitva tartását megnézni, és megkérdezni, ki váltotta az adott dolgozót.

A túlóra egyébként akkor sem lépheti át az évi 200 órát, ha megfizetik, év közben munkaidő pedig a heti 48, illetve a napi 12 órát, s mindenkinek jár a heti két pihenőnap (ez alól akad kivétel, például a szezonális mezőgazdasági munka). Gyakori az a helytelen gyakorlat is, hogy a pénteki négy órás túlmunka után hétfőn ennyivel később kezdhetnek a dolgozók- vagyis csúsztatnak. Ekkor ugyanis a pénteki túlmunka idejére jár az alapbér.

A munka előkészítése, valamint az az utáni takarítás is beleszámít a munkaidőbe. A munka törvénykönyvének egyes rendelkezéseitől még abban az esetben sem lehet eltérni, ha ebbe a munkavállaló is beleegyezik.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?