Minden ötödik munkavállaló legalább egy órát túlórázik naponta

Pénzcentrum
2007. június 8. 14:00

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete által tegnap publikált tanulmány szerint, amely összesen 614,2 millió munkavállaló körülményeit vizsgálta, minden ötödik ember, vagyis a teljes vizsgált munkaerő 22 százaléka 48 óránál többet dolgozik hetente.

A fejlett országok ranglistáját Japán vezeti, ahol a népesség majd 40 százaléka, dolgozik napi nyolc óránál többet, míg az ugyancsak túlhajszoltnak vélt amerikaiak csak a hetedik helyet foglalják el a ranglistán, a felmérés szerint a tengerentúlon az aktív lakosság "csupán" 18,1 százaléka haladja meg a heti 48 órát.


A fejlődő országok esetében már más a helyzet, itt még a legkevesebbet serénykedő makaóiak is többet dolgoznak az ipari országok esetében vezető japánoknál. A tanulmány szerint a legrosszabb helyzetben Indonézia lakói vannak, itt szinte minden második munkavállaló túllépi a heti negyvennyolc órát.


A szakértők a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a fejlődő országokban az alacsonyabb bérszínvonal miatt, a munkavállalóknak többet kell dolgozniuk a megélhetésért, illetve fontos lehet még a szakszervezetek és ezáltal az érdekvédelem hiánya.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tanulmány rámutatott arra is, hogy bár a legtöbb országban a nálunk is megszokott 40 órás munkahét a hivatalos, Peru, Tájföld, Etiópia és Pakisztán eleve 48 órás munkahetet alkalmaz.

A svájciak és a svédek is átlépik a 40 órás határt és 45, illetve 43 órában határozzák meg a hetenként ledolgozandó időtartamot. Az Egyesült Királyság is csatlakozik a sokat dolgoztató országok sorába, bár ebben az esetben a túlórákkal egybevett maximum 48 óra. Európán belül a legjobban a franciák járnak, itt ugyanis csupán 35 órás egy munkahét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?