23 °C Budapest

Minden ötödik munkavállaló legalább egy órát túlórázik naponta

Pénzcentrum
2007. június 8. 14:00

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete által tegnap publikált tanulmány szerint, amely összesen 614,2 millió munkavállaló körülményeit vizsgálta, minden ötödik ember, vagyis a teljes vizsgált munkaerő 22 százaléka 48 óránál többet dolgozik hetente.

A fejlett országok ranglistáját Japán vezeti, ahol a népesség majd 40 százaléka, dolgozik napi nyolc óránál többet, míg az ugyancsak túlhajszoltnak vélt amerikaiak csak a hetedik helyet foglalják el a ranglistán, a felmérés szerint a tengerentúlon az aktív lakosság "csupán" 18,1 százaléka haladja meg a heti 48 órát.


A fejlődő országok esetében már más a helyzet, itt még a legkevesebbet serénykedő makaóiak is többet dolgoznak az ipari országok esetében vezető japánoknál. A tanulmány szerint a legrosszabb helyzetben Indonézia lakói vannak, itt szinte minden második munkavállaló túllépi a heti negyvennyolc órát.


A szakértők a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a fejlődő országokban az alacsonyabb bérszínvonal miatt, a munkavállalóknak többet kell dolgozniuk a megélhetésért, illetve fontos lehet még a szakszervezetek és ezáltal az érdekvédelem hiánya.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tanulmány rámutatott arra is, hogy bár a legtöbb országban a nálunk is megszokott 40 órás munkahét a hivatalos, Peru, Tájföld, Etiópia és Pakisztán eleve 48 órás munkahetet alkalmaz.

A svájciak és a svédek is átlépik a 40 órás határt és 45, illetve 43 órában határozzák meg a hetenként ledolgozandó időtartamot. Az Egyesült Királyság is csatlakozik a sokat dolgoztató országok sorába, bár ebben az esetben a túlórákkal egybevett maximum 48 óra. Európán belül a legjobban a franciák járnak, itt ugyanis csupán 35 órás egy munkahét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?