-3 °C Budapest

Minden ötödik munkavállaló legalább egy órát túlórázik naponta

Pénzcentrum
2007. június 8. 14:00

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete által tegnap publikált tanulmány szerint, amely összesen 614,2 millió munkavállaló körülményeit vizsgálta, minden ötödik ember, vagyis a teljes vizsgált munkaerő 22 százaléka 48 óránál többet dolgozik hetente.

A fejlett országok ranglistáját Japán vezeti, ahol a népesség majd 40 százaléka, dolgozik napi nyolc óránál többet, míg az ugyancsak túlhajszoltnak vélt amerikaiak csak a hetedik helyet foglalják el a ranglistán, a felmérés szerint a tengerentúlon az aktív lakosság "csupán" 18,1 százaléka haladja meg a heti 48 órát.


A fejlődő országok esetében már más a helyzet, itt még a legkevesebbet serénykedő makaóiak is többet dolgoznak az ipari országok esetében vezető japánoknál. A tanulmány szerint a legrosszabb helyzetben Indonézia lakói vannak, itt szinte minden második munkavállaló túllépi a heti negyvennyolc órát.


A szakértők a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a fejlődő országokban az alacsonyabb bérszínvonal miatt, a munkavállalóknak többet kell dolgozniuk a megélhetésért, illetve fontos lehet még a szakszervezetek és ezáltal az érdekvédelem hiánya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmány rámutatott arra is, hogy bár a legtöbb országban a nálunk is megszokott 40 órás munkahét a hivatalos, Peru, Tájföld, Etiópia és Pakisztán eleve 48 órás munkahetet alkalmaz.

A svájciak és a svédek is átlépik a 40 órás határt és 45, illetve 43 órában határozzák meg a hetenként ledolgozandó időtartamot. Az Egyesült Királyság is csatlakozik a sokat dolgoztató országok sorába, bár ebben az esetben a túlórákkal egybevett maximum 48 óra. Európán belül a legjobban a franciák járnak, itt ugyanis csupán 35 órás egy munkahét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem