21 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - társasági adó és kedvezmény...

Pénzcentrum
2007. március 30. 12:00

Bevallás, kedvezmény, határidő, visszatérítés, tartozás. Ezek a kifejezések minden magyar állampolgár számára ismerősnek csengenek, mindegy, hogy munkavállalóként vagy munkaadóként keresi kenyerét. Az adózás, a szinte állandóan változó törvények mindannyiunk számára fejtörést okoznak. Adózásról szóló sorozatunk keretében szeretnénk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésünkre. A negyedik leckében a társasági adó kerül nagyító alá. 28. lecke: társasági adó

Magyarországon a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenységből származó jövedelem után kell fizetni társasági adót, mint a közkiadásokhoz való hozzájárulást. A társasági adó a vállalkozások eredményéhez közvetlenül kapcsolódó adó, ennek fizetéséről a 1996. évi LXXXI. törvény rendelkezik.

Kinek kell fizetni?

Társasági adó fizetésére kötelezettek a belföldi illetőségű gazdasági társaságok (közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság, közös vállalat), az egyesülési, az európai holding részvénytársaság és az európai szövetkezet. Az adó alanyok teljes körét a társasági adóról szóló törvény részletesen tartalmazza, itt csak a legfontosabbakat emeltük ki.

Itt lényeges a belföldi illetőség kérdése, mivel a külföldi vállalkozóknak és szervezeteknek csak korlátozott adófizetése kötelezettsége van. Belföldinek illetőségűnek akkor minősül a külföldi személy, ha üzletvezetésének színhelye belföld.

Azonban nem minden belföldi illetőségű társaság minősül adó-alanynak: nem tartozik társasági adó fizetési kötelezettség alá az a jogi személyiséggel rendelkező, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, amely adott évben az egyszerűsített vállalkozói adó alanyának minősül és a felszámolás kezdőnapjától a felszámolás alatt álló társaság. Az adó alanyokhoz hasonlóan ebben az esetben is hosszú a lista, amelyet a törvény tartalmaz.

Tárgy és adóalap: mennyit fizetsz, ha keresel?

A társasági adó tárgya az adóalany által végzett vállalkozási tevékenységből származó jövedelem.

Az adó alapját a számviteli törvény alapján kiszámított adózás előtti eredményből kalkulálják, amelyet különböző az adótörvényben meghatározott módosító tételekkel korrigálnak, hogy megkapják az adóalapot.

Az adózás előtti eredmény pedig az üzleti tevékenységből származó és a pénzügyi műveletek eredményének összege, amelyet korrigálnak a rendkívüli eredménnyel.

Az adó alapot módosító tételek a következők:
• az adóalap védelme, és a költségvetési tételek biztosításának érdekében felmerült korrekciók (annak érdekében, hogy az adófizető adóminimalizálásra való törekvése ne veszélyeztethesse a költségvetési bevételeket).Ez főként a számviteli törvény értelmében rugalmasan elszámolható költségeket érinti, és általában adóalap növelő tétel.
• a kettős adóztatás elkerülése érdekében felmerülő korrekciók, mely célja, hogy a már más országban megfizetett adó ne kerüljön még egyszer befizetésre. Ide tartozik a kapott osztalék, mivel a kifizető társaságnál egyszer már adózott.
• Kis- és középvállalkozásoknak nyújtott kedvezmények
• Alapot növelő tétel például a jogerős határozatban megállapított bírság ráfordításként elszámolt összege

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mennyivel tartozol?

Az adó mértéke a pozitív adóalap 16 százaléka, ez azt is jelenti, hogy adót csakis abban az esetben kell fizetni, ha a vállalkozás nyereséges.

Mire jár a kedvezmény?

Az adókedvezmények körét a mindenkori gazdaságpolitikai célkitűzések határozzák meg. Egy azonban biztos: adókedvezményt csakis a befizetett adó mértékéig vehet igénybe az adófizető.

Az adókedvezmények igénybevétele általában visszatartással történik, tehát azok levonhatók a fizetendő adóból, a kedvezményre való jogosultságot pedig az ellenőrzés során kell igazolni.

Adókedvezmények kaphatóak általában: beruházás ösztönzésére, gazdaságilag elmaradott térségek felzárkóztatására, bizonyos iparágak-, illetve kis- és középvállalkozások erősítésére.

A biztosított kedvezményeknek összhangban kell lennie az EU irányelveivel, biztosítania kell az egyenlő bánásmódot.

Hogyan jön ki a végösszeg ?

A fizetendő adót a számított adóból az adókedvezmények és külföldön megfizetett adó levonásával kell megállapítani.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?