Hogyan működik a gazdaság? - társasági adó és kedvezmény...

Pénzcentrum
2007. március 30. 12:00

Bevallás, kedvezmény, határidő, visszatérítés, tartozás. Ezek a kifejezések minden magyar állampolgár számára ismerősnek csengenek, mindegy, hogy munkavállalóként vagy munkaadóként keresi kenyerét. Az adózás, a szinte állandóan változó törvények mindannyiunk számára fejtörést okoznak. Adózásról szóló sorozatunk keretében szeretnénk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésünkre. A negyedik leckében a társasági adó kerül nagyító alá. 28. lecke: társasági adó

Magyarországon a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenységből származó jövedelem után kell fizetni társasági adót, mint a közkiadásokhoz való hozzájárulást. A társasági adó a vállalkozások eredményéhez közvetlenül kapcsolódó adó, ennek fizetéséről a 1996. évi LXXXI. törvény rendelkezik.

Kinek kell fizetni?

Társasági adó fizetésére kötelezettek a belföldi illetőségű gazdasági társaságok (közkereseti társaság, betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság, közös vállalat), az egyesülési, az európai holding részvénytársaság és az európai szövetkezet. Az adó alanyok teljes körét a társasági adóról szóló törvény részletesen tartalmazza, itt csak a legfontosabbakat emeltük ki.

Itt lényeges a belföldi illetőség kérdése, mivel a külföldi vállalkozóknak és szervezeteknek csak korlátozott adófizetése kötelezettsége van. Belföldinek illetőségűnek akkor minősül a külföldi személy, ha üzletvezetésének színhelye belföld.

Azonban nem minden belföldi illetőségű társaság minősül adó-alanynak: nem tartozik társasági adó fizetési kötelezettség alá az a jogi személyiséggel rendelkező, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, amely adott évben az egyszerűsített vállalkozói adó alanyának minősül és a felszámolás kezdőnapjától a felszámolás alatt álló társaság. Az adó alanyokhoz hasonlóan ebben az esetben is hosszú a lista, amelyet a törvény tartalmaz.

Tárgy és adóalap: mennyit fizetsz, ha keresel?

A társasági adó tárgya az adóalany által végzett vállalkozási tevékenységből származó jövedelem.

Az adó alapját a számviteli törvény alapján kiszámított adózás előtti eredményből kalkulálják, amelyet különböző az adótörvényben meghatározott módosító tételekkel korrigálnak, hogy megkapják az adóalapot.

Az adózás előtti eredmény pedig az üzleti tevékenységből származó és a pénzügyi műveletek eredményének összege, amelyet korrigálnak a rendkívüli eredménnyel.

Az adó alapot módosító tételek a következők:
• az adóalap védelme, és a költségvetési tételek biztosításának érdekében felmerült korrekciók (annak érdekében, hogy az adófizető adóminimalizálásra való törekvése ne veszélyeztethesse a költségvetési bevételeket).Ez főként a számviteli törvény értelmében rugalmasan elszámolható költségeket érinti, és általában adóalap növelő tétel.
• a kettős adóztatás elkerülése érdekében felmerülő korrekciók, mely célja, hogy a már más országban megfizetett adó ne kerüljön még egyszer befizetésre. Ide tartozik a kapott osztalék, mivel a kifizető társaságnál egyszer már adózott.
• Kis- és középvállalkozásoknak nyújtott kedvezmények
• Alapot növelő tétel például a jogerős határozatban megállapított bírság ráfordításként elszámolt összege

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyivel tartozol?

Az adó mértéke a pozitív adóalap 16 százaléka, ez azt is jelenti, hogy adót csakis abban az esetben kell fizetni, ha a vállalkozás nyereséges.

Mire jár a kedvezmény?

Az adókedvezmények körét a mindenkori gazdaságpolitikai célkitűzések határozzák meg. Egy azonban biztos: adókedvezményt csakis a befizetett adó mértékéig vehet igénybe az adófizető.

Az adókedvezmények igénybevétele általában visszatartással történik, tehát azok levonhatók a fizetendő adóból, a kedvezményre való jogosultságot pedig az ellenőrzés során kell igazolni.

Adókedvezmények kaphatóak általában: beruházás ösztönzésére, gazdaságilag elmaradott térségek felzárkóztatására, bizonyos iparágak-, illetve kis- és középvállalkozások erősítésére.

A biztosított kedvezményeknek összhangban kell lennie az EU irányelveivel, biztosítania kell az egyenlő bánásmódot.

Hogyan jön ki a végösszeg ?

A fizetendő adót a számított adóból az adókedvezmények és külföldön megfizetett adó levonásával kell megállapítani.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem