3 °C Budapest

Jövő héttől jön a plusz járulék: ki mennyivel fizet többet?

Pénzcentrum
2007. március 29. 10:00

Április elsejétől az eddiginél több közterhet fizetnek majd a nagykorú eltartottak és a nyugdíjasok, akik munkaviszony keretében, vagy kiegészítő tevékenységet végző vállalkozóként dolgoznak - írja a Népszabadság.

Az öregségi vagy saját jogú nyugdíjjal rendelkező munkavállalónak, vagy vállalkozónak jövő héttől fizetnie kell a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot. A nyugdíjas azonban dönthet arról, hogy a járulékot 2007. január elsejével visszamenőleg is befizeti-e, mert ebben az esetben a 365 nap folyamatos munkaviszony után 2008 január elsejétől már igénybe vehetővé válik az átlagkereset 0,4 százalékával megemelt nyugdíj.

A kiegészítő tevékenységet folytató társas vagy egyéni vállalkozó nyugdíjasoknak már most is kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, amelynek mértéke azonban a jelenlegi 16 százalékról 9 százalékra csökken április elsejétől. A sajátjogú nyugdíjas munkavállalók esetében nem változik a 2006. szeptembere óta fizetendő 4 százalékos járulék.

A járulékfizetés alapja a társas vállalkozóknál a személyes közreműködés címén kivett összeg, az egyéni vállalkozóknál a vállalkozói kivét , vagy az átalányadó 10 százaléka, az evázóknál szintén az adóalap tíz százaléka.

A jövő héttől a nagykorú eltartottaknak is fizetniük kell a minimálbér 9 százalékának megfelelő egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha más jogcímen nem jogosultak egészségügyi ellátásra. Ennek összege az öregségi nyugdíj 9 százalékáig, azaz körülbelül kilencezer forintig csökkenthető abban az esetben, hogyha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a minimálbért.

Problémát okoz jelenleg, hogy több tízezer ember esetében nem tisztázott, hogy azok milyen jogon veszik igénybe az egészségügyi ellátást. Elsőként őket fogja levélben megkérdezni az OEP arról, hogy a többféle jogosultság körül melyik a valódi. Nagykorú eltartottnak az a személy minősül, aki nem munkavállaló vagy munkanélküli, illetve nem vesz részt felsőfokú nappali képzésben.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?