Jövő héttől jön a plusz járulék: ki mennyivel fizet többet?

Pénzcentrum
2007. március 29. 10:00

Április elsejétől az eddiginél több közterhet fizetnek majd a nagykorú eltartottak és a nyugdíjasok, akik munkaviszony keretében, vagy kiegészítő tevékenységet végző vállalkozóként dolgoznak - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az öregségi vagy saját jogú nyugdíjjal rendelkező munkavállalónak, vagy vállalkozónak jövő héttől fizetnie kell a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot. A nyugdíjas azonban dönthet arról, hogy a járulékot 2007. január elsejével visszamenőleg is befizeti-e, mert ebben az esetben a 365 nap folyamatos munkaviszony után 2008 január elsejétől már igénybe vehetővé válik az átlagkereset 0,4 százalékával megemelt nyugdíj.

A kiegészítő tevékenységet folytató társas vagy egyéni vállalkozó nyugdíjasoknak már most is kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, amelynek mértéke azonban a jelenlegi 16 százalékról 9 százalékra csökken április elsejétől. A sajátjogú nyugdíjas munkavállalók esetében nem változik a 2006. szeptembere óta fizetendő 4 százalékos járulék.

A járulékfizetés alapja a társas vállalkozóknál a személyes közreműködés címén kivett összeg, az egyéni vállalkozóknál a vállalkozói kivét , vagy az átalányadó 10 százaléka, az evázóknál szintén az adóalap tíz százaléka.

A jövő héttől a nagykorú eltartottaknak is fizetniük kell a minimálbér 9 százalékának megfelelő egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha más jogcímen nem jogosultak egészségügyi ellátásra. Ennek összege az öregségi nyugdíj 9 százalékáig, azaz körülbelül kilencezer forintig csökkenthető abban az esetben, hogyha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a minimálbért.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Problémát okoz jelenleg, hogy több tízezer ember esetében nem tisztázott, hogy azok milyen jogon veszik igénybe az egészségügyi ellátást. Elsőként őket fogja levélben megkérdezni az OEP arról, hogy a többféle jogosultság körül melyik a valódi. Nagykorú eltartottnak az a személy minősül, aki nem munkavállaló vagy munkanélküli, illetve nem vesz részt felsőfokú nappali képzésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?