8 °C Budapest

Hogyan ússzuk meg a cégtelefon-adót?

Pénzcentrum
2007. március 28. 10:30

Az adótörvények kétféle lehetőséget kínálnak a céges telefonokon folytatott privát beszélgetések természetbeni juttatásként való elszámolására, ám az "élelmesebb" társaságok egy harmadik, az adófizetést kikerülő megoldást is szívesen preferálnak, illetve létezik megoldás arra is, hogy se a munkavállalót, se a munkaadót ne terhelje "felesleges" teher - írja Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hatályos jogszabályok szerint a céges telefonhasználat során (ami lehet vezetékes, mobil, illetve internetalapú is) tételesen el kellene különíteni a vállalat tevékenységével összefüggő, illetve a magánéleti beszélgetéseket. Utóbbiak után pedig 54 százalékos szja-t kell fizetni, mivel természetbeni juttatásnak minősülnek. Újdonságként januártól választhatják azonban azt is a társaságok, hogy a számlaérték 20 százalékát veszik adóalapul, egyfajta átalányként.

Az eddig eltelt időszak tapasztalatai szerint a nagyobb telefonforgalmat bonyolító cégek csekélyebb hányada fordít energiát a hívások részletezésére, inkább belenyugszanak az átalány szerinti fizetésbe.

Ennél rafináltabb az a módszer, amikor a munkavállaló egy kódot kap, amit be kell pötyögnie, ha nem a cég érdekében folytat beszélgetést. A társaság pedig megállapodik a telefonszolgáltatóval, hogy az különítse el ezeket a hívásokat, és külön számlázza ki az alkalmazottaknak. Tehát lényegében egy telefonra két előfizető jut, egyik a cég, másik a dolgozója. Ekkor az előbbinek nem kell szja-t fizetnie, de az utóbbinak rendeznie kell a saját számláját

Az igazán trükkös megoldás azonban a következő: nyilatkozatot kérnek be a munkavállalótól a privát telefonforgalmának megállapítására - és ha esetleg nem érkezik válasz, akkor azt nemleges válasznak tekintik, vagyis hogy nem volt ilyen jellegű telefonbeszélgetése a dolgozónak. Ezt, egy esetleges APEH-ellenőrzésre felkészülve, dokumentálják. Így, miután nincs kimutatható magáncélú beszélgetés, nem kell szja-t fizetnie a munkaadónak, de a munkavállalóra sem kell ráterhelni a hívások költségét

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?