6 °C Budapest

Hogyan ússzuk meg a cégtelefon-adót?

Pénzcentrum
2007. március 28. 10:30

Az adótörvények kétféle lehetőséget kínálnak a céges telefonokon folytatott privát beszélgetések természetbeni juttatásként való elszámolására, ám az "élelmesebb" társaságok egy harmadik, az adófizetést kikerülő megoldást is szívesen preferálnak, illetve létezik megoldás arra is, hogy se a munkavállalót, se a munkaadót ne terhelje "felesleges" teher - írja Napi Gazdaság.

A hatályos jogszabályok szerint a céges telefonhasználat során (ami lehet vezetékes, mobil, illetve internetalapú is) tételesen el kellene különíteni a vállalat tevékenységével összefüggő, illetve a magánéleti beszélgetéseket. Utóbbiak után pedig 54 százalékos szja-t kell fizetni, mivel természetbeni juttatásnak minősülnek. Újdonságként januártól választhatják azonban azt is a társaságok, hogy a számlaérték 20 százalékát veszik adóalapul, egyfajta átalányként.

Az eddig eltelt időszak tapasztalatai szerint a nagyobb telefonforgalmat bonyolító cégek csekélyebb hányada fordít energiát a hívások részletezésére, inkább belenyugszanak az átalány szerinti fizetésbe.

Ennél rafináltabb az a módszer, amikor a munkavállaló egy kódot kap, amit be kell pötyögnie, ha nem a cég érdekében folytat beszélgetést. A társaság pedig megállapodik a telefonszolgáltatóval, hogy az különítse el ezeket a hívásokat, és külön számlázza ki az alkalmazottaknak. Tehát lényegében egy telefonra két előfizető jut, egyik a cég, másik a dolgozója. Ekkor az előbbinek nem kell szja-t fizetnie, de az utóbbinak rendeznie kell a saját számláját

Az igazán trükkös megoldás azonban a következő: nyilatkozatot kérnek be a munkavállalótól a privát telefonforgalmának megállapítására - és ha esetleg nem érkezik válasz, akkor azt nemleges válasznak tekintik, vagyis hogy nem volt ilyen jellegű telefonbeszélgetése a dolgozónak. Ezt, egy esetleges APEH-ellenőrzésre felkészülve, dokumentálják. Így, miután nincs kimutatható magáncélú beszélgetés, nem kell szja-t fizetnie a munkaadónak, de a munkavállalóra sem kell ráterhelni a hívások költségét

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm