7 °C Budapest

Hogyan ússzuk meg a cégtelefon-adót?

Pénzcentrum
2007. március 28. 10:30

Az adótörvények kétféle lehetőséget kínálnak a céges telefonokon folytatott privát beszélgetések természetbeni juttatásként való elszámolására, ám az "élelmesebb" társaságok egy harmadik, az adófizetést kikerülő megoldást is szívesen preferálnak, illetve létezik megoldás arra is, hogy se a munkavállalót, se a munkaadót ne terhelje "felesleges" teher - írja Napi Gazdaság.

A hatályos jogszabályok szerint a céges telefonhasználat során (ami lehet vezetékes, mobil, illetve internetalapú is) tételesen el kellene különíteni a vállalat tevékenységével összefüggő, illetve a magánéleti beszélgetéseket. Utóbbiak után pedig 54 százalékos szja-t kell fizetni, mivel természetbeni juttatásnak minősülnek. Újdonságként januártól választhatják azonban azt is a társaságok, hogy a számlaérték 20 százalékát veszik adóalapul, egyfajta átalányként.

Az eddig eltelt időszak tapasztalatai szerint a nagyobb telefonforgalmat bonyolító cégek csekélyebb hányada fordít energiát a hívások részletezésére, inkább belenyugszanak az átalány szerinti fizetésbe.

Ennél rafináltabb az a módszer, amikor a munkavállaló egy kódot kap, amit be kell pötyögnie, ha nem a cég érdekében folytat beszélgetést. A társaság pedig megállapodik a telefonszolgáltatóval, hogy az különítse el ezeket a hívásokat, és külön számlázza ki az alkalmazottaknak. Tehát lényegében egy telefonra két előfizető jut, egyik a cég, másik a dolgozója. Ekkor az előbbinek nem kell szja-t fizetnie, de az utóbbinak rendeznie kell a saját számláját

Az igazán trükkös megoldás azonban a következő: nyilatkozatot kérnek be a munkavállalótól a privát telefonforgalmának megállapítására - és ha esetleg nem érkezik válasz, akkor azt nemleges válasznak tekintik, vagyis hogy nem volt ilyen jellegű telefonbeszélgetése a dolgozónak. Ezt, egy esetleges APEH-ellenőrzésre felkészülve, dokumentálják. Így, miután nincs kimutatható magáncélú beszélgetés, nem kell szja-t fizetnie a munkaadónak, de a munkavállalóra sem kell ráterhelni a hívások költségét

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?