12 °C Budapest

Mennyiért nyerhetsz sok pénzt? - Ami a reklámból kimaradt...

Pénzcentrum
2007. március 29. 05:40

Igaz, nagy szerencse kell ahhoz, hogy telitalálatunk legyen a lottón, de a szerencsésebbeknek azért időnként csurran-cseppen kisebb értékű pénz-, vagy tárgynyeremény. Most felszámoljuk a nyereményekre vonatkozó adózással kapcsolatos legendákat! Cikkünkben a magánszemélyek nyereményével kapcsolatos nyereményekre vonatkozó adózással foglalkozunk.

Milyen sorsolásból?

Nem csupán abban a tekintetben különböztethetünk meg nyereményeket, hogy azok tárgyi, vagy pénzbeli jellegűek. Természetesen ez nagyon fontos az adózás mértéke és módja szempontjából, ugyanakkor legalább ugyanennyire lényeges az is, hogy hol, hogyan jutottunk hozzá a nyereményhez.

A nyereményből származó jövedelem többféleképp is ütheti tehát a markunkat. Az SZJA törvény szerint tartozhat a kamatjövedelemre vonatkozó rendelkezések hatálya alá. Ezen kívül származhat engedélyhez kötött sorsolásos játékból, ajándéksorsolásból, illetve fogadásból.

Fontos tudni azt is, mi számít kivételnek a fentebb felsoroltakból. Nem számít jövedelemnek az a nyeremény, amely nem engedélyköteles sorsjátékból, 2005. január 1. után engedélyezett sorsjátékból, pénznyerő-automatából, játékkaszinóból, valamint a (totalizatőri rendszerű) lóversenyfogadásból származó nyeremény.

Azonban nem csupán Fortuna mosolyoghat ránk, hanem mi is tehetünk a nyeremény érdekében valamit. Tipikusan tehát származhat a nyereményünk valamilyen vetélkedőből, erre az esetre már más jövedelemadózási szabályok vonatkoznak, amelyekkel természetesen nem árt tisztában lennünk.

Szerencsés milliomosok

Ha szerencsejátékon, vagyis sorsoláson keresztül jutunk hozzá a pénznyereményhez, akkor az adózás szempontjából nem "tettünk semmit" a jövedelem megszerzése érdekében, azaz nem fejtettünk ki sem szellemi, sem fizikai tevékenységet, amelyért ellenszolgáltatás gyanánt megkaphatnánk a pénzt.

Ebben az esetben az SZJA törvény alapján az adóköteles nyeremény egészét jövedelemnek kell tekinteni, vagyis az egész nyeremény az adó alapját képezi. A pénzbeli nyeremény esetében az adó mértéke 25 százalék, s ezt az SZJA törvény alapján a kifizetőnek (vagyis akitől megkapjuk a nyereményt) kell a bruttó nyereményünkből levonnia, és befizetnie.

Ez történik például a Szerencsejáték Zrt. nyereményei esetében is, ha valakinek megadatik a szerencse, az már automatikusan a leadózott nyereményt kapja kézhez, vagy a bankszámlájára (és ez az összeg is kerül eleve meghirdetésre).

Autót nyertél?

Szerencsejátékon nyert tárgy esetében, így például az autók esetében kissé más a helyzet. Ebben az esetben az általános forgalmi adó (áfa) nélküli piaci érték képezi az adó alapját.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen érték alapján kell a törvény alapján a kifizetőnek megfizetnie a 33 százalékos adót. Azonban gyakori ebben az esetben, hogy a nyereményt adó áthárítja ezt a terhet ránk, így könnyen tönkre is mehetünk, ha nem figyelünk oda.


Itt a vetélkedés ideje?

Ha tehát valamilyen vetélkedőn keresztül jutottunk hozzá pénz-, vagy tárgynyereményünkhöz, arra nem vonatkozik a fentebb leírt nyereményadó. A nyilvánosan, bárki számára azonos feltételekkel meghirdetett vetélkedő, vagy verseny díja, természetbeni juttatásnak számít.

Az adó alapja a termék, vagy nyújtott szolgáltatás piaci értéke, az adó pedig ennek 54 százaléka. A pénznyeremény után pedig a személyi jövedelemadót kell megfizetni.

Mikor lesz kamatjövedelem a nyeremény?

A kamatjövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni abban az esetben, ha például a nyereménybetétünkre sorsolnak ki valamilyen tárgynyereményt. Ezután a nyereményalap 20 százalékát kell adó gyanánt megfizetni.

És az internetes póker?

Az APEH szerint azon internetes póker-, és szerencsejátékok esetében, ahol a játékosok nem egymás tétjeit nyerik el, hanem képzeletbeli összeggel játszanak, s a legjobban teljesítő kapja meg a szervező által kitűzött díjat, pénzt kapják meg, a játék tevékenységnek minősül.

Mivel tehát önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít ez a nyeremény, ezért azt az éves jövedelemadó-bevallásban szerepeltetni kell. A tevékenység érdekében felmerült költségek elszámolhatóak, de erről a kifizetéskor nyilatkoznunk kell, különben a megszerzett nyeremény 90 százaléka minősül megszerzett jövedelemnek.

A szervező illetőségétől függetlenül a nyeremény itthon lesz adóköteles. Az adóelőleg szempontjából azonban ez a szempont már fontos, ugyanis, ha magyar illetőségű a kifizető, akkor a nyereményből az adóelőleget a szervező köteles levonni. Ha nem magyar illetőségű kifizetőről van szó, vagy a nyereményt magánszemélytől kapjuk, akkor nekünk kell megfizetni az előleget.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?