Mennyiért nyerhetsz sok pénzt? - Ami a reklámból kimaradt...

Pénzcentrum
2007. március 29. 05:40

Igaz, nagy szerencse kell ahhoz, hogy telitalálatunk legyen a lottón, de a szerencsésebbeknek azért időnként csurran-cseppen kisebb értékű pénz-, vagy tárgynyeremény. Most felszámoljuk a nyereményekre vonatkozó adózással kapcsolatos legendákat! Cikkünkben a magánszemélyek nyereményével kapcsolatos nyereményekre vonatkozó adózással foglalkozunk.

Milyen sorsolásból?

Nem csupán abban a tekintetben különböztethetünk meg nyereményeket, hogy azok tárgyi, vagy pénzbeli jellegűek. Természetesen ez nagyon fontos az adózás mértéke és módja szempontjából, ugyanakkor legalább ugyanennyire lényeges az is, hogy hol, hogyan jutottunk hozzá a nyereményhez.

A nyereményből származó jövedelem többféleképp is ütheti tehát a markunkat. Az SZJA törvény szerint tartozhat a kamatjövedelemre vonatkozó rendelkezések hatálya alá. Ezen kívül származhat engedélyhez kötött sorsolásos játékból, ajándéksorsolásból, illetve fogadásból.

Fontos tudni azt is, mi számít kivételnek a fentebb felsoroltakból. Nem számít jövedelemnek az a nyeremény, amely nem engedélyköteles sorsjátékból, 2005. január 1. után engedélyezett sorsjátékból, pénznyerő-automatából, játékkaszinóból, valamint a (totalizatőri rendszerű) lóversenyfogadásból származó nyeremény.

Azonban nem csupán Fortuna mosolyoghat ránk, hanem mi is tehetünk a nyeremény érdekében valamit. Tipikusan tehát származhat a nyereményünk valamilyen vetélkedőből, erre az esetre már más jövedelemadózási szabályok vonatkoznak, amelyekkel természetesen nem árt tisztában lennünk.

Szerencsés milliomosok

Ha szerencsejátékon, vagyis sorsoláson keresztül jutunk hozzá a pénznyereményhez, akkor az adózás szempontjából nem "tettünk semmit" a jövedelem megszerzése érdekében, azaz nem fejtettünk ki sem szellemi, sem fizikai tevékenységet, amelyért ellenszolgáltatás gyanánt megkaphatnánk a pénzt.

Ebben az esetben az SZJA törvény alapján az adóköteles nyeremény egészét jövedelemnek kell tekinteni, vagyis az egész nyeremény az adó alapját képezi. A pénzbeli nyeremény esetében az adó mértéke 25 százalék, s ezt az SZJA törvény alapján a kifizetőnek (vagyis akitől megkapjuk a nyereményt) kell a bruttó nyereményünkből levonnia, és befizetnie.

Ez történik például a Szerencsejáték Zrt. nyereményei esetében is, ha valakinek megadatik a szerencse, az már automatikusan a leadózott nyereményt kapja kézhez, vagy a bankszámlájára (és ez az összeg is kerül eleve meghirdetésre).

Autót nyertél?

Szerencsejátékon nyert tárgy esetében, így például az autók esetében kissé más a helyzet. Ebben az esetben az általános forgalmi adó (áfa) nélküli piaci érték képezi az adó alapját.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezen érték alapján kell a törvény alapján a kifizetőnek megfizetnie a 33 százalékos adót. Azonban gyakori ebben az esetben, hogy a nyereményt adó áthárítja ezt a terhet ránk, így könnyen tönkre is mehetünk, ha nem figyelünk oda.


Itt a vetélkedés ideje?

Ha tehát valamilyen vetélkedőn keresztül jutottunk hozzá pénz-, vagy tárgynyereményünkhöz, arra nem vonatkozik a fentebb leírt nyereményadó. A nyilvánosan, bárki számára azonos feltételekkel meghirdetett vetélkedő, vagy verseny díja, természetbeni juttatásnak számít.

Az adó alapja a termék, vagy nyújtott szolgáltatás piaci értéke, az adó pedig ennek 54 százaléka. A pénznyeremény után pedig a személyi jövedelemadót kell megfizetni.

Mikor lesz kamatjövedelem a nyeremény?

A kamatjövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni abban az esetben, ha például a nyereménybetétünkre sorsolnak ki valamilyen tárgynyereményt. Ezután a nyereményalap 20 százalékát kell adó gyanánt megfizetni.

És az internetes póker?

Az APEH szerint azon internetes póker-, és szerencsejátékok esetében, ahol a játékosok nem egymás tétjeit nyerik el, hanem képzeletbeli összeggel játszanak, s a legjobban teljesítő kapja meg a szervező által kitűzött díjat, pénzt kapják meg, a játék tevékenységnek minősül.

Mivel tehát önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít ez a nyeremény, ezért azt az éves jövedelemadó-bevallásban szerepeltetni kell. A tevékenység érdekében felmerült költségek elszámolhatóak, de erről a kifizetéskor nyilatkoznunk kell, különben a megszerzett nyeremény 90 százaléka minősül megszerzett jövedelemnek.

A szervező illetőségétől függetlenül a nyeremény itthon lesz adóköteles. Az adóelőleg szempontjából azonban ez a szempont már fontos, ugyanis, ha magyar illetőségű a kifizető, akkor a nyereményből az adóelőleget a szervező köteles levonni. Ha nem magyar illetőségű kifizetőről van szó, vagy a nyereményt magánszemélytől kapjuk, akkor nekünk kell megfizetni az előleget.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25