23 °C Budapest

Vége a konzultációnak - patrióta állam sok szabadsággal?

Pénzcentrum
2006. január 16. 14:17

Adó- és járulékcsökkentés, egykulcsos adó, kiszámíthatóság, olcsóbb adminisztráció, tőkejuttatási programok visszaállítása - ezek a főbb megállapításai a hét végén lezárult gazdasági konzultációnak. A Fidesz gazdaságpolitikát érintő megállapításaiból sok visszaköszönt a konzultáció eredményei között, egyedüli eltérés a konkrétumokat illetően az egykulcsos adó támogatottsága volt. Amíg a Fidesz bizonyos szociális vonatkozásai miatt nem támogatja az egykulcsos adót, addig a vállalkozások többsége szívesen fogadná.

Reális helyzetértékelés?

A hét végén lezárult a Fidesz kezdeményezésére indult gazdasági konzultáció. A program célja az volt, hogy egyfajta felmérés készüljön a hazai vállalkozások valós gazdasági igényeiről. Elkészült. A válasz: alacsony adók, kiszámíthatóság, olcsóbb adminisztráció, tőkejuttatás. Meglepetés? Aligha. Legyen kisebb olcsóbb az állam, de védjen meg a versenytől és adjon ingyenes tőkejuttatást. Ezzel párhuzamosan persze legyen kiszámítható és versenysemleges. Ellentmondó fogalmak, mégis keretbe kell tenni őket. Egy választási program máshogy nem működhet, de mi lesz a megvalósítással? Elég lesz, hogy a kevesebb adót többen fizetik majd (ha többen fizetik)?

Patrióta állam, hitel helyett tőkejuttatás

Matolcsy György, az Orbán-kormány volt gazdasási minisztere is utalt rá, hogy a Fidesznek egyelőre nincs gazdaságpolitikai programja. A legnagyobb ellenzéki pártnak természetesen vannak ötletei és elképzelései, de az még programmá nem állt össze. Hol járnak most?

A Fidesz is adócsökkentést akar, melytől 700 ezer munkahelyet remél. A képviselők felét elküldenék, megvédenék a magyar vállalkozásokat a külföldi multiktól, új támogatási politikát alakítanának ki. A Fidesz szerint most (is) a patriotizmus a "trendy" Nyugat-Európában, nekünk is erre kell fordulnunk. A gazdaság nem áll a saját lábán, az államnak mankót kell adni a globalizációval küzdő hazaiak kezébe.

Matolcsy szerint 1990 óta mást sem csinálunk, mint hogy a tőkeszegény magyar gazdaságot megpróbáljuk tőkejuttatás nélkül ilyen-olyan hiteleszközökkel "látszat-piacgazdasági" állapotba hozni. Ez nem fog menni - állította. Egy apróság azonban mintha kimaradt volna a gondolatmenetből. A tőkejuttatáshoz is szükség van forrásra, amit nem mérnek ingyen, annak költségeit is valakinek meg kell fizetni. Ezen túl az ingyenes tőkejuttatás sokszor nagy igazságtalanságot szül a meglevő források elosztásán keresztül. Versenysemleges-e egy ilyen magatartás. Az igények a vállalkozások részéről az ilyen forrásokra mindig korlátlanok, így azokat kielégíteni sem lehet. Igazságos rendezőelvet találni viszont nehéz, azt a piac az eddigi tapasztalatok szerint saját törvényszerűségei szerint jellemzően jobban megoldotta (ez természetesen nem zárja ki, hogy az állam bizonyos tőkejuttatásokat eszközöljön, de a vállalatok forráspolitikájának többségében nem szabad egy ilyen elemre alapozódni).

700 ezer munkahely

A párt által növekedésorientáltnak nevezett politika egyik fő eleme a munkahelyteremtés. Orbán Viktor már korábban is felvetette a teljes foglalkozatás megteremtésének kérdését, melynek mostani olvasata a 700 ezer fős foglalkoztatotti létszám növekedés. A közterhek csökkentése, ezen keresztül az élőmunka fajlagos költségének mérséklése feltehetően elősegíti a foglalkoztatás növekedését, de kérdés, hogy a vállalatok milyen mértékű tehercsökkenésre reagálnak érezhető módon, illetve ezen tényező változtatása önmagában - illetve néhány egyéb kisebb volumenű intézkedéssel - elegendő-e. Feltételezhető, hogy az érdemi reakciókhoz drasztikusabb lépésekre lenne szükség (a konzultáció szerint a jelenlegi terhek megfelezése), és a teljes vállalkozási környezetet kellene összehangolt politikával javítani.

Egykulcsos adót akarnak, de a Fidesz családbarát politika mellett érvel

A Fidesz konzervatizmusa továbbra is elsősorban a családbarát adópolitikában domborodik ki. A párt elsősorban emiatt ellenzi az egykulcsos adó bevezetését, mert ez a lakossági jövedelmeknél nem - vagy csak korlátozott - teret enged a differenciálásnak. A vezető kormánypárt politikájához képest továbbra is van egyfajta megközelítésbeli különbség az MSZP inkább alanyi jogú megközelítése és a Fidesz elsősorban adórendszeren keresztül kompenzáló módszere között.

Gazdasági konzultáció
A konzultáció eredménye

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

1. Kiszámítható gazdaságpolitikát!
2. Az élőmunkát terhelő járulékok megfelezése - 29,3 százalékról 16 százalékra
3. Egykulcsos jövedelem (amit tehát Orbán Viktor elutasított - a szerk.) - és családi adózás mellett a társasági adó 16 százalék legyen!
4. Kisadók, sarcok eltörlése.
5. A hazai kis- és középvállalkozók tőkejuttatási programjának visszaállítása.
6. Közbeszerzési fordulatot!
7. Körbetartozások leállítása.
8. Kilencven nap helyett egy hónap legyen a fizetési határidő a kereskedelemben.
9. Az adminisztráció idejének és költségeinek megfelezése.
10. Eurót 2010-ben!

Forrás: Népszabadság

Mi szűrhető le a konzultáció eredményeiből és a Fidesz törekvéseiből? Teljesen természetes, hogy a vállalkozások kevés adót szeretnének fizetni, emellett vissza nem térítendő támogatásra vágynak mindenféle állami védőernyővel. Egy konzisztens gazdaságpolitikában azonban ezeket egymás mellé helyezni nehezen lehet. Az egyre intenzívebb globalizálódás körülményei között Nyugat-Európában és a folyamatok élén álló USA-ban is erősen megjelennek protekcionista elemek, ugyanakkor egy tőkeéhséggel küzdő kis nyitott ország esetében ezek az eszközök lényegesen erőtlenebbek lehetnek. Ennek ellenére nem kell máglyára küldeni, akik ilyen típusú elemeket is belekevernek egy gazdaságpolitikai programba, a döntő hangsúly az arányokon van. Ha az állam protekcionizmussal kívánja megvédeni a piaci szereplőket úgy, hogy azok gazdasági erejüknél fogva erre hosszú távon képtelenek (átmeneti védőernyő bizonyos körülmények között nyújtható), azzal csak egy életképtelen torzult szerkezet kialakulását érik el.

Matolcsy György, az Orbán kormány volt gazdasági minisztere, a gazdasági konzultáció elnöke versenysemlegességrőlbeszélt, ugyanakkor kérdés, hogy ezzel a fogalommal a már említett patriotizmus, a vissza nem térítendő támogatások korlátos rendszere hogyan egyeztethető össze.

A munkahelyteremtésben az élőmunka költségnek illetve a közterheknek meghatározó szerepe van, ugyanakkor számos más tényező is szerepet játszik a telephelyválasztásban, a beruházási döntésekben. A GDP 8-10%-ra rúgó államháztartási hiány mellett kérdéses, hogy mennyiben nyílik lehetőség egy hirtelen és radikális adóreformra Brüsszel erős kritikája mellett? Matolcsy arról beszélt, hogy a bevételi és kiadási oldal együttes változtatására van szükség, de amikor patrióta államot tervezünk jelentős állami támogatások mellett, akkor hogyan képzelhető el a kiadások drasztikus csökkentése, az állam méretének zsugorítása. Megítélésünk szerint a munkahelyteremtésnek a gazdasági racionalitáson, a munkaerő termelékenységen kell alapulnia. Ennek növeléséhez az állam adhat segítséget, de csak ezek az eszközök nem elegendőek. Sokkal bonyolultabb rendszerről van szó, melynek része az oktatás, az átképzési rendszer, az infrastruktúra, a vállalkozók innovativitása.

Összességében azt láthatjuk, hogy a gazdasági konzultáció megállapításai és a Fidesz elképzeléseiben az erősen protekcionista, sok esetben a szocialista gazdaságot visszaidéző elvek keverednek liberális szólamokkal. Ez a polémia egy piaci felmérés részéről teljesen természetes következménynek tekinthető, ugyanakkor a választási pártok gazdaságpolitikai programjaiban majd törekedni kell(ene) némi gyakorlatiasságra, az ígértek megvalósíthatóságára is. Ez természetesen nem csak a legnagyobb ellenzéki pártra, hanem a vezető kormánypártra is érvényes.

Láng Róbert

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?