Adóellenőrzési tervek - mikre "harap" majd 2006-ban az APEH?

Pénzcentrum
2005. december 28. 15:26

A Pénzügyminitérium az adófizetési morál (további) javulását szeretné elérni, és ezzel kapcsolatban kéri a felügyelete alá tartozó szerveket (pl. APEH, VPOP), hogy mindent tegyenek meg azért, hogy a tervezett adóbevételek realizálódjanak - mondta el egy mai sajtótájékoztatón Katona Tamás, a tárca közigazgatási államtitkára. "Kiemelten kezeljük a foglalkoztatással összefüggő jogsértéseket", melyek a foglalkoztatási helyzet javulását, a gazdaság fehérítését célozzák. Katona szerint bizonyára nem a valós helyzetet tükrözi az, hogy Magyarországon mintegy 1 millió ember csak a minimálbért keresi meg.

A foglalkoztatási terület mellett az ÁFA-fizetési fegyelem javítását is igyekszik elérni a tárca, ennek kézzelfogható jeleként Katona Tamás elmonta, hogy az elmúlt hónapok ÁFA-bevételi prognózisai felülteljesültek. Ezeken túlmenően a jövedéki ellenőrzések további szigorítására törekszik a tárca (üzemanyag, cigaretta). A konkrét adóellenőrzési irányelvek kihirdetésére február 20-ig várni kell.

Az adóellenőrzési irányvonalakról további információk:

2005.11.18 12:28
Ki számíthat jövőre APEH-ellenőrzésre? - változások az adómentes juttatásokban

Jövedelmezőség, ahogy az APEH látja

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint ismeretes, az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) felhatalmazást adott az APEH-nak arra, hogy az az ágazatokra a 2003-as és 2004-es adóbevallások alapján ún. Jövedelmezőségi mutatókat határozzon meg (lényegében adózott eredmény/nettó árbevétel).

Bizonyos kockázatos ágazatokban (amelyekben feltehetően magasabb a feketegazdaság aránya, pl. építőipar, vendéglátás) ez alapját képezheti egy átfogó adóerllenőrzésnek (pl. ha feltűnően eltér a bevallott adó az elvárhatótól. Fontos, hogy a jövedelmezőségi mutató csupán egy a 10 szempont közül, ami alapján az APEH ellenőrzésre kiválasztja az adott céget.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem