22 °C Budapest

Dícséret és figyelmeztetés is Magyarországnak - még jól "sáfárkodunk" az EU-pénzekkel

Pénzcentrum
2005. december 9. 11:24

Elégedett Magyarország eddigi teljesítményével a felzárkóztatási (strukturális és kohéziós) alapok felhasználásában Danuta Hübner, az EU regionális fejlesztésekért felelős biztosa, aki ma hivatalos látogatásra Budapestre érkezik. A dícséret mellett azonban kellemetlen üzenet is elhangzik majd a kormány tagjai felé.

A 2004 és 2006 között hazánk rendelkezésére álló pénzek 65-66%-áról már szerződést kötöttünk, a keret 22%-át már ki is fizettük az EU információi szerint - írja a Világgazdaság. Ez Hübner szerint meglehetősen magas és várakozása szerint jövőre még inkább felgyorsul a folyamat. Emlékeztetett azonban, hogy a magyar teljesítmény nem egyedülálló, sőt inkább a mezőny második felében vagyunk az új tagállamok között. Az élcsoportot az észtek, a szlovénok és a litvánok alkotják.

2005.01.18 15:33
Elégedett az EU-biztos a magyarok érdeklődésével az EU-támogatásokért

A biztos nem ért egyet azzal az új brit soros elnöki javaslattal, hogy az eddigi n+2-es szabályt 2010-ig n+3-ra változtassák (kettő helyett három évig lehet lehívni a rendelkezésre álló pénzeket). Véleménye szerint a kitolódó határidő lassítaná a pénzek lehívását, érvelése szerint épp a szoros határidő (a pénz elvesztésének lehetősége) a legfontosabb motiváló tényező.

Figyelmeztetés

Hübner bírálta a magyar költségvetési politikát annak lazasága miatt és jelezte, hogy a mai budapesti látogatásán - melynek során találkozik Veres János pénzügyminiszterrel és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel is - egyértelművé teszi, hogy az EU felfüggesztheti a Magyarországnak járó kohéziós alap forrásait, ha a kormány nem lép a költségvetési hiánycsökkentése érdekében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kohéziós alapok felfüggesztésére a gyakorlatban a Brüsszel által elfogadott konvergencia-program hiányában lehet számítani. Az aktualizált programunkat december elsején küldtük el az uniós fővárosba. A piac jóformán teljességgel hiteltelennek tartja az abban megfogalmazott hiányszámokat és az euró 2010-es bevezetését. Elképzelhető, hogy ezt Brüsszelben hivatalosan is így látják majd...

2005.12.02 09:43
Az új konvergencia-program számai: cél a 2010-es euró !(?)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?