12 °C Budapest

Bokros: halasztani kellene az adócsökkentéseket, fizessünk többet a kórházakban és az oktatásban

Pénzcentrum
2005. november 14. 10:45

"Magyarország nem bírja el, hogy 3-4%-os növekedés mellett évi 6-7%-os legyen a hiány. Ez előbb-utóbb elviselhetetlen mértékűre duzzasztja az államadósságot, ami a jövőbeni nemzedékek terhe lesz" - mondta Bokros Lajos, a CEU professzora a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint a költségvetés egyensúlyának helyreállítása a társadalmi igazságosságot szolgálná, és nemcsak az államháztartási hiányt, hanem az állami újraelosztás mértékét is csökkenteni kell. Bokros lefaragás helyett átcsoportosítást tart szükségesnek, azaz a költségvetés kevesebbet, míg az állampolgárok közvetlenül többet fizetnének bizonyos területeken. Ilyen lenne az egészségügy és az oktatás. A Világbank volt igazgatója szerint a januártól életbe lépő adócsökkentéseket el kellene halasztani, be kellene ágyazni egy átfogó jövő évi, a költségvetés kiadási oldalát is érintő reform kereteibe.


Bokros szerint "öngyilkosság lenne", ha a mostani választásokon is hasonló mértékű költekezésekre kerülne sor, mint négy évvel ezelőtt. Ezt a szakértő szerint felismerte a kormány, de szomorú, hogy a hiány mértéke ismét növekszik. A 100 lépés programját értékelve a volt pénzügyminiszter hasznosnak nevezte a családi pótlék emelését és a családtámogatások jelentős részének kiemelését a személyi jövedelemadó rendszeréből. Semlegesnek értékelte pl. az egészségüggyel kapcsolatos intézkedéseket, míg károsnak mondta a közteherjegy bevezetését, mert érvelése szerint a munkaerő-piac kifehérítése ürügyén megtöri annak egységét és stabilitását.

Az 5 éves adócsomag keretében a jövő év elején megvalósuló SZJA-csökkentés (felső kulcs 38-ról 36%-ra) és ÁFA-csökkentés (felső 25%-os kulcs 20%-ra csökken) elhalasztását tartané célszerűnek a volt pénzügyminiszter, azt beágyazná egy jövő év második felében megvalósuló átfogó reform kereteibe, mely a kiadási oldalhoz is hozzányúlna. Bokros szerint ne legyenek illúzióink azt illetően, hogy a januártól életbe lépő adócsökkentések növelnék a lakossági fogyasztást. Ezzel szemben úgy fogalmaz, hogy "az állampolgároknak érdekük és kötelezettségük lesz érdemben növelni közvetlen hozzájárulásukat legalább a gyógyítás és a felsőoktatás finanszírozásához".

Ki kiért versenyez?

Az egészségüggyel kapcsolatban Bokros szerint nem maga a kórház tulajdonjoga (privatizált-e) a kulcskérdés, hanem azok finanszírozása. Véleménye szerint az egészségüggyel az az egyik legnagyobb probléma, hogy a kórházak zsarolni tudják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP), így meg tudják finanszíroztatni vele a rossz minőségű munkát is. Ha azonban egymással versengő magán egészségbiztosítási pénztárak is megalakulnának, akkor a betegek kegyeiért a kórházak, a rendelőintézetek szállnának versenybe.

Az eddig elmaradt egészségügyi reform oka a professzor szerint egyfelől politikai (nem érti a vezetés, hogy milyen szakmai közgazdasági követelményeknek kellene érvényesülni a gyógyítás rendjében), másfelől érdeksérelmek elkerülése (most a betegek versenyeznek a szolgáltatásokért). A hálapénzt korrupciónak nevezte Bokros, majd jelezte, hogy a fenti reform végrehajtása esetén a jó orvosok a jelenlegi jövedelmük tízszeresét is megkereshetnék, míg a rossz orvosok munka nélkül maradnának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban a Világbank volt igazgatója azt javasolja, hogy egyéni számlát kellene kialakítani, aminek eredményeképpen "nem politikai populizmus, parlamenti szócsaták kérdése, hogy mennyivel nő a nyugdíj, hanem mindenki megnézheti saját számláját, mennyi pénze van rajta". Bokros emellett azt is javasolja, hogy költsünk többet alap- és alkalmazott kutatásokra.

A szakértő szerint a magyar gazdaság legtöbb problémája annak duális jellegére vezethető vissza. A jobb minőségű, exportképes ágazatokban jól mennek a dolgok (itt munkaerő-hiány van és akár a külföldi munkavállalókat is be kellene engedni ide). Sok embernek azonban nincs piacképes tudása, így nem is talál munkát. Bokros szerint róluk az önkormányzatoknak kellene gondoskodniuk, és megteremteni annak módját, hogy az emberek alacsonyabb bérrel, de visszatérhessenek a munka világába. Ennek egyik módja a közmunka további erősítése lehetne.

A kis és közepes vállalatok, amelyeknek rendszerint nem mennek jól a dolgok (és ezért az ebben a körben foglalkoztatottakra is visszahat ez) nem támogatásokkal, hanem alacsonyabb adókkal és közterhekkel segítené Bokros. Véleménye szerint ha nem elé hitelképesen működnek, akkor részleges garanciákat kellene biztosítani számunkra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm