Bokros: halasztani kellene az adócsökkentéseket, fizessünk többet a kórházakban és az oktatásban

Pénzcentrum
2005. november 14. 10:45

"Magyarország nem bírja el, hogy 3-4%-os növekedés mellett évi 6-7%-os legyen a hiány. Ez előbb-utóbb elviselhetetlen mértékűre duzzasztja az államadósságot, ami a jövőbeni nemzedékek terhe lesz" - mondta Bokros Lajos, a CEU professzora a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint a költségvetés egyensúlyának helyreállítása a társadalmi igazságosságot szolgálná, és nemcsak az államháztartási hiányt, hanem az állami újraelosztás mértékét is csökkenteni kell. Bokros lefaragás helyett átcsoportosítást tart szükségesnek, azaz a költségvetés kevesebbet, míg az állampolgárok közvetlenül többet fizetnének bizonyos területeken. Ilyen lenne az egészségügy és az oktatás. A Világbank volt igazgatója szerint a januártól életbe lépő adócsökkentéseket el kellene halasztani, be kellene ágyazni egy átfogó jövő évi, a költségvetés kiadási oldalát is érintő reform kereteibe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Bokros szerint "öngyilkosság lenne", ha a mostani választásokon is hasonló mértékű költekezésekre kerülne sor, mint négy évvel ezelőtt. Ezt a szakértő szerint felismerte a kormány, de szomorú, hogy a hiány mértéke ismét növekszik. A 100 lépés programját értékelve a volt pénzügyminiszter hasznosnak nevezte a családi pótlék emelését és a családtámogatások jelentős részének kiemelését a személyi jövedelemadó rendszeréből. Semlegesnek értékelte pl. az egészségüggyel kapcsolatos intézkedéseket, míg károsnak mondta a közteherjegy bevezetését, mert érvelése szerint a munkaerő-piac kifehérítése ürügyén megtöri annak egységét és stabilitását.

Az 5 éves adócsomag keretében a jövő év elején megvalósuló SZJA-csökkentés (felső kulcs 38-ról 36%-ra) és ÁFA-csökkentés (felső 25%-os kulcs 20%-ra csökken) elhalasztását tartané célszerűnek a volt pénzügyminiszter, azt beágyazná egy jövő év második felében megvalósuló átfogó reform kereteibe, mely a kiadási oldalhoz is hozzányúlna. Bokros szerint ne legyenek illúzióink azt illetően, hogy a januártól életbe lépő adócsökkentések növelnék a lakossági fogyasztást. Ezzel szemben úgy fogalmaz, hogy "az állampolgároknak érdekük és kötelezettségük lesz érdemben növelni közvetlen hozzájárulásukat legalább a gyógyítás és a felsőoktatás finanszírozásához".

Ki kiért versenyez?

Az egészségüggyel kapcsolatban Bokros szerint nem maga a kórház tulajdonjoga (privatizált-e) a kulcskérdés, hanem azok finanszírozása. Véleménye szerint az egészségüggyel az az egyik legnagyobb probléma, hogy a kórházak zsarolni tudják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP), így meg tudják finanszíroztatni vele a rossz minőségű munkát is. Ha azonban egymással versengő magán egészségbiztosítási pénztárak is megalakulnának, akkor a betegek kegyeiért a kórházak, a rendelőintézetek szállnának versenybe.

Az eddig elmaradt egészségügyi reform oka a professzor szerint egyfelől politikai (nem érti a vezetés, hogy milyen szakmai közgazdasági követelményeknek kellene érvényesülni a gyógyítás rendjében), másfelől érdeksérelmek elkerülése (most a betegek versenyeznek a szolgáltatásokért). A hálapénzt korrupciónak nevezte Bokros, majd jelezte, hogy a fenti reform végrehajtása esetén a jó orvosok a jelenlegi jövedelmük tízszeresét is megkereshetnék, míg a rossz orvosok munka nélkül maradnának.

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban a Világbank volt igazgatója azt javasolja, hogy egyéni számlát kellene kialakítani, aminek eredményeképpen "nem politikai populizmus, parlamenti szócsaták kérdése, hogy mennyivel nő a nyugdíj, hanem mindenki megnézheti saját számláját, mennyi pénze van rajta". Bokros emellett azt is javasolja, hogy költsünk többet alap- és alkalmazott kutatásokra.

A szakértő szerint a magyar gazdaság legtöbb problémája annak duális jellegére vezethető vissza. A jobb minőségű, exportképes ágazatokban jól mennek a dolgok (itt munkaerő-hiány van és akár a külföldi munkavállalókat is be kellene engedni ide). Sok embernek azonban nincs piacképes tudása, így nem is talál munkát. Bokros szerint róluk az önkormányzatoknak kellene gondoskodniuk, és megteremteni annak módját, hogy az emberek alacsonyabb bérrel, de visszatérhessenek a munka világába. Ennek egyik módja a közmunka további erősítése lehetne.

A kis és közepes vállalatok, amelyeknek rendszerint nem mennek jól a dolgok (és ezért az ebben a körben foglalkoztatottakra is visszahat ez) nem támogatásokkal, hanem alacsonyabb adókkal és közterhekkel segítené Bokros. Véleménye szerint ha nem elé hitelképesen működnek, akkor részleges garanciákat kellene biztosítani számunkra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20