Bokros: halasztani kellene az adócsökkentéseket, fizessünk többet a kórházakban és az oktatásban

Pénzcentrum
2005. november 14. 10:45

"Magyarország nem bírja el, hogy 3-4%-os növekedés mellett évi 6-7%-os legyen a hiány. Ez előbb-utóbb elviselhetetlen mértékűre duzzasztja az államadósságot, ami a jövőbeni nemzedékek terhe lesz" - mondta Bokros Lajos, a CEU professzora a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint a költségvetés egyensúlyának helyreállítása a társadalmi igazságosságot szolgálná, és nemcsak az államháztartási hiányt, hanem az állami újraelosztás mértékét is csökkenteni kell. Bokros lefaragás helyett átcsoportosítást tart szükségesnek, azaz a költségvetés kevesebbet, míg az állampolgárok közvetlenül többet fizetnének bizonyos területeken. Ilyen lenne az egészségügy és az oktatás. A Világbank volt igazgatója szerint a januártól életbe lépő adócsökkentéseket el kellene halasztani, be kellene ágyazni egy átfogó jövő évi, a költségvetés kiadási oldalát is érintő reform kereteibe.


Bokros szerint "öngyilkosság lenne", ha a mostani választásokon is hasonló mértékű költekezésekre kerülne sor, mint négy évvel ezelőtt. Ezt a szakértő szerint felismerte a kormány, de szomorú, hogy a hiány mértéke ismét növekszik. A 100 lépés programját értékelve a volt pénzügyminiszter hasznosnak nevezte a családi pótlék emelését és a családtámogatások jelentős részének kiemelését a személyi jövedelemadó rendszeréből. Semlegesnek értékelte pl. az egészségüggyel kapcsolatos intézkedéseket, míg károsnak mondta a közteherjegy bevezetését, mert érvelése szerint a munkaerő-piac kifehérítése ürügyén megtöri annak egységét és stabilitását.

Az 5 éves adócsomag keretében a jövő év elején megvalósuló SZJA-csökkentés (felső kulcs 38-ról 36%-ra) és ÁFA-csökkentés (felső 25%-os kulcs 20%-ra csökken) elhalasztását tartané célszerűnek a volt pénzügyminiszter, azt beágyazná egy jövő év második felében megvalósuló átfogó reform kereteibe, mely a kiadási oldalhoz is hozzányúlna. Bokros szerint ne legyenek illúzióink azt illetően, hogy a januártól életbe lépő adócsökkentések növelnék a lakossági fogyasztást. Ezzel szemben úgy fogalmaz, hogy "az állampolgároknak érdekük és kötelezettségük lesz érdemben növelni közvetlen hozzájárulásukat legalább a gyógyítás és a felsőoktatás finanszírozásához".

Ki kiért versenyez?

Az egészségüggyel kapcsolatban Bokros szerint nem maga a kórház tulajdonjoga (privatizált-e) a kulcskérdés, hanem azok finanszírozása. Véleménye szerint az egészségüggyel az az egyik legnagyobb probléma, hogy a kórházak zsarolni tudják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP), így meg tudják finanszíroztatni vele a rossz minőségű munkát is. Ha azonban egymással versengő magán egészségbiztosítási pénztárak is megalakulnának, akkor a betegek kegyeiért a kórházak, a rendelőintézetek szállnának versenybe.

Az eddig elmaradt egészségügyi reform oka a professzor szerint egyfelől politikai (nem érti a vezetés, hogy milyen szakmai közgazdasági követelményeknek kellene érvényesülni a gyógyítás rendjében), másfelől érdeksérelmek elkerülése (most a betegek versenyeznek a szolgáltatásokért). A hálapénzt korrupciónak nevezte Bokros, majd jelezte, hogy a fenti reform végrehajtása esetén a jó orvosok a jelenlegi jövedelmük tízszeresét is megkereshetnék, míg a rossz orvosok munka nélkül maradnának.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyugdíjrendszerrel kapcsolatban a Világbank volt igazgatója azt javasolja, hogy egyéni számlát kellene kialakítani, aminek eredményeképpen "nem politikai populizmus, parlamenti szócsaták kérdése, hogy mennyivel nő a nyugdíj, hanem mindenki megnézheti saját számláját, mennyi pénze van rajta". Bokros emellett azt is javasolja, hogy költsünk többet alap- és alkalmazott kutatásokra.

A szakértő szerint a magyar gazdaság legtöbb problémája annak duális jellegére vezethető vissza. A jobb minőségű, exportképes ágazatokban jól mennek a dolgok (itt munkaerő-hiány van és akár a külföldi munkavállalókat is be kellene engedni ide). Sok embernek azonban nincs piacképes tudása, így nem is talál munkát. Bokros szerint róluk az önkormányzatoknak kellene gondoskodniuk, és megteremteni annak módját, hogy az emberek alacsonyabb bérrel, de visszatérhessenek a munka világába. Ennek egyik módja a közmunka további erősítése lehetne.

A kis és közepes vállalatok, amelyeknek rendszerint nem mennek jól a dolgok (és ezért az ebben a körben foglalkoztatottakra is visszahat ez) nem támogatásokkal, hanem alacsonyabb adókkal és közterhekkel segítené Bokros. Véleménye szerint ha nem elé hitelképesen működnek, akkor részleges garanciákat kellene biztosítani számunkra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?